Dr Petrović zabrinut: Vrh novog talasa u avgustu? "U ćorsokaku smo, mora da se uvede bolja kontrola"

 
  • 18

- Delta virus je otporniji nego izvorni, manja količina virusa je dovoljna da izazove infekciju, i brži je - kaže dr Petrović

Epidemiolog Radmilo Petrovic Printskrin: RTS

Epidemiološka kriva definitivno će konstantno da ide uzbrdo, a od toga gde će biti za tačno mesec dana, sredinom avgusta, zavisiće da li će vrh četvrtog talasa epidemije početi i pre jeseni. Ovu projekciju primarijus Radmilo Petrović, epidemiolog, ne može da dopuni i procenom kojom progresijom će se uvećavati broj novoinficiranih, kojih je u utorak bilo 145, i da li bi već do kraja ovog meseca mogli da imamo nekoliko stotina zaraženih dnevno. Kaže da se matematički model na terenu biologije ne može smatrati pouzdanim, ali i da je siguran da nismo baš u povoljnoj situaciji - kako zbog karakteristika novog delta soja, tako i zbog zastoja u procesu vakcinacije.

Zbog toga je doktor Petrović, ipak, uveren da ćemo masovno obolevanje, opet, imati i pre jeseni.

- Delta virus je otporniji nego izvorni, manja količina virusa je dovoljna da izazove infekciju, i brži je. Sve to mi posle višedecenijskog iskustva u epidemiologiji i virusologiji govori da nećemo baš celo leto izgurati sa, uslovno rečeno, malim brojem novoinficiranih na dnevnom nivou - kaže dr Petrović, za "Novosti".

U koju god populaciju da uđe, delta vrlo brzo postaje dominantan, pa se očekuje da će soj čije prisustvo je laboratorijski dokazano 1. jula, i kod nas prestići dosad preovlađujuću britansku varijantu korone.

- Kako će se razvijati ovaj četvrti epidemijski talas zavisi od samog virusa, koji je definitivno sad virulentniji i agresivniji, ali i od medijuma na koji naleti. Nije isto da li će naleteti na populuciju sa 60-70 odsto zaštićenih, ili na nevakcinisane. Spoljna temperatura, kao što smo videli prošlog leta, nema direktnog uticaja na sam virus, ali ako se budemo okupljali u klimatizovanim prostorijama to će sigurno doprineti širenju virusa.

Već u ovoj situaciji, sa oko 100 novoinficiranih dnevno, trebalo bi sprečavati da se epidemiološka "grudva" zakotrlja, uveren je dr Petrović:

- Za početak bi morala da se uvede bolja epidemiološka kontrola na sportskim događajima i među turistima, bilo da su oni stranci koji dolaze kod nas, ili domaći koji se vraćaju sa letovanja - smatra dr Petrović.

- Mora da se nađe model da se vakcinacija ubrza, jer smo u ćorsokaku. Naš narod kad nešto neće, onda - neće. To vidim i u svojoj porodici, unuk od 22 godine više veruje svom šefu majstoru da ne treba da se vakciniše, nego meni koji sam u epidemiologiji duže od četiri decenije.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ns

    14. jul 2021 | 11:05

    A exit prosao? Tamo nije bilo opasnosti?

  • Mrki

    14. jul 2021 | 11:08

    Svi su pali na ispitu,virusolozi,epidemiolozi,biolozi,doktori,farmaceuti,svi su se toliko izlupali,a mi i dalje nemamo odgovore na neka osnovna pitanja !Gde je virus nastao,kako je nastao,da li je uopšte virus,šta ga uništava,da li maske vrede jer ih svi nose po deset dana ...ma smejurija ! Vakcine su priča za sebe,nije ni treća počela već se priča o četvrtoj,alo breee ...

  • ne znam.

    14. jul 2021 | 11:34

    Pa,koga vise zamajavate?Sramota!!!Sad bi da potrosite visak vakcina.Nece vam uspeti.Narode jel se slazete?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA