Dr Veličković: Zvanično niko nije svirao kraj pandemiji, ukidanje mera preuranjeno

 
 ≫ 
  • 6

- Nijedna država u svetu nije objavila kraj pandemije, neke države uvode jako restriktivne mere, dok su kod nas mere krajnje liberalizovane - rekla je dr Jelena Veličković

Pomoćnica direktorke kovid bolnice u Batajnici dr Jelena Veličković rekla je da nijedna država u svetu nije objavila kraj pandemije.

Ponašamo se kao da je epidemija korone prošla iako zvanično niko nije svirao kraj pandemiji. Zaraženih i dalje ima u svim zemljama sveta, a virus i posledice koje je izazvao kod mnogih koji su bili zaraženi još moraju da se ispituju. Oko dve hiljade lekara učestvovalo je proteklog vikenda u Beogradu na velikoj svetskoj konferenciji posvećenoj borbi protiv koronavirusa.

Pomoćnica direktorke kovid bolnice u Batajnici doktorka Jelena Veličković rekla je, gostujući u Beogradskoj hronici, da se trenutno u kovid bolnici u Batajnici nalazi 190 bolesnika, od toga su 22 na intenzivnom lečenju.

- Nijedna država u svetu nije objavila kraj pandemije, neke države uvode jako restriktivne mere, dok su kod nas mere krajnje liberalizovane - rekla je za RTS doktorka dodajući da se pribojava da je sve to pomalo preuranjeno.

Ocenjuje da je razlog tome naša želja da se ponašamo kao da se sve vratilo u normalu.

I dalje kao i prvog dana pandemije

- Ja se i dalje ponašam kao i prvog dana pandemije – nosim dve kape na poslu, dve maske, rukavice i svu zaštitnu opremu. Takođe, na svim javnim mestima i dalje se trudim da poštujem meru nošenja maske jer imam utisak da je nošenje maske u zatvorenom prostoru najviše doprinela od svih mera sprečavanju širenja epidemije - istakla je Veličkovićeva.

Napomenula je da su zaraženi stariji koji, inače, imaju veći rizik od teže forme bolesti, stariji od 70, 80 godina, a među njima ima i vakcinisanih.

- Primetila sam da su stariji koji su primili buster dozu imali bolje šanse za izlečenje - napomenula je.

Prva kovid konferencija u svetu

Veličkovićeva je rekla da je konferencija kojoj je prisustvovala značajna jer je to prva kovid konferencija u svetu.

- Iznenadilo me je jer je 18.000 kolega iz sveta onlajn pratilo ovu konferenciju - rekla je doktorka i dodala da je glavna karakteristika skupa multidisciplinarnost, kao i razmena iskustava sa kolegama kako je organizovano lečenje u drugim zemljama.

Prema njenim rečima, najvažnije u vanrednim situacijama saradnja između institucija, a tokom pandemije mnogi stavovi su se i revidirali.

- Nikada brže se u svetu nisu proizvele vakcine koje su efikasne i drugi antikovid lekovi, kojima možemo da sprečimo teške forme bolesti - objasnila je.

Veruje da smo svi naučili puno, a glavni utisak joj je da smo se naučili principu solidarnosti.

Nakon završetka pandemije, ocenila je da kovid bolnica Batajnica može biti i opšta bolnica jer sadrži sve što jedna opšta bolnica treba da ima.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mi

    7. april 2022 | 00:51

    Oladi vec jednom.

  • Mrki

    7. april 2022 | 05:29

    Kraj pandemije objavljen je u Švajcarskoj. Ima već mesec dana.

  • Čika jovo

    7. april 2022 | 03:16

    Ja svi vreme govorim to isto. Kad sam išao na glasanje posmatrao sam glasače i zamislite molim vas niko nije imao rukavice pa čak ni svoju kemisku olovku. Pojedinci grizu onu kemisku neki ližu prst da okrenu list. Pa kako neće biti još kovida 19 kad se niko ne pridržiava za mere što naučnici pokazuju svo vreme . Ja se pridržavam zato sam i zdrav i vakcinu sam primio tri puta.kazu da ću i četvrtu jer sam ugrožen ali me nisu zvali još.i još uvek držim i rastojanje i nikoga ne puštan u kuću da nije vakcinu primio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA