≫ 

Ina je sa bebom pobegla iz Ukrajine u Zaječar: "Bila sam uplašena, u kupeu nas je bilo 18, svi su me gurali"

Ukrajinka je sa dvomesečnim sinom prešla u Srbiju, kod roditelja njenog supruga Predraga

  • 1
Zaječar, Ukrajina, Ukrajinke Printskrin: Youtube/ZAMEDIA

Put od Ukrajine do Srbije za Inu Colović, njenu sestru Kate i drugaricu Dariju nije bio nimalo lak. Najteže od svega je što je Ina na put dug oko 1.500 kilometara pošla sa svojim dvomesečnim sinom Damjanom.

Prvog dana nisu uspele da uđu u voz jer je bio prepun ljudi koji su bežali od strahota rata. Međutim, narednog dana imale su više sreće.

- Bila sam uplašena zbog deteta, bio je mnogo ljudi, držala sam ga uz sebe jer su me gurali sa svih strana. Najteže mi je bilo u vozu jer nas je bilo 18 u kupeu. Bilo je pretoplo, svetla su bila ugašena zbog bezbednosti - priča Ina za Za mediu.

Kako kaže, bilo je puno dece, a Damjan je bio najmlađi.

- Bila je tu i šestomesečna devojčica. Tad mi je bilo baš teško - navodi ona.

Na slovačkoj granici čekao ih je Inin suprug Predrag. Međutim, 250 kilometara pre same granice, morale su da napuste voz. Tu je bio kamp za izbeglice gde su se smestile na nekoliko sati.

- Volonteri su nam puno pomogli, nisam mogla da okupam bebu dva dana i dali su mi puno stvari za njega. Dariji su obezbedili mesto za spavanje, tuširanje, dali su nam hranu i vodu.

Inin suprug priča kako ih je iz slovačke prebacio do mađarske granice, a potom su prešli u Srbiju, kod Predragovih roditelja.

Posle 4 dana mukotrpnog puta, uspele su da stignu u Veliki Izvor kod Zaječara. Iako su na bezbednom sada, brinu za svoje članove porodice koji su ostali u Ukrajini.

- Moj brat se probudio 24. februara, bomba je eksplodirala, videlo se jarko svetlo, cela zgrada se tresla i svi su bili u čudu, šokirani - priča Darija.

Inina sestra Kate priča da nije želela da napusti svoju Ukrajinu, ali ju je sestra zamolila da joj pomogne kako bi lakše prešla sa bebom i nešto ptrljaga.

- Da nije bila takva situacija, ne bih napustila svoj grad i roditelje koji su ostali tamo - kaže Kate.

U dom Colovića, mlade Ukrajinke našle su utočište, a Ina ovde sa Predragom počinje da gradi svoju budućnost.

Video: Pogođena stambena zgrada u Kijevu: Vatrogasci gase požar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан

    17. mart 2022 | 08:50

    U Kraljevu su 99te, u gradskom parku spavali raseljeni sa kosmeta mesec dana, ispod traktorskih prikolica, šatorska krila i sl. kod nas na Kosovu su iz Bosne i Hrvatske izbegla lica primana u privatne kuće i uvek su bili dobrodošli, sad znate zašto Srbi iz RS vole Srbe sa kosmeta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA