"Prijave stalno stižu. Na porodilje viču, vređaju ih ili ignorišu": 3 žene zastupaće žrtve akušerskog nasilja

 
 
  • 33

Žene koje žele da se obrate novoformiranom pravnom timu mogu to da učine na adresu koracizena@gmail.com do 1. aprila 2022. godine

Zašto su srpska porodilišta ostala zaleđena u vremenu kada se smatralo normalnim da se na porodilju viče i da se ona ponižava i omalovažava - pitanje je koje je tek nedavno pokrenuto u javnosti. To se dogodilo nakon potresne ispovesti Milice Filipović koja je ispričala da su je u Narodnom Frontu, u petom mesecu trudnoće, navodno poslali u wc da sama rodi mrtvo dete. I dali joj navodno "gusku" da beba ne bi upala u wc šolju.

Sada je i više nego jasno da pristup porodiljama mora da se menja iz korena. Svoje učešće u tome rešile su da uzmu i tri pravnice, Marina Mijatović, Ivana Soković Krsmanović i Jelena Stanković. One su formirale tim za pomoć ženama žrtvama nehumanog postupanja u ginekološko-akušerskim ustanovama u Srbiji.

Koliko je takav potez bio neophodan, najbolje svedoči broj prijava. Ne samo da je već sada veliki, nego im svakodnevno i dalje pristiže na desetine novih.

- Primeri nasilja su razni, od toga da zdravstveni radnici vređaju i ponižavaju žene, nazivaju ih pogrdnim imenima, viču na njih, ne obraćaju im se, ne odazivaju se na poziv da dođu, ignorišu ih, do svih drugih oblika verbalnog i neverbalnog nasilja. Nama se javljaju sve žene koje su pretrpele neki vid ginekološko-akušerskog nasilja, bez obzira na period kada se dogodilo, a mi ćemo se nakon prikupljenih prijava obratiti institucijama zdravstvenog sistema Srbije, počevši od zdravstvene inspekcije - objašnjava za Telegraf.rs Ivana Sokolović Krsmanović.

Kako kaže, zdravstvena inspekcija ima mehanizme kojima ukazuje i opominje ustanove u kojima je došlo do ovakvog postupanja, te donosi rešenja i izriče mere za otklanjanje nezakonitosti. O svemu ovome inspekcija je dužna da obavesti podnosioca.

- Cilj našeg delovanja jeste da se ovaj problem sistemski i institucionalno reši, da se prema ženama u ginekološko-akušerskim ustanovama zdravstveni radnici ponašaju u skladu sa međunarodnim protokolima i etičkim kodeksom lekara. Ova dokumenta obavezuju svakog zaposlenog da se prema pacijentkinjama ophode humano i s poštovanjem tako da im se ne povređuje ljudsko dostojanstvo - zaključuje naša sagovornica.

Žene koje žele da se obrate novoformiranom pravnom timu mogu to da učine na adresu koracizena@gmail.com do 1. aprila 2022. godine.

"Menjati kruta pravila od pre 40 godina"

Podsetimo, jedna od retkih lekarki koja se oglasila ovim povodom, dr Snežana Rakić, izjavila je da "klasično akušerstvo mora da se podigne na viši nivo" i da " ta kruta pravila koja su važila 40 godina unazad moraju da se promene".

Trenutnu situaciju, nakon lavine jezivih ispovesti žena, nedavno je za Telegraf.rs opravdala i koronom:

- U Evropi imate porodilišta sa 1.500 do 2.000 porođaja godišnje, a kod nas sada ta brojka dostiže i 8.000, jer su zbog korone zatvorena manja porodilišta. Zamislite koliko je sve lakše kada je broj porođaja manji i kada lekari i sestre mogu da stignu svakome da se posvete. Ono što je takođe kod nas slučaj, a nedopustivo je, to je da ne mogu svi porođaji na jednom mestu da se obavljaju, i visoko rizične trudnoće i redovne... Ministarstvo zdravlja treba da napravi plan kako će ići distribucija trudnica u vanrednoj sutuaciji - smatra dr Snežana Rakić, nekadašnja direktorka "Narodnog fronta".

Ipak, na pitanje da li u našim porodilištima ipak nedostaje više ljudskosti, doktorka je bez premišljanja odgovorila - da.

- To su te neke 40 godina stare prakse koje moraju da se menjaju. Na primer, da ženama mora da se da klizma pre porođaja, da mora ovo ili ono... Takođe, u Zapadnoj Evropi su babice te koje vode fiziološki porođaj i one su specijalno obučene u školama za to. To je ono što bi i kod nas trebalo primeniti - navela je za Telegraf dr Rakić.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mama

    3. mart 2022 | 16:44

    Porodila sam se pre 15 god posle vantelesne.Sve vreme me je vodio jedan lekar iz Visegradske. Kada je dosao dan hitnog porodjaja carskim rezom u 8 mesecu a ja vec mesec dana tu u bolnici, receno je da mora da svaku trudnicu koja se poradja carskim pregleda i direktor bolnice.Usprotivila sam se jer je bilo hitno i lekar koji me vodi sve vreme valjda bolje zna i zasto bi me sada pregledao pored njega i direktor bolnice.Druge zene u istoj situaciji su cutale cekale direktora.Objasnjenje da direktor odlucuje o troskovima.Da zavrsim nisam dozvolila ali sam ipak porodjena carskim i dete je imalo problem sa plucima.Da je kojim slucajem direktor nakon tog jednog pregleda odlucio da na meni smanji trosak to dete ne bi prezivelo prirodni porodjaj.Ustavna prava na izbor lekara su 0 kao i na telesni integritet.A zapamtila sam lupanje sestara u klompama kroz hodnike, otvaranje naprasito vrata od soba jer su sve kvake odvalile, nemanje na sta da okačis kesu sa vesom u kupatilu, nego drzis kesu u zubima a stomak ti do zuba, hleb i tanjir ti stave na krevet jer nemaju posluzavnik pa mrvis po njemu ako si nepokretna, tetkice kad ciste wc ne smes da udjes a zna se da trudnice ne mogu od tezine stomaka zadrzati se, itd.A o rečniku i sta izgovaraju....Logor a ne porodiliste.Vidim isto je i sada.A onda drugo dete u Grckoj bonici.Mir, cvece, baloni, gumeni pod, niko ne lupa nego kuca na vrata, lepe reči, pažnja, za sve te konsultuju i pomažu, hrana odlična.Isto drzavno porodiliste.

  • Ogi

    3. mart 2022 | 16:18

    Srbija je zaglavljena u 19. veku . Dzaba nove bolnice kada ljudi,bar njih 25% ne vole ono što rade . LJUBAZNOST PRE SVEGA I MALO LJUDSKOSTI .

  • David

    3. mart 2022 | 17:02

    Ljudi prijavljujte svaki problem,ne postoji mogućnost da se stvari reše ukoliko ne ukazujemo na njih. Svaka čast majkama koje su rešile da ne ćute više i savijaju kičme nego da se bore za svoja prava.Država radi svoj posao ali loše stvari moraju da se prijave, time ne činite sebi već i drugima posle vas.. Veliki pozdrav i da konačno napravimo državu za sve nas💖

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA