Porodici iz Uba plamen progutao dom: "Izgorelo sve što smo godinama stvarali, osetiš nemoć i plačeš"

 
 
  • 15

Ivana i Aleksandar Radosavljević imaju dve ćerkice kojima je vatrena stihija odnela i igračke, i školski pribor, a ova porodica sada moli za pomoć, kako bi ponovo imali krov nad glavom

Požar diptih Foto: Privatna arhiva

Za svega nekoliko minuta, sve što su Ivana Radosavljević (25) iz sela Stublenica kod Uba i njen suprug Aleksandar (31) godinama gradili, nestalo je u stravičnom požaru koji je izbio u njihovom dvorištu.

Plamen je buknuo tog 14. jula, kada su meteorolozi upozoravali na ekstremno visoke temperature, a za tili čas se proširio na nekoliko pomoćnih objekata i na samu kuću, u kojoj su u tom trenutku bile Ivanine ćerkice, Anđela (6) i Kristina (5).

- U kući smo bili moja dece, maloletni dever i ja, kada smo čuli stravičan prasak. U dvorištu, u delu gde odlažemo otpad, imali smo male plinske boce za rešo i prazne flašice od dezadoransa i to je puklo, verovatno je to bio uzrok požara. Izašla sam odmah napolje i videla da sve gori - započinje Ivana.

Kako kaže, dok je njen dever pokušavao da dozove pomoć od komšija, nju je uhvatila ogromna panika.

- U roku od 3 do 5 minuta, po mojoj proceni, požar je zahvatio kuću, pošto je ona odmah pored. Neverovatnom brzinom se požar proširio, posebno jer je duvao vetar. Zapalila se ograda koja je delila dvorište od kuće, a onda je i to buknulo. Celo domaćinstvo nam je izgorelo. Ostali su samo zidovi - priča očajna Ivana.

U trenucima kada pred tobom gori tvoj dom, osećaš nemoć, tugu, strah.

- Odmah sam sklonila decu, one su plakale, paničile. Bosa sam izašla sa njima. Kakve papuče kad sve oko tebe gori.  U blizini nije bilo nikog da nam pomogne, bar ne na udaljenosti od 400 metara. Osećala sam se kao da sam sama na svetu - priča naša sagovornica drhtavim glasom i dodaje:

- To je takva nemoć... Gledaš kako ti sve što si godinama gradio nestaje, a ne možeš ništa. Samo da plačeš.

Vatrena stihija zahvatila je i okolno poljoprivredno zemljište. Činjenica da se čak 13 vatrogasaca borilo sa plamenom pet i po sati, možda najbolje opisuje razmeru vatrene stihije koja je zahvatila dom porodice Radosavljević.

Ivana Radosavljević sa ćerkama Ivana sa ćerkicama, Foto: Privatna arhiva

Ivana je, kaže, uspela da uzme svoju ličnu kartu i dečije zdravstvene knjižice. Ništa sem toga.

Ćerkice pretrpele stres

- Čak i ono malo ušteđevine što smo imali, izgorelo je. Deca su doživela ogroman stres... Obe treba da krenu u školu - starija u 1. razred, mlađa u predškolsko. Izgorelo je i sve što sam im pripremila za polazak u školu - kaže naša sagovornica.

Njih četvoro trenutno se nalaze u privremenom smeštaju, preselili su se u jednu kuću osposobljenu za život, u mestu Radljevo, nedaleko od Uba, uz pomoć predsednika opštine. Ipak, tu ne mogu još dugo da ostanu. Ivana i Aleksandar se nadaju da će se naći dobri ljudi koji će im pomoći da ostvare svoj san i ponovo imaju krov nad glavom.

Ukoliko želite da im pomognete, možete pozvati Ivanu na broj telefona 064/94-87-123.

Video: Još žešći plamen izbija iz zgrade u bloku 70: Vatrogasci se svim silama bore sa vatrenom stihijom

(Telegraf.rs)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada grobar

    17. avgust 2021 | 20:28

    Alo ti OSIGURANJE mnogo si mi pametan ti ces nekog da savetujes. Mislis da si pametniji od ostalih. Znaju oni bolje od tebe sta im je potrebno nego je pitanje da li imaju da li mogu da plate. Muka mi je od takvih kao ti. Ako hoces i mozes pomozi a ako neces cuti i ne odmazi.

  • Bg

    17. avgust 2021 | 20:02

    A gdje jr Drzava Pomoci im iz Fonda za nepogode

  • Ana

    17. avgust 2021 | 23:05

    Da li neko od vas pomisli da mu se moze isto desiti, niko u komentarima nije ponudio ili pozvao da se pomogne ovoj decici. Ima br. tel. Sutra cu skromno uplatiti i pomoci koliko mogu. Porodici zelim puno strpljenja i snage da izdrze u ovom teskom trenutku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA