Ovo je priča Nenada, kome se krvavi krst pojavljuje na čelu 10 godina: Želeo je da čudo prođe, ali krv izbija

 
 ≫ 
  • 9

Nenad za tri dana puni 36 godina, a ovaj fenomen kod njega traje već skoro 12

Nenad Paunović, Pančevac kome se doslovno na svaki veliki hriščanski praznik na čelu pojavljuje krvavi krst, već godinama privlači pažnju medija. Jedni se čude i govore da je blagoslov, a drugi sumnjaju u njega. Kako je danas rekao za "Telegraf", on ne mora nikome ništa da dokazuje, a nije bilo sumnje da će se krvavi beleg ponovo pojaviti.

Poslao nam je najnoviju fotografiju - njegovo krvavo čelo označilo je Božić.

Ovakve rane nisu nepoznate među vernicima i nazivaju se stigmate - tragovi na telu koji se javljaju baš na mestima gde su Isusu Hristu nanete rane tokom raspeća.

To su - dlanovim ili zglobovi na ruci, odnosno stopala, kao i ona mesta na kojima su bili ukucani ekseri koji su držali telo Isusa dok je bio na krstu.

Stigma, u osnovi znači žig, ali nositi žig koji simbolizuje raspeće Isusa Hrista za Nenada može biti samo ponos. Jer... u to da e na delu nekakva đavolja rabotra ne veruje. Redovno poti, ispoveda se i posećuje manastire. A ni duhovnici nemaju jasno objašnjenje, pa su ga neki i sami upućivali lekarima. A lekari bi slezali ramenima...

A kako je počela Nenadova priča

Sve je počelo krštenjem prijatelja. Nenad, koji nije bio nikakav verski fanatik, miropomazan je prilikom obreda i od tada mi se javlja stigmata kadgod je Vaskrs, Bogojavljenje ili Božić.

- U toku obreda sveštenik je pomazao njega, pomazao mene, odjednom je počelo da me peče čelo i da curi limfa i posle nekih sat vremena mi se pojavio krst. Otišao sam u bolnicu da me pregledaju, pa sam se vratio do oca Veljka da uzmem to ulje da bismo proverili od čega se sastoji, da nisam alergičan na nešto. Međutim, u pitanju je obično jestivo ulje - ispričao je ranije Nenad.

Nenad za tri dana puni 36 godina, a ovaj fenomen kod njega traje već skoro 12.

Jedna od rođendanskih želja bila mu je da mu se ovaj žig više nikada ne pojavi, ali, kako kaže, više ne razmišlja o svojoj "obeleženosti" i nema nameru da objašnjava više ljudima odakle potiče.

- Ja bih, iskreno, voleo da od ovog 36. rođendana to prestane da mi se pojavljuje. Jer, kažu 33 godine su Isusove godine. Možda postoji neka povezanost. Najviše bih voleo da mi se to ne javlja a možda se i probudim jednog jutra i da toga nema - pričao je pre dve godine Paunović.

Pa ipak, krst je nastavio da se pojavljuje.

Najpre noću, kaže Nenad, počinje crvenilo i stvara se limfa, da bi sutradan imao jasan krvavi trag.

Krvavi krst svoj trag, po pravilu, kod Nenada ostaje oko 7 dana, a onda nestaje...

- Zadnjih godina vodim bogoudan život. Bilo je priče da je to nečastivo onda mi je otac Dimitrije koji je bio zadužen u manastiru Vojlovica rekao: "Ako je nečastivo, a budeš vodio bogougodan život, on će nestati. Ako nije nečastivo, nego Bogom dano, nastaviće da se javlja". Počeo sam da vodim taj bogougodan život, međutim, on se i dalje javlja a na sve to sam dobio dar da mogu da pomognem ljudima. I to ne samo kad je krst tu već tokom cele godine. Dovoljno je da približim ruku njihovom bolnom mestu, oni osete neku toplinu i počinju polako problemi da im nestaju. Širok je spektar tegoba kod kojih mogu da pomognem, ali o tome ne želim da pričam - govorio je Paunović.

Otkad je izašao u medije sa svojom pričom, redovno ga kontaktiraju.

- Sad trenutno na čelu imam krvavu fleku iz koje se stalno izliva. Popodne će se na tom mestu formirati krst. Svake godine mi se isto dešava - pričao je pre 8 meseci Nenad, na Vaskrs.

Dodaje da su mu jednom prilikom lekari sa čela uzeli osušenu krastu.

- U njoj se nisu nalazila crvena krvna zrnca, iako je krv baš crvene boje. Inače, ta krv ima specifičan, lep miris - kazao je tada za medije.

Priča o krstu izazvala je podozrenje javnosti još pre dve godine, kada mu se krst pojavio na Božić.

Nenad je tada imao odgovor.

- Svako ko je video krst na mome čelu zna šta je istina. S druge strane, ako mi te Neverne Tome ne veruju onda nek mi ne veruju. Nemam ništa protiv. Meni je bitno da ja znam šta je istina - ne osvrće se na komentare ovaj Pančevac niti ga interesuju natpisi da je sve to - laž, izmišljotina, a sve za račun njegove promocije.

Iako lekari nemaju naučno objašnjenje za ovaj fenomen, mnogi od njih veruju da su čuda moguća - pa su i Nenada upućivali duhovnicima.

Inače, poznati stigmatičari su lekarima obično pričali kako su im rane nastale nakon buđenja iz dubokog sna u kojem su sanjali biblijsku scenu raspeća.

Video: U manastiru Tumane ljudi kleče pred ovom ikonom: Posle molitve dešavala su im se čuda

(Telegraf.rs)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zekss

    7. januar 2022 | 22:55

    Uzmi lepo snimi i dokazi ljudima.. kad se već svake godine piše o njemu neka uzme kameru snimi tkzv stigmu.. barem danas svako uma kameru na telefonu i sve je lako dokazati...

  • Boža zemunac

    7. januar 2022 | 20:15

    ŽIV BIO NENADE I BOG TE ČUVAO.

  • 🤣🤣

    7. januar 2022 | 23:13

    🤣🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA