Kisić: Apelujem na građane da se vakcinišu, da ne dočekamo da se neki član porodice razboli ili umre

 
  • 9

Na pitanje da li treba očekivati restriktivnije mere, dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da je tu odgovor vrlo jednostavan - vakcinacija, vakcinacija i vakcinacija

Darija Kisić Tepavčević Foto: ATA Images

Dr Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rekla je u Dnevniku RTS-a da je pogrešno da se u ovom momentu govori kao da ne postoji nijedna mera u borbi protiv korona virusa i navela da su to mere koje važe na ulasku u zemlju, kao i one za sve zatvorene prostore, za tržne centre, školske i predškolske ustanove...

Na pitanje da li treba očekivati restriktivnije mere, rekla je da je tu odgovor vrlo jednostavan - vakcinacija, vakcinacija i vakcinacija.

- Nema alternative za vakcinaciju. Itekako imamo mere koje su na snazi, imamo inspekcije koje su na terenu po čitavoj Srbiji, ali nemamo policajce za svakog od nas. Imamo porast broja vakcinisanih, ali nemojte da dočekamo da nam se neki član porodice razboli ili ne daj bože umre da bi bili svesni koliko je virus opasan. Apelujem na sve građane da se vakcinišu, jer jedino vakcinacija spasava živote - poručila je ministarka.

"Medicinski fakultet nije uveo kovid sertifikate"

U vreme epidemije korona virusa, počela je još jedna školska akademska godina. Da bi praktičnu nastavu sprovodili kako treba, Nastavno-naučno veće Medicinskog fakulteta u Beogradu odlučilo je da i nastavnici i saradnici i studenti moraju da poštuju i sprovode neophodne prevetivno-epidemiološke mere.

Kisić Tepavčevićeva je objasnila da je izvođenje praktične nastave na Medicinskom fakultetu specifično, jer se ta vrsta nastave ne izvodi u Dekanatu ili nekoj zgradi koja je specijalno opredeljena za tu nastavu.

- Ona se izvodi u bolnicama i klinikama gde se nalaze pacijenti. Samim tim, studenti medicine su u odnosu na svoje vršnjake i studente drugih fakulteta u povećanom riziku da dođu u kontakt sa prouzrokovačima mnogih bolesti, a isto tako su u većem riziku i da prenesu infekciju drugima. Zato za studente medicine postoje pravila i nevezano od kovida 19 - naglasila je ministarka.

Objasnila je da Medicinski fakultet nije uveo kovid sertifikate, već je uveo da pre ulaska na mesto gde se vrši praktična nastava treba da se dostavi potvrda koja sa visokom verovatnoćom ukazuje da student u tom momentu nije nosilac infekcije ili potvrda da je preležao kovid 19.

- Jako je bitno naglasiti da ukoliko neki student ima kontraindikacije u vezi sa primanjem vakcine, privremeno ili trajno, u tom slučaju troškove testiranja snosi država - navodi Kisić Tepavčevićeva.

Velika većina studenata medicine je već vakcinisana, navodi ministarka, koja očekuje da će to uraditi i ostali u narednom periodu.

Što se tiče socijalnih ustanova i domova za stare, Kisić Tepavečevića je navela da je u ovom momentu kod 302 osobe potvrđeno prisustvo virusa.

- Radi se o najstarijim sugrađanima, sa hroničnim bolestima, ali koji su uglavnom vakcinisani i upravo zbog toga imaju blage forme bolesti - istakla je Kisić Tepavčevićeva.

Video: Kisić Tepavčević o kovid sertifikatima: Stimulisaće ljude da se vakcinišu, razmišljamo o tome

(Telegraf.rs)

Video: Nastavak suđenja protiv roditelja dečaka koji je izvršio masovno ubistvo u O.Š. "Vladislav Ribikar"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • U redu je

    2. oktobar 2021 | 22:18

    Morali smo da te gledamo u KŠ, sta se sada oglašavaš? Nisi osoba od poverenja

  • Boža zemunac

    2. oktobar 2021 | 23:52

    Ja ti poklanjam svoje vakcine velikodušno. Pa pelcuj svoju porodicu svaki mesec dana.

  • Istina

    2. oktobar 2021 | 23:04

    Da li moze dotična da objasni da su se Indijci izlečili Ivermektinom, a ne da spominje samo vakcinu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA