Zaštitnik građana predlaže prekršajne sankcije za napade na novinare

 
 ≫ 
  • 2

- Insistiraću na proširenju kaznenih odredbi za verbalne i fizičke napade i pritiske na novinare i predložiću prekršajne sankcije koje će se izvršavati odmah, jer sam primetio da je neefikasnost u kažnjavanju uzrok novih napada - rekao je Pašalić

Novinari u Srbiji izloženi su brojnim pritiscima i raznim verbalnim i fizičkim napadima, saopštio je danas Zaštitnik građana Zoran Pašalić i najavio da će predložiti da za takva dela budu uvedene prekršajne sankcije koje će se "izvršavati odmah".

- Insistiraću na proširenju kaznenih odredbi za verbalne i fizičke napade i pritiske na novinare i predložiću prekršajne sankcije koje će se izvršavati odmah, jer sam primetio da je neefikasnost u kažnjavanju uzrok novih napada - rekao je Pašalić i dodao da je broj napada na novinare tokom prošle godine povećan.

Pašalić je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, naveo da traži da se odgovorni za pretnje i napade na novinare strožije kazne, kao i da se reše fizički napadi na njih i njihovu imovinu koji do danas nisu rešeni.

Kako je rekao, jedan od načina efikasnije zaštite novinare je formiranje jedinstvene platforme za zaštitu novinara od napada i pritisaka, koju je Zaštitnik građana inicirao.

- Platforma će ukazati na greške u načinu rada i propuste što će Zaštitniku građana dati mogućnost da inicira izmene aktuelnih propisa - kazao je Pašalić, navodi se u saopštenju.

Dodao je da je tehnička izrada platforme završena i pozvao novinarska udruženja da Zaštitniku građana dostave sistematizovane podatke o napadima i pritiscima na novinare kako bi platforma što skorije bila dostupna javnosti.

Video: Rebić: Ono što treba da nas zabrine je broj porvređenih novinara

(Telegraf.rs)

Video: Turković: Radić je na prijemu bio veoma uznemiren sa povredama u vidu otreklina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    3. novembar 2021 | 19:18

    Kakav bre "Zaštitnik gradjana", i koga je u opšte zaštitio od običnih mučenika? Štiti on samo svoj račun i one koji imaju para... za njegov honorar.

  • Tužilac

    3. novembar 2021 | 19:52

    Štiti Pašalić samo svoju fotelju i 400.000 platu a ne radi ništa. Predlaže kazne za napade i pritiske na novinare - a kako bi bilo da razmisli o kaznama za "novinare" koji LAŽU i dezavuišu javnost, zbunjuju građane, šire dezinformacije? Šta je sa "novinarima" koji prenose i objavljuju najbestidnije prostakluke, pretnje i vređanje najviših državnih funkcionera i da li i za takve junake treba uvesti kazne? Da nećemo da zaštitimo takozvane novinare kao bele medvede, da budu iznad zakona i iznad društvenih normi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA