≫ 

Ovo je jedini dopis koji je stigao u škole: Šta zaista piše o vakcinaciji i šta kažu direktori?

Niko nam nije rekao da delimo đake po tome ko je vakcinisan a ko ne, poručuju direktori škola

  • 49
Učenici, osnovna škola, đaci, Forum srednjih stručnih škola Beograda Škole su za sada dobile samo jedan dopis, Foto: Shutterstock, Forum srednjih stručnih škola Beograda

Nastava će u prostorijama škola moći da se odvija samo ako epidemiološka situacija dozvoli, poruka je jedinog dopisa koji je za sada stigao osnovnim i srednjim školama, a u kome se na prvom mestu preporučuje vakcinacija učenika starijih od 12 godina. S obzirom na to da broj zaraženih koronom nastavlja da raste, direktori škola već su spremni za kombinovani model nastave, u kojem bi naizmenično jedna grupa đaka nastavu pohađala onlajn, a druga u školi. Podela đaka na vakcinisane i nevakcinisane, kako kažu direktori škola za Telegraf.rs, neće se raditi.

- Spremni smo za kombinovani model nastave. Sudeći po trenutnoj situaciji, to je ono što očekujemo. Niko nam nije rekao da delimo đake po tome ko je vakcinisan, a ko ne. Jednostavno, bio bi isti model kao i prošle školske godine. Dok bi jedna grupa đaka išla na nastavu u školu, druga bi pohađali nastavu od kuće - kaže Miloš Bjelanović direktor Zemunske gimnazije.

U jedinom dopisu Ministarstva prosvete koji je za sada stigao školama navodi se da "organizacija rada neposredno u prostoru škole u najvećoj meri zavisi od aktuelne epidemiološke situacije", kao i da se "snažno preporučuje učenicima starijim od 12 godina da se vakcinišu", ali se oni ni u jednoj rečenici ne obavezuju na to. Pojedini mediji preneli su da je direktorima prosleđen i drugi dopis o konačnom modelu nastave, ali direktori kažu da je ovo za sada jedino što su primili.

Dopis, Forum srednjih stručnih škola Jedini dopis koji je stigao školama, Foto: Forum srednjih stručnih škola

Nataša Vasić, direktorka beogradske OŠ "Drinka Pavlović" navodi za naš portal da se oni spremaju za regularan početak školske godine, a da će lako preći na kombinovani model ako Ministarstvo za to uputi dopis.

- Renoviramo i pripremamo se za regularan početak školske godine. Znamo da je to neizvesno zbog trenutne epidemiološke situacije, ali ćemo lako preći na kombinovani model ako bude potrebe - kaže direktorka Vasić.

Istog je stava i Radivoje Miljić, direktor OŠ "Aleksa Šantić". Kako kaže, kolektiv je već uigran i spreman za kombinovani model, iako nastavnicima ovaj model stvara dodatan posao. On takođe potvrđuje da nema reči ni o kakvoj podeli učenika na one koji jesu i koji nisu vakcinisani. 

Nastavnici su prilično iscrpljeni od haosa koji su prošle školske godine izneli na svojim plećima, potvrđuje i Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), a dodatan problem je, dodaje ona, što se zna da deca tako slabije uče i postižu slabije rezultate.

POČETAK ŠKOLE, škola, đaci, učenici U školu ponovo sa maskama, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Đaci nisu svesni koliko gube kroz taj model nastave. Oni rad od kuće smatraju raspustom i uozbilje se tek kad sednu u školske klupe. Nastavnici su pod stresom i iscrpljeni. Učitelji su nam cele školske godine radili dupli posao, prvo časove sa jednom polovinom odeljenja, pa onda sa drugom. A nastavnici su radili čas uživo sa đacima, čas onlajn. Predugo sve ovo traje, a veliko je pitanje kvaliteta nastave. Kombinovani model nastave je izvestan a nije dobro rešenje - smatra Janković.

USPRS je za 31. avgusta najavio protest prosvetara. Njihovi zahtevi su smanjenje broja učenika u odeljenju, pregovori o materijalnom statusu zaposlenih, bolji uslovi rada i uspostavljanje socijalnog dijaloga.

Očekuje se da Ministarstvo prosvete dopis o konačnom modelu nastave koji će đaci pohađati od septembra pošalje od 15. avgusta.

Šta kažu članovi Kriznog štaba 

Krizni štab Neće biti ni testiranja nevakcinisanih đaka, potvrdili u Kriznom štabu, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Najveća zabuna nastala je kada je članica Kriznog štaba Tanja Jovanović izjavila da će đaci od 12 godina pa naviše morati da rade test svake nedelje ukoliko nisu imunizovani.

- Bila bi velika šteta da i ove godine nastava počne na onlajn platformi. Ukoliko se ne vakcinišu, đaci stariji od 12 godina moraće da bar jednom nedeljno rade testiranje na kovid 19 - rekla je Jovanovićeva, koja podržava predlog epidemiologa Predraga Kona o odvajanju vakcinisanih i nevakcinisanih đaka starijih od 12 godina.

Prof.dr Branislav Tiodorović posle je razjasnio za Telegraf.rs da je došlo do zabune i da neće biti testiranja đaka koji nisu vakcinisani, kao i da tako nešto ne bi bilo moguće izvesti.

To ne bi mogle da sprovedu ni mnogo organizovanije i opremljenije zemlje od naše. Sem toga, nije ista situacija u školi u Novom Pazaru ili na Starom gradu u Beogradu, gde je već postignut kolektivni imunitet. Ako ne testiramo tako radne kolektive gde postoje žarišta, nema logike ni da to radimo sa đacima od petog razreda koji inače retko oboljevaju - naveo je dr Tidorović za Telegraf.rs.

I doktor Predrag Kon potvrdio je da je odvajanje vakcinisane od nevakcinisane dece previše komplikovano da bi bilo idealno.

Da podela đaka na vakcinisane i nevakcinisane nije moguća, potvrđuje i izuzetno mali broj vakcinisane dece starije od 12 godina. Prema našim saznanjima, oko 4.000 dece starije od 12 godina do sada je primilo vakcinu. 

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djak

    12. avgust 2021 | 14:22

    Briga me za vasu nastavu, ja sam video da i nepismeni mogu da budu na visokim funkcijama, tako da ne moram ni da idem u skolu.

  • Mama predskolca

    12. avgust 2021 | 14:32

    Snažno ne želim da vakcinišem dete!!!

  • Planinac

    12. avgust 2021 | 14:20

    Roditelji na ulice , pa da vidimo do kada će te da nam solite pamet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA