Svaki dan nova opština uvede vanrednu situaciju zbog vode: Restrikcije bi mogle potrajati do oktobra

 
 
 ≫ 
  • 2

Prema prvim procenama, usled sušnih dana i smanjenog nivoa vode restrikcije bi mogle potrajati sve do početka oktobra kada se očekuju veće padavine

U Beogradu je danas izuzetno toplo pa građani glavnog grada i njihovi gosti na različite načine pokušavaju da se rashlade: vodom, umivanjem u fontanama, sladoledom. U Srbiji će danas i sutra biti veoma toplo, sa najvišom dnevnom temperaturom od 35 do 39 C, upozorio je Republicki hidrometeorološki zavod. Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Početkom avgusta na teritorije opštine Topola uvedena je vanredna situacija zbog nedostatka vode. Prošlog vikenda pogoršala se situacija sa vodosnabdevanjem u opštini Arilje, usled visokih temperatura uvedene su restrikcije. Zbog ekstremne suše i smanjenog vodotoka na izvorištu u selu Ba, restrikcije se uvode i u naseljenom mestu Ljig, ali i u Sokobanji. Danas je uvedena vanredna situacija i u Čačku, Gornjem Milanovcu i Požegi. 

Usled otežanog vodosnabdevanja i katastrofalne suše koja je pogodila Zapadnu Srbiju grad Čačak uveo je vanrednu situaciju, na predlog JKP „Vodovod“.

- U maju mesecu sa vodosistema Rzav primali smo 345 litara vode, juče je to bilo 209, a jutroć već 204 litra što situaciju čini jako teškom. Naša proizvodnja je na maksimumu, ali ukoliko se suša nastavi veliko je pitanje kako će sitacija dalje razvijati - izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Gradonačelnik Čačka na predlog Gradskog štaba doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije.

- Proglašava se vanredna situacija na teritoriji grada Čačka usled nepovoljne hidrološke situacije i izuzetno niskog vodostaja, radi stabilizacije isporuke vode korisnicima. O sprovođenju ove odluke straće se Gradski štab za vanredne situacije na teritoriji grada Čačka - piše u odluci Gradonačelnika grada Čačka.

Vanredna situacija podrazumevaće i dodatne kontrole, kao i veću aktivnost komunalnih policajaca koji će proveravati da li postoji kršenje propisanih mera. Ugroženim domaćinstvima voda će biti dostavljana u cisternama.

Restrikcije vode u Topoli i Sokobanji

Zbog nedostatka vode u Topoli, uvedene su restrikcije u vodosnabdevanju u selima Vinča, Plaskovac, Meterize, Lipovac, Žabare, Mitrovčić i Vaganac, i Varoš Topoli.

Lokalna samouprava u selima u kojima su uvedene restrikcije, cisternama doprema vodu za piće i ličnu higijenu i na isti način se doprema voda za domaće životinje tamo gde je to potrebno.

- S obzirom na to da je ovo početak avgusta, nas kritičan period tek očekuje. Oko 4.000 domaćinstava nalazi se na javnom vodosnabdevanju. Apeli za racionalno korišćenje vode nisu urodili plodom, zbog toga smo prinuđeni da uvedemo vanrednu situaciju na delu opštine. Krećemo sa inspekcijskim nadzorom, voda iz vodovoda može se koristiti samo za piće i ličnu higijenu, a ne za punjenje ličnih bunara, zalivanje bašta i pranje automobila - rekao je Tanjugu komandant Štaba za vanredne situacije opštine Topola Igor Petrović.

On je istakao da Topola iz postojećih izvorišta dobija 27 litara vode u sekundi, ali da joj je potrebno između 35 i 40 litara.

Takođe, jedna od najposećenijih turističkih destinacija Sokobanja uvela je restrikciju vode u pojedinim prigradskim naseljima.

Do uvođenja restrikcije vode u Sokobanji došlo je usled smanjenja dotoka vode na izvorištima i kaptažama, kao i zamućenju reke Moravice, zbog čega fabrika vode "Carina" ne radi punim kapacitetom, prenosi niskiportal.rs.

- Restrikcija vode na snazi je u tri prigradska nasilja i to Carina, Drenjar i Prevalac u periodu od 13 do 19 časova - pojašnjavaju iz Javnog komunalnog preduzeća "Napredak".

Vanredna situacija u Arilju, Požegi i Gornjem Milanovcu

Vanredna situacija je bila uvedena i u opštini Arilje, zbog smanjenja nivoa isporuke pijaće vode sa vodosistema “Rzav”.

Na teritoriji cele opštine je uveden restriktivni režim snabdevanja vodom.

- Prema izveštaju direktora preduzeća za vodosnabdevanje Rzav, Arilju je jutros isporučeno nešto malo više od 400 sekundnih litara vode sa zahvata Ševelj što znači da je situacija alarmantna. Ako vam kažem da je 400 litara donja granica, onda vam je jasno da smo na pragu uvođenja restrikcija i u samom jezgru opštine i to je izgleda po prognozama verovarno scenario za dan, dva - rekao je za RINU predsednik opštine Predrag Maslar.

Stanovništvo koje nema vodu za piće iz mreže, snabdeva se pijaćom vodom iz auta i stacionarnih cisterni, kao i dopremanjem flaširane vode.

U Požegi je takođe doneta odluka o preduzimanju odgovarajuće preventivne mere koje će doprineti manjoj potrošnji vode.

Štab je naložio da JKP „Naš Dom“ Požega raspolaže sa vodom u skladu sa tehničkim mogućnostima i količinama koje dobija iz sistema Rzav. Da se pojača rad Komunalne inspekcije na suzbijanju potrošnje vode. Opštinska uprava Požega u što kraćem roku treba da nabavi dovoljan broj cisterni za vodu, kako za piće tako i za tehničku upotrebu. Nalaže se JKP ,,Naš Dom“ Požega da u toku sutrašnjeg dana obezbedi pristup starom izvorištu i organizuje punjenje cisterni tehničkom vodom,fizičkim licima. Zabranjuje se zalivanje dvorišta i parkovskih površina u gradu,kao i pranja ulica i platoa. Komunalnoj inspekciji se nalaže da donese rešenja o zabrani rada perionica i autoperionica, piše u odluci predsednika opštine Požega.

Na teritoriji opštine Gornji Milanovac proglašena je vanredna situacija zbog vodosnadbevanja, a od danas su na snazi nove mere restrikcije.

Restrikcije u vodosnabdevanju uvodiće se naizmenično po naseljima u periodima od 7 do 18, od 12 do 23 sata i od 19 do 06 sati, prenosi Glas Zapadne Srbije.

Mere restrikcije primenjivaće se od danas do poboljšanja hidrometeoroloških uslova na teritoriji opštine Gornji Milanovac.

Prethodno donete mere opštinske uprave Gornji Milanovac ostaju na snazi i one podrazumevaju zabranu korišćenja vode iz gradskog vodovoda za pranje ulica, trotoara i automobila, za zalivanje dvorišta i bašta, za zalivanje zasada voća i povrća.

Nestašica vode u Ljigu 

Takođe, zbog ekstremne suše i smanjenog vodotoka na izvorištu u selu Ba, po nalogu Opštinske uprave, JKP Komunalac Ljig danas od 14 do 20 časova u naseljenom mestu Ljig i MZ Ba uvodi restrikcije u vodosnadbevanju.

Danas će bez vode biti desna strana od reke Ljig (centar, Todorevac, Crepane), a u četvrtak leva strana (Kolonija, Rosulje). Restrikcije će potrajati sve dok se vodisnadvevanje ne stabilizuje, saopštila je opština Ljig.

Prema prvim procenama, usled sušnih dana i smanjenog nivoa vode restrikcije bi mogle potrajati sve do početka oktobra kada se očekuju veće padavine.

Video: Protest protiv izgradnje mini-hidroelektrane

(Telegraf.rs)

Video: Odavanja počasti povodom 90 godina od smrti kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🐴

    11. avgust 2021 | 12:15

    Dok ima znoja ne treba nam voda. Kupaćemo se u znoju!

  • Sremcica

    11. avgust 2021 | 16:23

    Jester da a na Belim Vodama gledam kako tece reeeeeka ciste vode Evo vec skoro 3 nedelje I niko nista ne preduzima.STRASNO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA