Kakvo je stanje u srpskom Sibiru: Vanredna situacija na snazi danima, putevi neprohodni zbog 200 miliona duga

 
 
 ≫ 
  • 5

JP ima skromnu mehanizaciju kojom ne može da očisti sve nanose snega, te je prinuđeno da angažuje privatne firme za čišćenje, koje sada ne žele da prihvate posao jer ne znaju kada će da im bude plaćeno

Opština Sjenica proglasila je 9. decembra vanrednu situaciju zbog velike količine snega. Kako objašnjava predsednik opštine Munib Mujagić, razlog za proglašenje vanredne situacije je finansijske prirode.

- Vanredna situacija je i dalje na snazi. Nismo zatvarali škole, isključivo se radi o prohodnosti puteva. Odluka o uvođenju vanredne situacije je iznuđena zbog sveukupne finansijske situacije i finansijske blokade u kojoj se nalazi JP za uređenje građevinskog zemljišta i održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva. Preduzeće ima blokadu zbog više od 200 miliona dinara duga - kaže Mujagić za Telegraf.rs.

On dodaje da JP ima skromnu mehanizaciju kojom ne može da očisti sve nanose snega, te je prinuđeno da angažuje privatne firme za čišćenje, koje sada ne žele da prihvate posao jer ne znaju kada će da im bude plaćeno.

- Nemamo nameru da ukidamo vanrednu situaciju u skorije vreme, kako ne bismo morali da zasedamo sa svakim novim snegom. Imamo potrebe i obaveze koje moramo da ispunimo i usaglasili smo se da opština pomogne u raščišćavanju opštinskih puteva kako bismo prevazišli problem i kako građani to ne bi osetili na svojoj koži - ističe predsednik opštine.

Kako je juče za Telegraf.rs rekla Aleksandra Čukanović, koja sa porodicom živi u izolovanoj kući u selu kraj Sjenice, delovi koji nisu prioritetni potpuno su zakrčeni snegom, te deca ne mogu da stignu do škole.

- Nisu otišli u školu zbog snega, potpuno smo odsečeni. Svo četvoro dece ide u školu. Jedno dete sam kroz sneg nosila na leđima, jedno u rukama. Stigli smo do pola puta i vratili smo se. Nisam više mogla da izdržim. Škola je udaljena oko 10 kilometara - kaže majka.

(Telegraf.rs)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    14. decembar 2021 | 11:37

    Daleko od ociju, daleko od srca. Sirotinjo, svima si teska.

  • J

    14. decembar 2021 | 11:33

    Ja sam u Srpskom Sibiru 87 godina.Nikako sunce da me ogreje.Vlast ga stalno zaklanja.Sad cu u veciti mrak

  • Ljilja03

    14. decembar 2021 | 12:10

    Nemojte ni pokušavati da vodite decu u školu. Sada treba da se iskoristi prednost sistema on- line nastave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA