Kad i kako su Srbi zaboravili na maske? O ovoj meri Krizni štab ima poseban stav, evo kada će biti ukinuta

 
 
 ≫ 
  • 21

Maske su i dalje obavezne na javnim mestima u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom, ako je nemoguće držati rastojanje od dva metra

Radni dan, četiri sata popodne. Na autobuskom stajalištu na Novom Beogradu ljudi već nervozno čekaju prevoz koji se zaglavio negde u popodnevnom špicu. Čim je naišao autobus, hrle unutra, a u proseku tek svaki treći namiče masku na lice.

U autobusu, usred gužve, nije moguće držati ni rastojanje veće od dvadesetak centimetara. Ipak, ni to nije dovoljno da bar polovina putnika stavi masku.

S jedne strane razumljivo. Epidemija korona virusa ušla je u treću godinu, većina ga je već preležala ili je kompletno vakcinisana. A neretko i jedno i drugo.

S druge strane, epidemija nije završena. Stručniji od nas sigurno imaju valjan razlog zašto su mere, uključujući i maske, još na snazi. A jedino mesto danas gde ćete videti da ih svi nose bez izuzetka su prodavnice, jer bez njih ne bi mogli da završe kupovinu.

U Kriznom štabu, koji će doneti konačnu odluku o ukidanju ove i svih drugih mera, imaju jasan stav - zaštitne maske moraju da se nose na javnim mestima u zatvorenom prostoru, uz obavezno držanje rastojanja od najmanje dva metra. Čak su obavezne i na nekim otvorenim mestima - ispred prodavnica, apoteka, autobuskim i drugim stajalištima - ako nije moguće držati rastojanje.

- Mi moramo da imamo 80 odsto kolektivnog imuniteta, da li imunizacijom ili preboljevanjem, da bismo skinuli maske. I treba da prođe 28 dana otkako se odjavi epidemija, pa da ih skinemo. To znači da će ovo biti poslednja mera koja će biti ukinuta - saznaje Telegraf u Kriznom štabu.

Kazne za nenošenje maski i dalje na snazi

Na snazi su i kazne za nenošenje maski.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, fizička lica koja se ne pridržavaju mera lične zaštite od infekcije korona virusom dužna su da plate 5.000 dinara. To znači da bi svako ko u autobusu ne stavi masku, može da plati ovu kaznu.

Oni koji su odgovorni da obezbede nošenje maski, odnosno da angažuju kovid redara koji će da nadstoji da se primenjuje lična zaštita od infekcije, platili bi 30.000 dinara.

Pravno lice se kažnjava sa 300.000 dinara, a za isti prekršaj preduzetnik će platiti 150.000 dinara. Pripadnici Komunalne milicije i Sanitarne inspekcije su nadležni za kontrolu poštovanja mera i naplatu kazni.

Smanjuje se broj pacijenata, ali i dalje mnogo preminulih 

Epidemijska situacija u Srbiji se poboljšava, broj pacijenata na bolničkom lečenju se smanjuje, ali je i dalje mnogo preminulih.

- Ja se iskreno nadam da će u skoro vreme doći trenutak da ćemo moći da kažemo, svi u zemlji, a ne samo u privremenoj vojnoj kovid bolnici Karaburma da smo sa pandemijom završili, i da krenemo u neke druge zadatke koji nas čekaju - rekao je Miroslav Vukosavljević, načelnik Vojnomedicinske akademije.

A možda baš zbog tih ljudi, koji su u manjini ali najugroženiji, i čiji životi mogu visiti o koncu zbog tuđe nepažnje, i treba da se manemo inata i stavimo tu masku bar kad smo u gužvi. Nama, zdravijima i mlađima, verovatno neće biti ništa, ali nikada ne znamo ko je osoba koju očešemo ramenom, bilo u prevozu ili nekom redu ispred radnje, i šta joj se može desiti zbog samo pola minuta kontakta koji smo prepustili sudbini.

Video: Jednostavan trik da vas obična maska zaštiti bolje

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA