Svaka 3. žena trpi neki vid nasilja: "Proces mukotrpan, ali postoje mogućnosti da se iz pakla izađe"

 
 ≫ 
  • 9

"Unapredili smo zakone i strategije, radimo sa policijskim službenicima, zaposlenima u pravosuđu, zdravstvu i socijalnim ustanovama, koji su prošli obuku i imaju pravilnike kako da postupaju u slučajevima nasilja, koji su posebno osetljivi"

Jako je važno, kada govorimo o rodno zasnovanom nasilju, da ne osuđujemo žene i devojke i postavljamo im pitanja zašto niste prijavile do sada, šta ste čekale. Kad god se odluče da prijave, trebalo bi da im svi budemo podrška. S druge strane, ne mogu samo žrtve da prijave nasilnike, jer se boje ili nemaju snage, svako od nas ko zna da postoji nasilje treba da ga prijavi, a ne da nam se dešava da ćemo pre prijaviti ako čujemo glasnu muziku u stanu pored, ali muža koji tuče ženu nećemo, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović.

Ona je, gostujući u jutarnjem programu „Uranak“, istakla da je država u prethodnom periodu uradila mnogo na polju rodne ravnopravnosti i borbe protiv nasilja nada ženama, ali da mora još da se radi.

- Unapredili smo zakone i strategije, radimo sa policijskim službenicima, zaposlenima u pravosuđu, zdravstvu i socijalnim ustanovama, koji su prošli obuku i imaju pravilnike kako da postupaju u slučajevima nasilja, koji su posebno osetljivi. U odnosu na to kako je bilo, mnogo je bolje, u odnosu na ono što želimo, mora još da se radi - rekla je ona.

Mihajlovićeva je dodala i da s jedne strane postoji zakonodavni okvir, ali da sa druge strane svi moramo više da radimo na borbi protiv stereotipa i predrasuda.

- Analize pokazuju da svaka treća žena trpi neki vid nasilja, koje nije samo fizičko, još učestalije je psihičko nasilje. Moramo da se borimo protiv stereotipa, jer ovo nije pitanje kulture i običaja, kao što ni dečji brakovi u romskoj zajednici nisu običaj. Moja poruka svim ženama je: niste same. Znam da je proces mukotrpan, ali postoji mnogo mogućnosti da se iz tog pakla izađe - rekla je Mihajlovićeva.

Video: Kako prepoznati nasilje kod partnera, pre nego što bude prekasno?

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nisam nasilnik

    28. decembar 2021 | 14:55

    Čitam i ne mogu da verujem šta se to dešava u poslednje vreme sa ovom histerijom oko nasilja nad ženama. "Svaka treća doživela nasilje"?! Ma da, šio mi ga Đura. Ne kažem da nasilja nema, ali ovo je preterivanje neviđeno.

  • JA

    28. decembar 2021 | 13:22

    A SVAKI DRUGI OZENJENII MUSKARAC TRPI ZENI I TASTU

  • Koki

    28. decembar 2021 | 13:47

    Svaki muškarac trpi svaki mogući vid nasilja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA