≫ 

"Neko ko se seća 1999. ne može da navija ni za bombardovanje Jupitera": Društvene mreže gore zbog Ukrajine

Ratova je uvek bilo, nažalost, i biće ih. A mi smo na svom terenu shvatili kako izgleda kada nebom prolete avioni i rakete, na pragu 21. veka

  • 12
Ukrajina, Rat u Ukrajini, Ruska invazija dan 1 Foto: Daniel LEAL / AFP / Profimedia

Na 300 kilometara od Srbije odjekuju bombe, sirene paraju uši, a ljudi beže u skloništa i pitaju se kako će dočekati sutra - u svom domu, bolnici ili izbegličkom kampu.

Sukob Rusije i Ukrajine, za koji smo se nadali da će biti rešen diplomatijom, deluje da se pretvara u rat. Obični ljudi, koji su u ovoj siromašnoj zemlji vodili svoje svakodnevne živote, sada misle samo na jedno - hoće li izbeći udar rakete. Slike koje Srbe neodoljivo podsećaju na 1999. godinu.

- Mnogo sam razočarana, knedla mi je u grlu... 21. vek i opet scene bombardovanja, rata, jedni napadaju druge, da bi branili treće, a nevin narod gine ničim izazvan, dok se potezi vuku iz zlatnih salona, iz svile i kadife! Ne želim da kačim ničije zastave po svom zidu, samo mi je ogroman je u grudima - napisala je Helena Vuković, poznata transrodna osoba u Srbiji.

- Danas sam shvatila kolike je posledice bombardovanje ostavilo na mene. Zvala sam drugaricu, Ukrajinku, koja živi u UAE i kako je digla slušalicu tako sam ja počela da plačem. Baš me bilo sramota što ja na njenu muku plačem. Brzo sam se dozvala... al eto. Trauma par excellence - glasi jedan od komentara na Tvieru.

- Aj' što nemate mozga nego nemate ni duše. Kako neko ko je preživeo bombardovanje 1999. može da se raduje bombardovanju bilo koga. Da mi je najljući neprijatelj pa bi mi bilo žao, a ovo su vam neki vajni pravoslavni narodi - još jedan je od komentara.

"Ako neko zna kako je to kad ti bombarduju državu, onda smo to mi", deo je komentara koji govori o užasu rata.

- Pa, da, zamisli neko ko se seća 1999. godine da navija za bombardovanje Jupitera, a kamoli neke zemlje i nekih ljudi? - još je jedan od komentara.

Saosećanje u ovom trenutku važnije je za nas od geopolitičkih pitanja. Ratova je uvek bilo, nažalost, i biće ih. A mi smo na svom terenu shvatili kako izgleda kada nebom prolete avioni i rakete, na pragu 21. veka.

- Čime je Ukrajina zaslužila da se Srbi tako raduju ruskoj akciji? Među prvima su osudili bombardovanje, nikada nisu priznali Kosovo, bratski Pravoslavni narod.... pa i sve da nisu, preživeli smo sve to mislite tamo neće biti kolateralne štete? Strašno, šta fali ovom narodu? - još je jedan od komentara.

Mnogima je u našoj zemlji čitav ratni period, a ne samo bombardovanje 1999. godine donelo velike traume.

- Obraćam se mojoj generaciji, onima koji su rođeni krajem sedamdesetih i osamdesetih godina. Neodlučnima. Puno nas je. Onda kada je trebalo da nam bude najlepše, doživeli smo rat, hiperinflaciju, bedu, bombardovanje. Umesto crtanih filmova prikazivali su nam izmasakrirane...

Video: Rusi u vazdušnom napadu pogodili stambeni kompleks: Ruševine, dim i vatrogasci na licu mesta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlatokosa

    24. februar 2022 | 12:48

    Nikakve sličnosti sa bombardovanjem SRJ nema. Nijedan ruski predlog nije uvažen, a stanovništvo Donbasa i Luganska je besomučno granatirano osam godina. Tamo ne žive ljudi, zar ne. Zato što su Rusi. Nijedan srpski predlog, doduše nije uvažen 1999. I bez saglasnosti SB UN smo bombardovani. Zelenski je hteo rat. Mi nismo.

  • Ubipacijentic

    24. februar 2022 | 13:03

    Gospodo otvorili ste pandorinu kutiju 99 god.i niko je vise nece zatvoriti.78 dana terora bez odobrenje UN i SB tad je ubijeno medjunarodno pravo i vise nema povratka.

  • Trangefranger

    24. februar 2022 | 13:05

    Neka kazne ona koji su izveli agresiju1999 na srbiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA