"Da je zvao da ide u Surdulicu, ne bi pošla": Zlobni komentari na ispovest Nišlijke koja je preživela ropstvo

 
 
 ≫ 
  • 23

U razgovoru za Telegraf.rs sociolog Jelena Radović tumačila je komentare na ispovest Nevene Mitić koja je u svojoj mladosti bila žrtva trgovine ljudima

Nevena Mitić iz Niša bila je žrtva trgovine ljudima. U Holandiju je odvedena 1995, gde je uz pretnje smrću bila primorana na prostituciju. Dve godine kasnije pobegla je i život nastavila u Brazilu, a 23 godine potom vratila se u Srbiju. Nedavno je u razgovoru za Telegraf.rs podelila svoju priču, sabirajući iskustva iz detinjstva i mladosti, dodatno izdvajajući okolnosti koje su vodile do toga da "postane lak plen". Tekst je objavljen u subotu i za to kratko vreme, među komentarima na potresnu priču o porodičnom nasilju, odvajanju od porodice, podvođenju, pretnjama, izolovanju, seksualnoj eksploataciji, dubokoj patnji, godinama lečenja i konačnoj odluci da izađe u javnost, našli su se brojni zlobni komentari.

U galeriji ispod izdvojili smo nekoliko, u kojima se uočavaju pokušaji da se njena nesreća minimalizuje.

- Da ju je pozvao da ide sa njim u Surdulicu, sigurno ne bi pošla - stoji u jednom od takvih komentara.

Nevena Mitić, trgovina ljudima Foto: Telegraf

Ovde se komentator osvrnuo na prethodno izgovorene Nevenine reči: "Nisam pitala ni gde ni zašto ni kako, samo sam pomislila: 'Gde si bio do sada? Čekam te godinama'".

U tom delu ispovesti sagovornica je objašnjavala kako je sa 21 godinom otišla od kuće u kojoj je odmalena gledala pijanog oca kako tuče majku. Jedan od komentara se ironično nadovezao i na njen vapaj.

- Gde si dosad, čekam te godinama? A imala 21 godinu? - napisao je jedan od čitalaca.

Nevena Mitić, trgovina ljudima Foto: Telegraf

Nevena je u intervjuu navela još dve stvari, posebno intresantne u ovom kontekstu. Najpre je rekla da je njena misija da pomogne drugim ženama koje posramljene hodaju ulicom zbog toga što su preživele. Istakla je da je žena žrtava trafikinga mnogo, te da se same izoluju, baš zbog toga što su izoložene kritici.

- One umiru od sramote, tuguju i samuju, zato što ljudi znaju samo da kritikuju. Reći će im da su k**ve, prostitutke! Zato želim da ih hrabrim.

Takođe je govorila o tome da je prvog puta izašavši u javnost sa svojom pričom bila duboko pogođena negativnim komentarima. Tada je, kaže, odlučila da ih ne čita, jer ona zna ko je, te da joj je tuđe mišljenje postalo nebitno.

Bezuslovna podrška žrtvama (nasilja i trafikinga)

Podršku joj je pružila i naša sagovornica, sociolog Jelena Radović, kojoj smo se ovim povodom obratili. Navodi da žrtve (nasilja i trafikinga) treba da izađu u javnost, jer je njihov učinak nemerljiv ukoliko podstreknu makar jednu osobu da potraži pomoć. Kazala nam je da je to potez za divljenje.

- Ja se svim tim osobama izuzetno divim. Uvek je moja preporuka da ne čitaju komentare, da se ne obaziru. To što je neko preživeo i skupio hrabrost da izađe u javnost sa tim, to je nemerljivo. Ako pomogne bar jednoj osobi, svi ti komentari mogu da padnu u vodu. I padaju u vodu - kazala je u razgovoru za Telegraf.rs.

Takođe je komentarisala okolnosti u kojima je ostavljanje negativnih komentara na internetu zapravo trend, dodajući da je moguće da negativne komentare ostavljaju osobe koje nisu ni pročitale tekst u celosti, zatim da ih ostavlja jedna te ista osoba, kao i da privatno možda ne deli to (napisano) mišljenje.

Kaže i da je moguće da je reč o osobama koje su, u ovom slučaju, bliske Neveni, zatim o osobama koje nikad ne bi usmeno ponovile pogrde koje su ostavile na komentar o tekstu, kao i da negativno mišljenje nije većinsko mišljenje.

Jelena Radović sociolog Jelena Radović / Printskrin: Jutro

Radović veruje da "naše društvo ide dobrim putem", te da je psihološka pomoć možda potrebna i onima koji ostavljaju neumesne komentare.

- Salva negativnih komentara je jednostavno u trendu. Kad krene jedan, drugi, 50. negativan komentar, tek 51. može da bude pozitivan. Krenu tim talasom kritike - rekla nam je dodajući da podršku zaslužuje svaka žrtva nasilja i trafikinga, nezavisno od pola i godina, ističući da postoji niz događaja koji dovode do neke loše situacije, baš kao u primeru Nevene Mitić: - To ne znači da je neko glup, bezobrazan, lenj. Može da bude neiskusan, može da ima traume iz detinjstva. Treba sagledati sliku iz različitih uglova. Ne treba da sudimo drugima, već da pomognemo.

- Ja mislim da je to površno čitanje teksta. Mislim da mnogi nisu sve ni pročitali. Poruka žrtvama je da potraže stručnu pomoć. A opet, mogu da potraže pomoć i oni koji su skloni tome da ostavljaju samo negativne komentare. To jednostavno nije svrha života - biti nesrećan i nezadovoljan.

Na pitanje o tome da li su zlobni komentari pokazatelj ličnog nezadovoljstva, odgovara potvrdno.

- Nečim su očigledno nezadovoljni. Da li je to možda jedna osoba koja je ostavila 50 komentara pod različitim imenima? Možda je neko ko je njoj blizak, ko je ne voli - otvara mogućnosti: - Imajte na umu da oni koji ostavljaju komentare vrlo često neće javno izreći te rečenice. Čak i ako neko iznese negativan stav, to ne mora da znači da ta osoba baš to i misli, već da je samo ponesena masom negativnih komentara.

Pita se da li to znači da komentare na takve priče treba "zabraniti", da bi se pokazala briga o onima koji su skupili hrabrost da ih ispričaju. Ipak, nema dilemu da li priču treba izneti. Radović je "za".

- Možda neko pomaže sebi gvoreći javno. Kada verbalizujete neke stvari, one mnogo drugačije zvuče - istakla je.

Video: Srpkinje primorali da se danju i noću prostituišu i prodaju drogu u stanovima Barselone

(Telegraf.rs)

Video: U Beogradu se orio Evrovizijski hit: Publika u Domu omladine horski pevala "Rim tim tagi dim"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nevena

    15. mart 2022 | 09:52

    Istina mnogo boli. Svaka zena koja moze da bira, bira bogatog. Svaki muskarac koji moze da bira, bira lepu. Nikada, ali nikada, neka mankeneka, pevacica, voditeljka, glumica, nece se udati za obicnog radnika. Nijedan sportista, politicar, biznismen, glumac, nece se ozeniti sa ruznom. To je sve priroda udesila, tako je bilo oduvek, i tako ce biti.

  • neko nebitan

    15. mart 2022 | 10:21

    Pa mogu misliti kako se potresla🙈Ja sam citao komentare i u jednom momentu prekinuo,bilo mi je muka🤮Nedao bog nikome! Svako od nas ima majku,sestru ili neku dragu zensku osobu! Podrska za Nevenu♥️

  • Rajko

    15. mart 2022 | 10:10

    Lako je pluvati po drugima,hrabrost je izaći u javnost sa ovakom pričom.Hejteri govore više o sebi .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA