Na magnetnu se čeka i po 2 godine, a mnogo je i 2 meseca: Građani je zato rade privatno, šta je rešenje?

 
 
 ≫ 
  • 90

- Država mora da kupi dovoljno magnetnih rezonanci i skenera da bi se pregledali pacijenti. Koliko god da smo siromašni, toliko nismo siromašni - kaže za Telegraf.rs predsednik Udruženja pacijenata Savo Pilipović

Magnetna rezonanca u Srbiji, Mapa Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

"Moja snaja, mlada žena, ima malu decu, a obolela je od karcinoma dojke i jetre. Magnetnu i skener mora da radi privatno jer su joj prošli put zakazali tek za dva meseca. Njoj, koja je zdravstveni radnik i koja je dve godine radila na kovid odeljenju. Pare sakupljamo kako znamo i umemo..."

Ovo je samo jedan od komentara koji su nam čitaoci ostavili ispod teksta pod naslovom "Na magnetnu rezonancu čeka najmanje 7.000 ljudi: Srećni na red stižu za 2 meseca, oni drugi za 2 godine".

Tada smo zaključili da su srećni oni koji na magnetnu stižu za dva meseca, ali iz ovog slučaja, iz komentara naše čitateljke Marijane, vidi se da je i dva meseca čekanja mnogo.

- Hvala ekipi koja se rešila da piše na ovu temu. Konkretno, moja majka je obolela od karcinoma materice, lečila se i dalje se leči i ide na konzilijum svaka tri meseca i na svaka tri meseca joj traže MR karlice. Imali smo nešto novca i plaćali kod privatnika, ali je žalosno da prenos fudbala i mnoge druge manje bitne stvari imaju prednost u odnosu na zdravlje i život naših najmilijih - napisao nam je jedan Saša.

Goga kaže da loše iskustvo nema sa bolnicom "Sveti Sava" i KBC "Bežanijska kosa", što nije slučaj i sa Univerzitetskim kliničkim centrom Srbije.

- Ja sam u "Svetog Save"  bila u oktobru. Zakazan magnet hipofize za 31. januar. Relativno brzo, i nikada , ni kod njih a ni na KBC "Bežanijska kosa" nisam dugo čekala, a u Kliničkom centru Srbije sam bila zakazana za godinu dana.

Kosta dodaje da su njemu na KCS zakazali za 15 meseci, a Spomenka, koja prima minimalac, kaže da ne zna šta bi radila da joj porodica nije pritrčala u pomoć da magnetnu uradi kod privatnika.

- Ne znam šta bih radila... 12.500 dinara je kod privatnika,  još se izvinjavaju što ne mogu isti dan da snime, nego da dođem sledećeg dana.

Aparata ima, a kao da nema

U nekim ustanovama magnetne ima, ali to je kao da je nema. Na to ukazuje sledeći komentar čitaoca.

- U Kraljevu je magnetna skoro nova, oko tri godine stara, a skoro nikad ne radi, to jest ne radi, ko ima vezu radi a za ostale šalju privatno.

Jedna žena je napisala da ni sa ultrazvukom nije sjajna situacija te da je na taj pregled čekala 8 meseci.

U državnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji postoji bar 13 magnetnih rezonanci. Sudeći po izjavama pacijenata, u nekim gradovima one ni ne rade, pa otud ni ne čudi što se na ovaj pregled čeka od dva meseca do čak dve godine.

Kao što smo već i objavili na magnet nekog dela tela čeka gotovo 7.000 osiguranika. Najkraće se čeka MR dojke, dok je, sa druge strane, najviše na listama pacijenata za MR glave, a zatim kičmenog stuba. Prema raspoloživim podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), najduže trenutno na magnetnu čekaju pacijenti iz Užica.

U Opštoj bolnici u Užicu, naime, čak je 4 pacijenta na listu za MR glave stavljeno 2. jula 2020. godine za 11. jul 2022. godine.

Šta je rešenje?  

Svima je jasno koliko magnetna rezonanca kaže kada se uradi pregled, zato smo Savu Pilipovića, predsednika Udruženje pacijenata obolelih od melanoma, koji se bori i za druge pacijente, pitali, da li bi možda ovaj pregled trebalo da se radi kod privatnika, a o trošku RFZO, ukoliko ne može da se zakaže za 30 dana. 

- Znao sam da ljudi čekaju i po dve godine. Taj problem ne može da se reši nikako drugačije nego da napravimo potpuno novi sistem zdravstvenog osiguranja koji bi trebalo da bude izražen na pacijentu a ne na Ministarstvu zdravlja. Razumem da postoje problemi. U određenim situacijama nema para, ali u određenim situacijama ima para, ali nema rešenja. Magnetna rezonanca je pregled koji je jako bitan a granica u vremenu ne postoji za zakazivanje pregleda. Nebo je granica i nije rešenje da se radi kod privatnika o trošku RFZO ako se ne zakaže u roku od 30 dana, odnosno da se refundira novac - ističe Pilipović:

- U okviru novog zdravstvenog sistema treba videti gde je mesto privatnom zdravstvu. Ne može država da plaća magnetnu rezonancu privatnom zdravstvu. Država mora da kupi dovoljno magnetnih rezonanci i skenera da bi se pregledali pacijenti. Koliko god da smo siromašni, toliko nismo siromašni. Privatno zdravstvo treba da radi neke druge stvari - ističe Pilipović.

Video: Ovako izgleda novi skener i sala za neurointervencije u bolnici Sveti Sava

(Telegraf.rs)

Video: Ministar policije Ivica Dačić u poseti Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hulk

    9. februar 2022 | 07:25

    Rešenje je kupiti 50 magnetnih rezonanci umesto nacionalnog stadiona.

  • Shomy

    9. februar 2022 | 07:19

    Ne gospodo ,privatno se radi jer doktori koji rade po drzavnim bolnicama imaju i privatne pa namestaju sebi klijente !

  • Sizif Mučenik

    9. februar 2022 | 07:53

    Ukinuti pravo na rad svima koji ne udju u sklop zdravstvenog sistema Srbije.Dosta je korupcije u zemlji smrdljivih političara i priprostog naroda!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA