U osnovnoj školi u Bogatiću učenik mobilnim "upao" u e-dnevnik: "To dete je suvi talenat"

 
 
  • 7

Kada se saznalo za težak prekršaj ovog učenika, u školi su otkrili i njegov veliki talenat za IT tehnologije, o čemu do tada niko nije znao

U Osnovnoj školi "Mika Mitrović" u Bogatiću jedan učenik je nedavno u vreme odmora povezao svoj mobilni telefon sa jednim školskim računarom u kabinetu i tako pristupio elektronskom dnevniku. U toku je postupak kojim se utvrđuje da li je učenik nešto upisivao u elektronski dnevnik i potom će mu direktor izreći kaznu.

I pored ove teške povrede školskih pravila, u ovoj školi ne razmišljaju da se pridruže potpunoj zabrani upotrebe mobilnih telefona što su, za sada, uvele tek dve u celoj Srbiji.

Direktor škole Milorad Ercegovčević u razgovoru za Telegraf.rs ističe da su mesecima posvećeni sprovođenju zakonskih normi o zabrani mobilnih telefona za vreme nastave i da imaju rezultate kojima su zadovoljni.

decak dečko tinejdžer sa mobilnim telefonom, crvena majica, dopisivanje, poruke, usamljenost Foto: Profimedia/Alamy

- Sve je bilo uzelo maha, pa smo u novembru mesecu putem knjige obaveštenja opomenuli učenike da nije dozvoljeno da koriste mobilne telefone za vreme časa. To je dalo rezultat, pa skoro 99 posto učenika mobilne telefone za vreme časa sada pre početka časa odlaže u torbu, garderobu ili ispod klupe. U ostalim slučajeva reaguju nastavnici i od neposlušnih učenika oduzimaju telefone dok traje čas - priča direktor škole i dodaje kako uz posvećenost nastavnika i on često kontroliše kako se naredba primenjuje.

Za vreme odmora, na hodnicima u školi i u školskom dvorištu učenici mogu da koriste mobilne telefone. To ne nameravaju da uskrate deci i zbog toga što bi nastavnicima, uz obaveze koje imaju, predstavljalo dodatno opterećenje da čuvaju dečije telefone.

Učenik koji je uspeo da na svom telefonu prati šta nastavnik upisuje u elektronskom dnevniku ima tek 13 godina i ne opravdavajući ga u školi smatraju da se verovatno zaneo svojim velikim znanjem i veštinama pa nije izdržao da ih ne pokaže dugovima iz odeljenja, ne razmišljajući o posledicama.

Ostali zatečeni izjavom dečaka

Naime, kada se saznalo za težak prekršaj ovog učenika, u školi su otkrili i njegov veliki talenat za IT tehnologije, o čemu do tada niko nije znao.

- Kada smo pročitali njegovu izjavu ostali smo zatečeni. Njegovo objašnjenje u izjavi gde je napisao šta je i kako uradio da bi pristupio elektronskom dnevniku sve nas je ostavilo bez teksta. To dete je suvi talenat, očigledno poseduje i veliko znanje iz informacionih tehnologija - kaže direktor Ercegovčević.

Bez obzira na to, kada bude okončan postupak njemu će biti izrečene disciplinske mere.

U školi veruju da će poslušati savet da se mane nedozvoljenih radnji sa svojim telefonom i znanje koje ima koristi tako da ne ponovi prekršaj, a o informacionim tehnologijama razmisli kao svom budućem zanimanju.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ete

    15. mart 2022 | 23:27

    Od priucenih nastavnika informatike znanje sigurno nije stekao

  • Hahaha

    15. mart 2022 | 23:04

    Wauu , upalio yt 5min i uradio, jako talentovano..

  • Rasa

    16. mart 2022 | 07:29

    Odmah otkaz nastavniku informatike a ovaj talentovani učenik da drži nastavu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA