RHMZ upozorenje na jake mrazeve, preti -15, vreme opasno: U ovim delovima Srbije povećanje snežnog pokrivača

 
 ≫ 
  • 2

Slablјenje jutarnjih mrazeva i osetni porast dnevnih temperatura očekuje se početkom naredne sedmice

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje za područje Srbije na umeren i jak jutarnji mraz, od 11. do 13. marta.

- Od petka do kraja sedmice, na području Srbije očekuje se umeren, lokalno i jak jutarnji mraz. Najniža temperatura u većini nižih predela od -10 do -5 stepeni, za dane vikenda ponegde i niža, a na planinama i ispod -15 stepeni Celzijusa.

Slablјenje jutarnjih mrazeva i osetni porast dnevnih temperatura očekuje se početkom naredne sedmice, saopštio je RHMZ.

Kako dalje upozoravaju, u toku prepodneva u zapadnoj, centralnoj i južnoj Srbiji oblačno sa snegom uz dalјe povećanje visine snežnog pokrivača, naročito na planinama, gde se očekuje od 5 do 10 cm novog snega.

- Posle podne slablјenje intenziteta padavina. U ostalim krajevima promenlјivo oblačno uz smenu sunčanih intervala i kratkotrajne kiše ili snega. Na severu Vojvodine pretežno sunčano - navedeno je.

Kako ukazuje prognoza RHMZ-a, u Srbiji danas vreme potencijalno opasno i veoma opasno.

Opasno će biti u Bačkoj, Banatu, Sremu, jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji. Prognozirane opasne vremenske pojave znače da su takvog inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Potencijalno opasno može biti u Beogradu, zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj Srbiji i jugositočnoj Srbiji. To znači da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

JP "Putevi Srbije" apeluje na vozače

Javno preduzeće "Putevi Srbije" apeluje da učesnici u saobraćaju budu posebno oprezni prilikom vožnje i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, jer se, prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, od 11. do 13.03.2022.godine na području Srbije očekuje umeren, lokalno i jak jutarnji mraz.

Najniža temperatura u većini nižih predela biće od -10 do -5, za vikend ponegde i niža, a na planinama i ispod -15 stepeni.

- Vozačima savetujemo da voze pažljivo, poštuju ograničenja brzine, kao i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu - naveli su

(Telegraf.rs)

Video: Predstavljen Veliki atlas Srbije na Sajmu knjiga, kapitalno delo Službenog glasnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    10. mart 2022 | 10:11

    Koliko covek samo unistava i zagadjuje ovu planetu dobro je jos uvek ista i funkcionise...Nekada je normalna zima bila sa snegom i temperaturama oko -15 -18 stepeni u mom kraju a sada kada neko akze bice jedan dan -15 kao da je rekao da ce biti - 150....

  • Beba

    10. mart 2022 | 23:40

    Ma nema veze, evo greju 24h. Poštuju se propisi. Hahaha.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA