Sedam načina da pečete papriku, a da ne iznervirate komšije
Iz godine u godinu javlja se isti problem, bar kada je u pitanju pečenje paprike - komšije se žale zbog mirisa koji okupira celu zgradu
Jesen nam donosi zlatne boje, umereno sunce i mirise dobre hrane - to je vreme kada počinje spremanje zimnice i čuveno pečenje paprike.
Nema te industrije koja može da zameni ritual spremanja za zimu, hladno i pusto godišnje doba kada hrane nema u izobilju, a plodove leta spremamo i konzerviramo za ove snežne dane. Toliko je ovaj običaj ukorenjen u narodu da smo i prelaskom iz sela u grad preneli navike naših predaka.
Iz godine u godinu javlja se isti problem, bar kada je u pitanju pečenje paprike - komšije se žale zbog mirisa koji okupira celu zgradu. A vatrica samo gori...
Kako rešiti problem pečenja paprike? Ovo su sedam načina na koje možete da izbegnete gunđanje komšija, ali pazite se, postoje i gradski propisi, pa razmislite kako da učinite ovaj podvig, bez da vam na vrata zakucaju komunalni milicajci.
1. Beg u prirodu
Šuma, plaža, neko mesto koje je izolovano i nema mnogo ljudi, a pritom je bezbedno da otvorenom vatrom ne napravite požar - to jeste dobro rešenje ukoliko imate automobil. Nikome neće smetati miris, moći ćete na miru da pečete i pečete...
Najlakše je onima koji žive blizu reka i jezera, jer su sada izletišta pusta, a užitak boravka u prirodi kraj vatrice neće izostati.
2. Rerna
Postoji i manje romantičan, ali svakako efikasan način da obavite ovaj posao - ispecite paprike u rerni. Nema neprijatnih mirisa koji se šire, a paprika je idealno ispečena.
Možda će vam trebati malo više strpljenja, ako pravite veću količinu zimnice, a račun za struju zasigurno će vam dodatno skočiti.
Ipak, sve je efikasno i bez bojazni da će vam neko zakucati na vrata. Zavalite se uz TV, pa kad dođe vreme promenite turu paprika.
3. Krov
Ako imate pristup krovu zgrade, to je možda najbolji način da u zajedničkim prostorijama obavite ovu "svetkovinu". E sad, pitanje je koliko ste dobri sa ostalim stanarima i upravnikom zgrade i kako će se njima dopasti vaša ideja.
Naravno, uvek rizikujete da postanete zvezda društvenih mreža, jer sa drugih krovova "vrebaju" fotoaparati i mobilni telefoni.
I, ako mnogo zadimite, neko bi mogao da prijavi i požar.
Ova opcija, dakle, dolazi u obzir samo ako ste sve unapred dobro proverili i isplanirali.
4. Moba
Postoji, ipak, i način da dobijete saglasnost komšija da jedan dan istrpe vaše pečenije, bez džangrizanja i ljubomorisanja, ako se malo otvorite prema njima. Čak ćete dobiti i pomoć. Organizujte "mobu".
Svi neka uzmu malo učešća u akciji, a zauzvrat, svako da dobije po teglicu ajvara kad bude spreman.
Dobro ćete se družiti i zabaviti s komšijama i svi će biti srećni.
5. Pomoć prijatelja
Prisetite se malo, ko od vaših dobrih starih prijatelja živi u kući sa dvorištem. Možda je to neki stari poznanik, kog ste malo zaboravili, a druželjubiv je.
Pozovite ga, možda može da vam ustupi svoje dvorište za ovu akciju, naravno osim druženja, častićete ga svojim specijalitetom koji pravite od paprika.
A možda je i on planirao da peče, pa da to odradite zajedno, na istoj vatrici!
6. Vikendica
Nema boljeg mesta za ovu aktivnost od vikendice. U prirodi, u dvorištancetu, gde nikome ne smetate. E, sad, retko ko ima vikendicu.
Ipak, u poslednje vreme pojavio se i taj famozni "paprika turizam". Šta fali da iznajmite sa porodicom na vikend neku kućicu, sa sobom ponesete svu opremu i odradite posao daleko od kuće.
Upoznate neki novi kraj i neke nove ljude... A eto i ideje za ugositelje van sezone: "Iznajmljujem vikendicu za spremanje zimnice".
7. Zajednička akcija
Život u maloj zgradi ima svoje prednosti - lako se dogovorite s komšijama.
Osim već spomenute mobe, možete se udružiti i stupiti u zajedničku akciju.
Okupite se svi jedan vikend, pa svako da se opropba u ovom "paprikarenju".
Čak i oni koji nemaju običaj da spremaju zimnicu ili im se jednostavno ne mili to da rade, imaće motivaciju i društvo.
A onda, ma koliko se paprike osećale, nikome neće smetati!
Pažnja! Čuvajte se požara
Dopuna Odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama, koja je danas usvojena na sednici Skupštine grada, suštinski zabranjuje upotrebu otvorenog plamena i korišćenje ćumura u stambenim zgradama.
Prema izveštajima MUP-a, odnosno vatrogasnih službi, to je jedan od najčešćih uzroka požara u stambenim zgradama, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na današnjoj sednici Skupštine grada.
Vesić je podsetio da je u poslednje vreme bilo puno požara, uz žrtve i veliku materijalnu štetu.
– Početkom pandemije virusa korona dogodio se strašan požar na Novom Beogradu kada je stradalo čak sedam ljudi. Doneli smo odluku kojom se zabranjuje upotreba ćumura i otvorenog plamena u stambenim zgradama. To se odnosi na stanare, ali i na vlasnike ugostiteljskih objekata koji se nalaze u stambenim zgradama. Odluka stupa na snagu 1. januara sledeće godine kako bi se svi pripremili za nova pravila.
(Telegraf.r)
Video: Petra je prevremeno rođena beba: Na rođenju imala je svega 680 grama i 33 centimetra
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Toxi
Moja strina iz Bg ima najoriginalniji način punjenje špajza zimnicom. Svake jeseni organizuje turneju posete rođacima sa juga Srbije. Po par tegli ajvara od svakog i mirna je do proleća.
Podelite komentar
Sara
Volim miris pecenih paprika tako da komsije samnom nemaju problem..👍💞
Podelite komentar
Stojko
J apaprike pecem u Grckoj, u apartmanu. Odnosno povedem zenu, ona pece paprike, ja pijem Mitos i rosriljam sa komsijom.
Podelite komentar