Novi zemljotres u Kragujevcu: I dalje podrhtava tlo u Srbiji

 
 ≫ 
  • 3

Magnituda je bila 2,2 stepena

Tlo u Srbiji se ne smiruje. Novi potres zabeležen je danas u Kragujevcu, a magnituda je bila 2,2 stepena.

Ovaj zemljotres nije opasan, ali on je deo serije potresa koji proteklih dana potresaju Šumadiju, zbog čega postoji bojazan od jačeg udara.

Inače, ovom zemljotresu prethodila su dva manja, jedan magnitude 1,7 u Topoli, a drugi 2.0, takođe u Kragujevcu.

Zemljotres Printskrin: Google Maps

Zemljotresi koji su juče pogodili Kragujevac govore da je seizmička aktivnost u Šumadiji podignuta na viši nivo, kazala je juče za Telegraf.rs seizmolog Slavica Radovanović.

Taj zemljotres kod Kragujevca je vrlo problematičan. U njemu je poslednji zemljotres bio 1949. godine, i bio je solidne jačine, bilo je i štete. Taj rased zapravo povezuje Svilajnac i deo Velike Morave. Videćemo šta će biti - kaže Slavica Radovanović za Telegraf.rs.

Na pitanje šta konkretno znači kad kaže da je zemljotres u Kragujevcu problematičan, objašnjava da moramo da proverimo šta se sve aktiviralo.

- Sada taj prostor mora posebno da se prati, da se vidi ko se aktivirao, a ko se nije aktivirao. I jedno i drugo može da ukazuje na to gde je mesto gde se sprema taj veliki zemljotres - objašnjava naša sagovornica.

Velika vežba Sistem 2021 održava se sutra, izmeđuostalog i u Kragujevcu. Biće izvedena simulacija zemljotresa i spasavanje ljudi.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić za Telegraf.rs objasnio je da su vežbe raspoređene na osnovu realnih rizika koji prete određenim opštinama, a zatim i da su njihovi timovi spremni za zemljotres.

- Ne može da se predvidi gde će i kada zemljotres da se desi, ali s obzirom na to da je pojačana seizmička aktivnost, naši timovi za spasavanje iz ruševina su spremni da reaguju ako se desi jak udar. Kada je pojačana seizmička aktivnost, onda je takav zemljotres realno očekivati, kako kaži seizmolozi, u nekom narednom periodu. Nadamo se da do njega neće doći, ali smo spremni. Naše je da se pripremamo maksimalno, da se opremamo, vežbamo, regujemo brzo. Infrastruktura je ta koja mora da odgovara standardima da bi mogla da izdrži potrese visokog nivoa - kazao je.

Video: Da li su gradovi spremni za katastrofe? Juče smo vežbali zemljotres u Kragujevcu, noćas se desio

Video: Šta da radite kada Srbiju bude pogodio jak zemljotres: Ovo je 10 saveta kako da preživite katastrofu

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA