Dijani umro suprug, ostala sama i bez posla sa 5 dece: Dvogodišnja ćerkica i dalje traži tatu

 
 
 ≫ 
  • 32

Porodici Pešelj potrebna je pomoć u vidu hrane, odeće, školskog pribora i novca

Dijana Pelješ (47) iz Beograda pre mesec dana suočila se sa najvećom tragedijom svog života, njen voljeni suprug Željko preminuo je iznenada u 49. godini i za sobom ostavio petoro dece, među kojima i dvogodišnju ćerkicu Dariju.

Emocije i šok usled nesreće koja je zadesila ovu divnu porodicu nisu ni stigli da se slegnu, a Dijana, sada samohrana majka, morala je da se suoči sa drugim problemima. Pošto je nezaposlena, kada joj je muž preminuo, ostala je u strahu kako će pokriti račune, platiti deci udžbenike i ono najosnovnije - kako će im kupiti hranu.

Šestočlana porodica živi u stančiću koji pripada Dijaninom ocu. Stan je star, nerenoviran, a bio je i poplavljen, te nedostaje deo parketa. Umesto njega, na podu je beton. Dijana i Željko nisu sami uspeli da renoviraju stan, a maštali su da odu na selo, da imaju imanje i tamo podižu decu. On, nažalost, nije dočekao da mu se ta želja ispuni. Ipak, njegova supruga i deca ne odustaju od te zamisli, držeći se zajedno u svom bolu.

Osmehe u teškim trenucima starijem bratu Urošu (10), i sestrama Ireni (20), Uni (12) i Ivoni (9) izmamljuje malena Darija, čije prozirno plave oči nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

- Željko je radio kao snimatelj, i tog dana, 17. oktobra, pozlilo mu je na poslu. Imao je blagi moždani udar, leva strana mu se potpuno oduzela. Pozvao me je i rekao da nije ništa strašno, ali su kolege videle da mu nije dobro i odvezli su ga u bolnicu. Najstarija ćerka je takođe otišla tamo, a ja sam ostala kod kuće sa najmlađim detetom. Primio je terapiju, bilo je sve u redu, naizgled. U toku noći je dobio jači moždani udar, bio u komi dva dana... Ali, eto, srce nije izdržalo - drhtavim glasom priča Dijana za Telegraf.rs.

Njen suprug imao je urođenu srčanu manu, ali to, kako kaže, ni na koji način nije bilo povezano sa onim što se desilo tog kobnog dana.

U periodu koji je usledio, porodica Pelješ naišla je na ljude koji su bili tu za njih, da ih uteše, kažu lepu reč. Škola Ujedinjene nacije u Ceraku koju pohađaju njena deca izašla im je u susret i pružila određenu materijalnu podršku, kao i humanitarna organizacija Promenimo svest.

Ipak, ta pomoć nije dovoljna i kratkog je daha.

- Najstarija ćerka radi i studira, ali ja intenzivno radim na tome da nađem neki posao. Ipak, pošto su oni još mali, moram da nađem nešto sa skraćenim radnim vremenom, jer deca nisu navikla da ostaju sama, niti mogu da ih ostavim u ovim trenucima - priča Dijana.

A spisak onoga šta im nedostaje, podugačak je.

- Ono što će nam tek biti potrebno je svakako pre svega hrana, ono osnovno... I novac za plaćanje računa. Nas ima mnogo, deca se razvijaju, njima je potrebna kvalitetna hrana. Posle toga, tu je školski pribor koji će nam trebati u velikim količinama. Od gumice i olovke, preko vodenih boja, sveske i drugog - nabraja

Mala Darija i dalje traži svog tatu

Dijanina i Željkova divna, pametna deca koja ređaju uspehe u školi, teško su podnela očev odlazak.

- Čak i Darija, koja ima dve godine, razume da tate više nema. Iako ne shvata pojam smrti, kad joj kažem da je tata otišao i da više ne može da ga vidi, ona traži da joj obujem cipelice, da ide da traži svog oca - sa suzama priča Dijana.

Njihova ljubav bila je ogromna, beskrajna. Ona je u njemu imala zaštitnika, prijatelja i ljubav svog života.

- Još nismo ni svesni šta se desilo. I dalje, kada mi zazvoni telefon, pomislim da me on zove sa posla. Poželim nešto da podelim sa njim, da mu pošaljem poruku i onda... onda shvatim da to više nije moguće, ni da će ikada biti. Željko je bio divna osoba. Izgubila sam jednu divnu, toplu dušu koja je brinula o meni i jednog divnog prijatelja pre svega - plačući navodi ona.

Dijani i njenoj deci možete pomoći uplatama na račun: 200-119464013-91, Poštanska štedionica. Porodici Pešelj potrebne su i stvari za decu, kao i hrana i školski pribor. Stvari možete lično doneti na adresu humanitarne organizacije Promenimo svest, Kneza Višeslava 63 ili pozvati na broj telefona 060/130-1326.

Video: Saša Damnjanović je samohrani otac petoro dece: Već punih 7 godina brine sam o četiri sina i ćerki

(Telegraf.rs)

Video: Ambasador Srbije u Libanu: "U kontaktu smo sa našim državljanima"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    20. novembar 2021 | 21:47

    Petero dece divno i hrabro. Treba im država obavezno pomoći. Odnosno svakoj majci sa troje i više dece može se obezbediti redovna primanja. Njihov rad i trud koji ulažu ne može se meriti. Nek ih bog čuva i sreća prati.

  • Bane

    20. novembar 2021 | 20:43

    Majci dati nacionalnu penziju 5 dece treba izvesti na put ,mogu firme da pomognu kad mogu reklame mogu i deci odecu,drzava besplatno skolarinu i ekskurzije

  • Hmm

    20. novembar 2021 | 21:39

    Jako je tuzno ostati bez podrske nekoga koji je za tebe bio sve. Ali aman kako su mogli da zive od samo jedne plate? Ma kolika ona bila. Eej u danasnje vreme ti dozvolis sebi da budes bez posla sa petoro dece! Znate li koliko je nama tesko izdrzati sa troje i dve plate? Zasto ta mala od dve godine nije upisana u vrtic? Mislim da bi kao i nase trece imalo pravo na besplatan boravak. Samim tim bi ona mogla da radi i nema sad oni ne mogu da budu sami kad dodju iz skole. Moraju, takve su okolnosti. Ne moze sad neko da joj finansira sve a ona da sedi kuci i da ocekuje da ce joj porodicna penzija biti dovoljna za zivot. Pa ne ide to tako gospodjo, mnogima se zivot preko noci okrenuo naglavacke i morali su da menjaju dotadasnje navike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA