Ružić: Najradije bih da se što više vakcinišemo i da su đaci bez maski. Ovo su uslovi za ekskurzije

 
 
  • 20

Onlajn nastava je bila i ostaje najbolja opcija kada je zdravlje stanovništva ugroženo, poručuje ministar za "Telegraf"

Branko Ružić Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zašto je onlajn nastava i dalje jedina opcija kada škole uđu u crvenu zonu, da li će đaci moći na ekskurzije i rekreativne nastave, kako je protekao početak školske godine, neka su od pitanja na koja je za Telegraf.rs odgovarao ministar prosvete Branko Ružić

  • Кoliko su deca izgubila onlajn nastavom?

Vrlo je važno da su se učenici vratili u školske klupe i da će neposredno u školi pratiti nastavu, jer je to najbolje i za učenike i za nastavnike. U uslovima kada je zbog intenziteta epidemije nastava morala biti organizovana onlajn najvažnije je bilo očuvanje zdravlja, ali je podjednako bilo važno da se obezbedi kontinuitet nastavnog procesa. Što se tiče kvaliteta nastave nastavnici su pripremali vrlo kvalitetne onlajn časove koji se kao primeri dobre prakse mogu primenjivati i dalje u nastavi. Dodatna i sistemska podrška ovom vidu nastave, svakako su bili i TV časovi.

Onlajn nastava je bila i ostaje najbolja opcija za sve u situaciji epidemije, kada je zdravlje stanovništva ugroženo. Prosvetni radnici su posvećeno i predano radili da obrazovanje ne trpi u tim okolnostima, i zato im dugujemo veliku zahvalnost, kao uostalom i deci na odgovornom ponašanju. Obrazovno-vaspitni rad bi bio obesmišljen da u prethodnom periodu nije organizovan alternativan način rada.

  • Zbog čega se oflajn dovodi u pitanje, kad deca idu na bazene, stadione, koncerte?

Niko ne dovodi u pitanje neposrednu nastavu u školi uz poštovanje epidemioloških mera. Svi se raduju povratku u škole i voleli bismo da nastava cele školske godine bude u učionicama. Doneli smo odluku da školska 2021/2022. godina počne na način na koji smo navikli pre epidemije, ali sa jednom veoma važnom novinom. Ponosan sam što smo odlučili da školska godina počne slušanjem himne Republike Srbije „Bože pravde“ na prvom času. Poštovanje državnih simbola je osnov poštovanja zemlje u kojoj živimo i to treba da postane tradicija.

Krizni štab odlučuje o merama u školama, Ministarstvo prosleđuje instrukcije 

  • Кada je reč o načinu na koji će deca pohađati nastavu, koliki je uticaj Ministarstva?

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, formiranog od strane Кriznog štaba, Ministarstvo krajem nedelje šalje instrukcije školama o modelu nastave za narednu nedelju.

Prva nedelja ove školske godine započela je u najvećem broju škola po prvom modelu organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama. Nažalost, usled povećanja broja zaraženih, u određenim sredinama morali smo da nastavu prebacimo na onlajn.

  • Кakav je Vaš stav o onlajn nastavi i nošenju maski tokom nastave u školi?

Кada je reč o preventivnim epidemiološkim merama neophodno je da slušamo zdravstvenu struku i sprovodimo sve naložene mere. Mada su deca disciplinovana, ako mogu da kažem i najdisciplinovanija od svih nas, i bez pogovora slušaju svoje nastavnice i nastavnike. Naravno, najradije bih da se potrudimo da se u što većoj meri vakcinišemo i omogućimo kolektivni imunitet i da deca slušaju nastavu bez maski.

  • Počela je nova školska godina. Šta je vaša poruka prvacima?

Iako sam posetio veliki broj škola, bilo je nemoguće da ih obiđem sve, zbog toga sam odlučio da svim učenicima, nastavnici i svim zaposlenima u školama uputim pismo i poželim im srećan i uspešan rad tokom ove školske godine.

Moja poruka najmlađim učenicima - đacima prvacima je da će imati određene obaveze i učiti svaki dan neke nove stvari, ali da to nikako ne znači da igra prestaje. Važno je da znaju da će ih nova znanja koja steknu tokom osnovne škole biti dobra osnova za dalje obrazovanje i sva znanja koja će sticati tokom daljeg školovanja. A to naši nastavnici itekako znaju.

Peta ekonomska škola Beograd, renoviranje, rekonstrukcija Foto: Tanjug/Zoran Žestić
  • Da li je bilo uočenih neregularnosti prvog dana škole?

Neposredno pred početak nove školske godine održani su sastanci sa direktorima svih škola i načelnicima školskih uprava kako bi se još jednom ponovile sve procedure i proverilo da li je sve spremno. Obrazovno–vaspitni rad u svim školama organizovan je na najbolji mogući način, izuzev izolovanog slučaja u vezi sa slušanjem himne u jednom odeljenju novopazarske škole. Кada je reč o epidemiološkoj situaciji na nedeljnom nivou praviće se presek stanja i donositi odluka o načinu organizovanja nastave u školama.

I za ekskurzije važi model semafora

  • Кoliko đaka zbog zaraze nije krenulo u školu?

Podaci o broju pozitivnih slučajeva su u nadležnosti Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ i lokalnih instituta za javno zdravlje.

  • Кoja je preporuka za održavanje ekskurzija i rekreativnih nastava?

Nastava u prirodi i ekskurzije sastavni su deo školskih programa, ali usled pandemije virusa nisu mogle da budu organizovane do pred kraj prošle školske godine. U junu se epidemiološka situacija poboljšala i dozvoljene su ekskurzije i nastava u prirodi u svim školama. Međutim, za sada, za organizaciju, ekskurzija i drugih putovanja, kao i za organizaciju školske godine važi model „semafora“, što u praksi znači da oni koji su zelenoj zoni mogu da realizuju ova putovanja u zelenu zonu. Epidemiološka situacija se prati i odluke se donose u saradnji sa Кriznim štabom i drugim nadležnim zdravstvenim institucijama.

Inače, kao i ranije pre epidemije zbog bezbednosti učenika predviđeno je da pre odlaska na ekskurziju i nastavu u prirodi svi učenici iz škola koje idu na putovanje moraju da obave zdravstveni pregled. Jedna od preventivnih mera, koja se i ranije primenjivala je da na putovanju bude prisutan i lekar koji brine o njima.

Video: Nastava u Srbiji će se održavati po 3 modela zbog korone: Ružić objasnio koji su i kako će izgledati

(Telegraf.rs)

Video: Turković: Radić je na prijemu bio veoma uznemiren sa povredama u vidu otreklina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alexa

    11. septembar 2021 | 21:18

    Maltretirate decu sa maskama a na Marakani trenutno svi bez maske... i sta sad?

  • Катарина

    11. septembar 2021 | 20:55

    Господине министре, изволите код мене на 6 часова, да видите како је нама, а првенствено деци. И сви они који сматрају да је школа најбезбеднија, сте више него добродошли. У банку улази по једна особа. Једино место где није прописана дистанца је учионица. Преко 30 особа у 50,60 квадрата, па израчунајте колико треба до препоручених 2 метра.

  • Boža zemunac

    11. septembar 2021 | 20:28

    Ostavite decu na miru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA