Ljubav preko iks zraka: Voli aparat da se "druži" i sa ostalim tehničarima, ali sa Vladom je ljubav posebna

 
 
 ≫ 
  • 0

Uskoro će rendgen „proslaviti“ i stohiljaditi napravljeni snimak pluća kovid pacijenata

Vladimira Novića poznaju Kraljevo i okolna mesta. Nema koga nije "uslikao" sa rendgen mašinom. Nekima je, možda, spasio život jednim od svojih oko sto dobrovoljnih davanja krvi. Vladimir je bio i regionalni koordinator u promociji zaveštanja organa u kampanji "Produži život", koja je pokrenuta 2008. godine. Do usvajanja novog zakona 2017. godine u Kraljevu i Raškom okrugu, zahvaljujući, pre svega Vladimirovoj priči o značaju zaveštanja organa, 4.560 građana potpisalo je donorske kartice.

Od početka epidemije, Vladimira su u Kraljevu upoznali mnogi koji su dolazili da snime svoja pluća i starom rendgenu "rođenom" iste godine koji će uskoro, bez kvara, imati 100.000 ekspozicija, prenosi portal Krug.rs.

Verovali ili ne, oni su vršnjaci. I jedan, i drugi su 1972. godište, obojica "rasitnili" 50. godinu života. Svakodnevno su zajedno, nerazdvojni već skoro dve godine. Zanimljivo je da i jedan, i drugi rade – savršeno. Nema kvarova ni zamora materijala. Ni kod jednog, ni kod drugog. Čudna je, fascinantna ta ljubav preko X zraka!

Vladimir i njegov "prijatelj" rendgen – rade u podrumskim prostorijama kovid ambulante Opšte bolnice "Studenica" u Kraljevu.

Uskoro će rendgen "proslaviti" i stohiljaditi napravljeni snimak pluća kovid pacijenata. Bez ijednog kvara.

Nagledali su se svega u ovo strašno vreme korone. Najviše kovid pneumonija, "grudvi snega", "mlečnog stakla"… svega što korona ume da napravi razdirući pluća. I ne bira. Ni muškarce ni žene, ni mlade, ni stare.

Slušaju tehničari i rendgen pažljivo, teške ljudske priče, ponekad sa strašnim, ponekad sa srećnim krajem. I krišom obrišu suze i znoj, od muke, strahote, premor.

Važno je da ne posustaju, iako odavno ne postoji ni nekad čuvena fabrika u kojoj je rendgen napravljen. Ne haje stari rendgen ni za savremenu digitalnu konkurenciju. Mnoge je nadživeo i pobedio. Ko su junaci ove čudesne priče?

Rendgen aparat Ei Jugorendgen sa serijskim brojem 56 13 88, proizveden 1972. godine u fabrici EI Niš i Vladimir Nović, rendgen tehničar, rođen 1972. godine u Kraljevu.

Voli aparat da se „druži“ i sa ostalim rendgen tehničarima, ali sa Vladom je ta ljubav – posebna.

Vladimir uz pomoć ove moćne mašine zarađuje skromnu platu rendgen tehničara kojom izdržava i školuje tri divne ćerke tinejdžerskog doba. A zna se, mladim devojkama svašta treba.

Vladimir je donirao pre četiri godine i kožu nepoznatim momcima povređenim u strašnom požaru, učestvovao je mnogo drugih humanitarnih akcija.

Ipak, ovo je priča o čudesnoj, velikoj ljubavi, preko X zraka, Jugorendgena,  legenderarnog old tajmera zdravstva u Srbiji i večito nestašnog dečaka, beskrajno hrabrog i velikog srca.

Sledeće godine će biti jubilej od pola veka koji će obeležiti 2022. godine rada ovog rendgena.

Vladimiru je dovoljno što zna da „šireći svoju dobrotu oko sebe istovremeno je učvršćujemo i u drugima“.

Video: U Beogradu osvanuo bilbord podrške lekarima: Ovde rade naši heroji sa infektivne

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige Darka Bajića "Film davne budućnosti" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA