Trgovište zna recept za bebi-bum: Od januara im se rodilo 48 beba, mladi se odlučuju i za treće

 
 ≫ 
  • 5

Kako kažu, vidljivi su prvi efekti programa "Natalitet je naš prioritet"

Pored državnih mera pronatalitetne politike i lokalne samouprave imaju dodatne programe. Opština Trgovište je pre nekoliko godina pokrenula program "Natalitet je naš prioritet" i vidljivi su prvi efekti – od januara je rođeno 48 beba, dok je prošle godine rođena 41. Najbitniji uslov je ispunjen, zaposleni su, imaju redovna primanja i smeštaj u porodičnoj kući, prenosi RTS. Šestogodišnji Dimitrije i dvogodišnja Jefimija za mesec dana dobiće brata.

- Mi smo težili ka tome da imamo veliku porodicu zbog ljubavi prema deci, želji. Sada čekamo treće dete, gde ima mesta za dvoje ima i za troje - navodi Stefan Trajković iz Trgovišta.

Otišao je Nemanja Milošević iz Trgovišta u Novi Sad, gde je radio nekoliko godina, pa je odlučio da se vrati. Sa verenicom Milom Stojilković uređuje sprat porodične kuće.

- Ipak, rođen sam ovde, i volim ovo mesto i tako odlučio sam se da ovde pokušavam da se porodično ostvarim. Ima perpektive, današnja opština izlazi mladima u susret - objašnjava Milošević razlog svog povratka u Trgovište.

Mila Stojilović iz Trgovišta navodi da u ovom mestu ima perspektive za mlade zbog mogućnosti da se brzo dobije radno mesto, a to je, kako kaže, najvažnije. Pre deset godina u Trgovištu je rođeno 12 beba, ove, do sada, 48. Sve više mladih se odlučuje za bračni život.

- Prošle godine i ove godine imamo malo veći broj venčanja, mi smo izvršili 14 upisa, dok imamo i zbog situacije, venčavaju se naši građani u Vranju, prave svadbe tamo, imamo veći broj, oko 19, 20 zaključenih brakova - navodi Jovica Trajković, matičar.

Po rođenju, za dete, porodica dobija 30.000 dinara, a isplata se nastavlja, u zavisnosti od toga da li je prvo, drugo ili treće dete i da li roditelji rade ili ne, iznos je od 10.000 do 30.000 mesečno. Efekti su vidljivi, kažu u lokalnoj samoupravi.

- Naravno da sam zadovoljna, kako ne bih bila sa obzirom na to da imamo oko 100 dece upisane u vrtić, da imamo decu u školama. A, to je ranije bio problem, gasila su se odeljenja, sad već imamo broj dece dovoljan da se formira jedno ili dva, kako ovde u matičnoj školi u Trgovištu, tako i u Stajevcu, Radovnici - navodi Miljana Zlatković, predsednica opštine Trgovište.

Opština finansira i vantelesnu oplodnju. Mogu konkurisati bračni parovi dva puta godišnje za lečenje u zemlji i inostranstvu, kao i samohrane majke.

Video: Ovo morate da pogledate: Kad se beba i mače raspravljaju sve gori od slatkoće

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nelka

    7. novembar 2021 | 17:45

    Samo sebicni ne zele puno dece! Svakacast!

  • Terza

    7. novembar 2021 | 18:22

    I opet mere Vlade i našeg precednika daju rezultate! Živela Srbija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA