U požaru se za nekoliko minuta gubi sve što se stekne u životu: Ima ih zimi koliko i leti, evo gde grešimo

 
 
  • 5

* Moramo da razmišljamo da je požar uvek prisutan i da svakome može da se dogodi * U 90 odsto požara uzrok je ljudski faktor * Rizični su dimnjaci, elektroinstalacije, lampioni, petarde, prskalice, mirišljave sveće

Početkom meseca tržni centar u Obrenovcu. Prošle nedelje zgrada u Novom Sadu. U međuvremenu stan u Zemunu. Pre dve noći supermarket u Novom Sadu, jutros požar u Kliničkom centru Srbije... Ne prođe ni dan, a da se vatrogasci-spasioci ne bore sa vatrenom stihijom negde u zemlji. Samo u Beogradu ove godine su se oni borili sa 4.000 požara, a u njima je direktno stradalo 26 osoba.

Zima je, pa očekujemo da će vatrogasci imati manje posla, to se kako nam je rekao komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović ne dešava, jer se broj njihovih intervencija zbog požara izjednačio - ima ih zimi koliko i leti, i obratno.

- Samo u Beogradu ove godine smo imali 5.300 intervencija ukupno, i to je neki prosek, ni više a ni manje u odnosu na prethodne, a od toga 4.000 su bili požari. Ove godine smo imali 26 smrtno stradalih direktno  u požarima i veliki broj povređenih. Moramo da razmišljamo da je požar uvek prisutan i da svakome može da se dogodi - kaže na početku razgovora za Telegraf.rs komandant Majstorović.

On kaže da nema više pravila te da se požari podjednako dešavaju zimi i leti. Zimi na građevinskim objektima a leti na otvorenom prostoru.

- Pre 25 godina ta razlika je postojala, kada smo imali požare na građevinskim objektima većinom izražene zimi a na otvorenom prostoru leti. To se polako izjednačilo zahvaljujući klima uređajima i požarima na elektroinstalacijama u toku leta. Što se tiče požara tokom zime, češći su na građevinskim objektima, stambenim, poslovnim... i uzrokovani su ljudskim faktorima u 90 odsto slučajeva. Mali procenat otpada na elementarne nepogode - udare groma, poplave, zemljotresa kojih hvala Bogu, kod nas i nema. Sve ostalo smo mi - napominje Majstorović za naš portal.

Čistite dimnjake, proveravajte elektroinstalacije

Prema njegovim rečima, požari uglavnom nastaju na elektroinstalacijama, a u zimskom periodu su izraženi i usled otvorenog plamena u ložištima peći na čvrsto gorivo.

- To je osnov svega, i ljudska nepažnja, nemar, nekad čak i namera su osnovni uzrok nastanka požara i povećanog nastanka požara sa velikim materijalnim štetama. Ove godine imamo i dosta poginulih i povređenih direktno od požara, što opominje sve nas da moramo da podignemo svest na jedan viši nivo kada je on u pitanju, i da shvatimo da, da li će on da se dogodi ili ne, zavisi direktno i isključivo od nas, odnosno našeg ponašanja - ističe naš sagovornik.

O konkretnim uzrocima se ne može odmah govoriti, sve dok se ne završi istraga. Tako i priče da je onaj nedavno u Novom Sadu izazvao lap-top, ne mogu se uzeti zdravo za gotovo. 

Ali, možemo da znamo gde mi, kao narod grešimo.

Komandant Majstorović napominje da se moraju čistiti dimnjaci pre, a ako treba i u toku sezone, i proveravati elektronistalacije. 

- Jednostavno, moramo da razmišljamo da požar može i nama da se dogodi. Ne želimo da prihvatimo da smo mi ti koji moramo da vodimo računa o svemu oko nas. Pre svega o uređajima. Mi smo ih kao takve kupili, mi ih stavljamo u funkciju, palimo i gasimo, proveravamo ispravnost odnosno neispravnost. Kada je zimski period u pitanju i grejna sezona, dimnjaci. Oni moraju da se čiste i pre grejne sezone, i ako je potrebno i u toku sezone. To je radnja koja je od davnina poznata, ali nama to izgleda kao nešto što je nebitno, mi to preskačemo, pa dolazi do paljevine dimnjaka, pa do prodora vatre do drvene konstrukcije u krovnom delu, onda se on širi nekontrolisano. Još ako imamo situaciju da se to događa noću.

- Naše postupanje sa svim tim je ono o čemu moramo da vodimo računa. Naše nečinjenje tih preventivnih stvari. Evo, da postavimo pitanje. Ko je proverio elektroinstalacije pre ove grejne sezone? Da li neki kontakt nije dobar, da li se neki deo instalacije greje, da li je slučajno na monofaznu utičnicu više uređaja. Svi kažu neće to nama da se dogodi, ali oni kojima se dogodi znaju koje su posledice požara i kako se za nekoliko minuta gubi sve što se stekne u toku života. A, sve to nije ni bitno ako imamo stradale i povređene a to je nešto što se ne može nadonaditi - kaže Majstorović.

Dodaje da smo samo oprezni ako isključujemo "nepotrebne" uređaje iz utičnica:

- Ako to radimo, samo smo oprezni, i odlična je stvar biti oprezan, na taj način eleminišete mogućnost nastanka požara.

Uzrok su i petarde, lampioni, sveće, prskalice

Pred nama su novogodišnji praznici, a osim dimnjaka i elektroinstalacija, pretnju od požara stvaraju i petarde, ukrasni lampioni za jelke, mirišljave sveće...

Zamenik komandanta Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Dragan Miković upozorava za Telegraf.rs da ove stvari nikako ne treba ostavljati bez nadzora.   

- Sa petardama i ostalom pirotehnikom ne treba da rukuje niko ko nije obučen i ovlašćen za rad sa njima. To je veoma opasno. Oko Nove godine učestali su i požari zbog korišćenja pirotehničkih sredstava zbog neovlašćenog i nestručnog rukovanja sa njima. Svako ko nije stručan izaziva veliku opasnost sa tim sredstvima - kaže Miković i dodaje da posebna pažnja treba da se posveti i ukrasnim lampicama, mirišljavima svećama, prskalicama:

- Sve to što se koristi u ovo doba godine predstavlja veliku opasnost od požara. Ukrasne lampice kojima se ukrašavaju jelke, zavese, prozori, nikako ne bi smele da se ostave bez nadzora. Čim izlazimo iz prostorije one bi morale da se isključe. Bukvalno u sekundi može da se dogodi požar, jer su od lako zapaljivog materijala. I zavese su lako zapaljive, a ti požari se jako brzo šire, i može doći i do tragedije. Da bismo to izbegli uvek bi trebalo da ih isključimo kada izlazimo iz prostorije a pogotovo da ne ostavljamo mirišljave sveće koje imaju otvoren plamen i stvaraju toplotu bez nadzora. Sve to stvara opasnost od požara u ovo doba godine - rekao je Miković za Telegraf.rs.

Video: Novi snimci požara u Kliničkom centru: Ne može da se diše od dima

(Telegraf.rs)

Video: Gde su sahranjena ova 2 srpska velikana? Beograđani u "zbunu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jana

    22. decembar 2021 | 19:35

    Koliko stambenih objekata nema slobodan požarni put, pa većina nema. Ne znam da li se sećate pre dbe godine kada je goreo stan u višespratnici na Dorćolu, kda su momci sa obližnjeg gradilišta spasavali devojku preko terase na desetom spratu, e taj stan je goreo bez gašenja u narednih sat vremena jer vatrogasna vozila nisu mogla da priđu ni blizu zgrade ni sa jedne strane, bukvalno su bili parkirani 100 m odatle i spajali su creva da dođu uopšte do ulaza u zgradu, sa svih strana parkirani automobili i stubići na trotoarima, nigde prolaza. Devojka od 14 godina inače nije preživela jer je i pored uspešnje transplatacije kože dobila bolničku infekciju zato što je sa Klinike sa opekotine bila prebačena u neadekvatnu ustanovu za njn tip stanja, to je sve što treba da znate o tome gde živimo.

  • U stanovima treba da se na

    22. decembar 2021 | 19:28

    plafonima ugrade alarmni protiv pozarni uredjaji recimo na zapadu je obavezni da se ljudi blagovremeno mogu spasiti I da se ranije reaguje pri gasenju

  • A. P

    22. decembar 2021 | 19:24

    Bolje sprečiti nego leciti, veca odgovornost svakog pojedinca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA