"Skandal i nepoštovanje države": Đaci sa rukama na grudima pevaju himnu sandžačkih Bošnjaka u Pazaru

 
 
 ≫ 

Prosvetna inspekcija će postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrditi odgovornost i učiteljice, i direktora Osnovne škole "Rifat Burdžović - Tršo", navodi ministar prosvete Branko Ružić

Novi Pazar himna deca škola đaci Foto: Facebook/Enko Biska Gluhavicanin

Prvi put u istoriji, školska godina u Srbiji počela je ovog 1. septembra intoniranjem državne himne "Bože pravde". U školama širom zemlje odjekivali su juče stihovi naše himne, dok su đaci kraj svojih klupa ponosno stajali. Ipak, u Osnovnoj školi Rifat Burdžović - Tršo u Novom Pazaru slika iz učionica bila je drugačija. Naime, učenici jednog razreda pevali su himnu sandžačkih Bošnjaka "Ja sin sam tvoj".

Video snimak sa mališanima koji stoje na času i drže desnu ruku na grudima dok pevaju stihove ove himne, objavljen je na društvenim mrežama, a naišao je na veliku podršku građana Sandžaka.

U učionici se nalaze i beli i zeleni baloni na kojima je ispisano: "Bosanski jer sam Bošnjak".

Pojedini mediji preneli su da učenici nisu pevali "Bože pravde", već "Ja sin sam tvoj" na predlog njihove učiteljice Adele K. M.

Podsetimo, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozvalo je sve uprave obrazovno-vaspitne ustanove da i ovu školsku godinu otpočnu dostojanstveno, poštujući različitosti, bez provokacija dece i nastavnika bošnjačke nacionalnosti, protiveći se intoniranju himne "Bože pravde". Iz Vijeća navode da trenutnu himnu Srbije Bošnjaci ne doživljavaju kao državnu već nacionalnu himnu srpskog naroda.

Kako su naveli u svom saopštenju, tekst himne, ali i grb Srbije, ne odražava stvarnu nacionalnu strukturu države i u njima se Srbija ne može prepoznati kao multietnička i multikonfesionalna zemlja, što u stvarnosti ona jeste.

Ružić: Devastiranje i urušavanje himne

U odgovoru za Telegraf.rs, prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, rekao je da slučaj u Osnovnoj školi "Rifat Burdžović Tršo" u Novom Pazaru predstavlja skandal i nepoštovanje države i svih njenih simbola, i svega onoga što ta država pruža svim njenim građanima i građankama.

- Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrdi odgovornost i učiteljice i direktora - naglasio je Ružić.

SRBIJA FONDACIJA NOVAK DJOKOVIC DONACIJA Branko Ružić, ministar prosvete, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je istakao da Republika Srbija obezbeđuje veliki stepen ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama kada je reč o ostvarivanju prava na jezik, kulturu i obrazovanje.

- U našim školama nastava se u potpunosti izvodi na osam jezika nacionalnih manjina, odobravaju se i štampaju udžbenici na tim jezicima, a kroz poseban predmet - maternji jezik sa elementima nacionalne kulture na 16 jezika nacionalnih manjina omogućeno je čuvanje nacionalne kulture, jezika i identiteta. Malo je zemalja u kojima predstavnici manjina mogu da se upisuju u javne knjige na svom pismu, obraćaju u opštini na svom jeziku, imaju pozitivnu diskriminaciju pri zapošljavanju, gde se ispisuju toponimi na jezicima manjina. Retko koja zemlja je hvaljena na ovu temu kao Republika Srbija - naveo je on.

(Telegraf.rs)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Madjar

    2. septembar 2021 | 17:13

    Eeee Srbiji,sutra cemo u Vojvodini mi Madjari da pustamo Madjarsku himnu. Jel to treba? Pa bice,bice ako ne pokazes Srbijo da postujes samu sebe! Ovo je skandal i vece od toga! Ako ne postuje ovu zemlju,zastavu himnu nije ni zasluzila hlebom da je hrani. Otkaz i nista vise! I oni koji nisu pustali i njima. Vi gospodo kao i ja zivite u Srbiji,ako je ja volim,postujem i znam himnu napamet kao i moja deca a cisti Madjari smo i vi mozete bar toliko da ispostujete,vi zivite u ovoj zemlji,ona vas hrani u smete je ponizavati! Srbija ostro mira reagivati i samo otkaz neka bude skola drugima koji su samo pomislili na isto! Ako to Srbija ne uradi,verujte sutra cemo mi slusati Madjarsku himnu,a ja to ne zelim kao ni 90% madjara u Vojvodini jer mi postujemo,tako smo vaspitani!

  • Neće da može

    2. septembar 2021 | 17:45

    Naša deca u inostranstvu poštuju zemlju u kojoj se edukuju. Privatno možemo da ih učimo našim običajima, poreklu, himni, istoriji... Ali u školi, poštuju se pravila i program kakav zahteva Ministarstvo prosvete. Poštujete nam našu Srbiju ili pakuje se za put.

  • Ana

    2. septembar 2021 | 17:43

    Kome se ne svidja u kojoj drzavi zivi i koju himnu peva neka se slobodno iseli. Kraj price. Eto vam Turska i Bosna. Srecan vam put.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA