RHMZ rano jutros upozorio na visoke temperature: U dva dela Srbije biće najvrelije, do 37 stepeni

 
 
  • 2

Osveženja i ozbiljnog zahlađenje nema na vidiku do 20. avgusta

Zeleni venac toplo vreme sunce Foto: Mateja Beljan

Visoka temperatura i danas se očekuje u Srbiji, a Republički hidtometeorološki zavod Srbije upozorio je da se one očekuju u južnoj i istočnoj Srbiji. 

-  Danas u južnim i istočnim krajevima Srbije veoma toplo sa najvišom temperaturom od 35 do 37 stepeni - navodi se u upozorenju RHMZ-a koje je objavljeno jutros u 6.15 časova.

Meteorolog Marko Čubrilo napisao je na svom Fejsbuk profilu da se nastavlja dugo, toplo leto, kao i da su male šanse za osveženje negde oko 17, avgusta a za konkretnije tek 22. avgusta.

- Nad celim regionom će i dalje biti toplije od proseka, samo će na severu to odstupanje biti umerenije u odnosu na jug. Operativni ECMWF oko 17 .avgusta  simulira moguće spuštanje hladnog fronta koji bi nam doneo prolazno naoblačenje, grmljavinske pljuskove i osetnije osveženje te bi oko 18. avgusta maksimumi na kratko bili ispod 27 stepeni Celzijusa, ali za sada ova simulacija nema podršku niti ansamble članova ECMWF-a niti GFS-a te je za sada ne bih uzimao previše ozbiljno i vrlo verovatno će se operativni ECMWF ukloniti.

- Oba modela, uz podršku ansmable članova, za sada negde oko 22. avgusta imaju signal za osetnije osveženje uz grmljavinske pljuskove i prekid velikih letnjih vrućina. To svakako ne znači da više neće biti toplog vremena, ali u koliko do ovog jačeg osveženja i dođe verovatno je kraj velikim vrućinama koje su nas pratile veći deo leta. Videćemo kako će se simulacije za taj period kretati kako se datum promene bude bližio, naredni dani svakako donose nastavak dugog, toplog, leta uz vrućine, koje će nad jugom i istokom regiona i dalje često biti ekstremne. Male šanse za osveženje postoje oko 17. 8. dok posle 22. avgusta ima signala za jače i konkretnije osveženje - napisao je Čubrilo.

Meteorolog kompanije Veder tu ambrela Đorđe Đurić juče je za Telegraf.rs rekao da ozbiljnijheg osveženja i zahlađenja nema na vidiku do 20. avgusta, kao i da nas početkom sedmice opet očekuju temperature od 40 stepena. 

Već u petak i za vikend, očekuje se priliv još toplijeg vazduha sa severa Afrike. - Tako da bismo tada imali temperature oko i preko 35 stepeni, a postoji mogućnost da najtoplije bude početkom sledeće sedmice, i da temperatura negde bude i do 40 stepeni, kako se očekuje u Negotinu i Nišu. U Beogradu bi za vikend bilo 36, 37 stepeni koliko se očekuje i početkom sledeće sedmice. Svuda će inače, temperature početkom sledeće sedmice da budu iznad 35 stepeni, a lokalno kao što rekoh na jugu i istoku zemlje i do 40 stepeni - naveo je Đurić za Telegraf.rs.

On dodaje da ima indicija da bi ovaj toplotni talas mogao da bude jedan od najdužih ovog leta, ali da ipak neće sve vreme imati ekstremno visoke temperature.

- U narednih desetak dana se zadržava stabilno i suvo vreme veoma toplo sa temperaturama iznad proseka, a na vidiku nema značajnijeg osveženja, zahlađenja, niti padavina. Bar ne do 20. avgusta -rekao je Đurić i dodao da ovo nije ništa eskstremno i podseća na toplija leta koja su se desila 2012., 2015. i 2017. godine.

Video: Otkrivamo kako se pravi vremenska prognoza

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB

    10. avgust 2021 | 07:57

    Slika u prilika kakvi nam ljudi kao mugranti dolaze, ti bi nas pojeli zajedno sa muvama.

  • Čiča

    10. avgust 2021 | 07:52

    Harp na maksimumu. Ubrzo uvođenje karbon karte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA