Zaštitnik građana zaključio da nije bilo propusta u vezi sa napuštenim detetom u Narodnom frontu

 
  • 1

Zaštitnik građana je uzeo u obzir da je roditeljima omogućeno da ponove DNK analizu

Vakcinacija zdravstvenih radnika u bolnici Narodni front Foto: Tanjug/Strahina Aćimović

Brigu o detetu koje je rođeno sa težim zdravstvenim problemima i koje su roditelji odmah po rođenju ostavili u bolnici sporeći rezultate DNK analize, zbog čega je ova institucija pokrenula postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada nadležnih organa, već pet godina vodi Gradski centar za socijalni rad, saopštio je Zaštitnik građana.

Zaštitnik građana je krajem marta 2021. godine, posle saznanja iz medija da postoji sumnja da je jednoj porodici 2016. godine zamenjena beba u beogradskom porodilištu, pokrenuo postupak pravilnosti i zakonitosti rada GAK Narodni front, Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Kako je navedeno, dokumentacija koju su nadležni organi dostavili Zaštitniku građana, između ostalog, pokazuje da je dete rođeno sa težim zdravstvenim problemima u junu 2016. godine i da su roditelji zbog različitog broja protokola majke i bebe tražili da se uradi DNK analiza. GAK Narodni front obavestio je Zaštitnika građana da su protokol porođaja majke i protokol novorođenčeta posebni protokoli koji se vode u zdravstvenoj ustanovi i nemaju iste brojeve.

DNK analiza, koju je uradio Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, je roditeljima dostavljena sa tehničkim greškama koje su produbile njihove sumnje u roditeljstvo. Pogrešno upisano vreme rođenja deteta i drugačije ime oca koje je ostalo na zapisniku o DNK analizi uz ime oca deteta su, kako proizilazi iz izveštaja nadležnih organa, ispravljeni istog dana, o čemu je sačinjena službena beleška, i poslate GAK Narodni front.

S obzirom na osporavanje rezultata ispravljene DNK analize Instituta za sudsku medicinu, porodilja je otpuštena iz porodilišta, a bebu je ostavila na Odeljenju neonatologije GAK Narodni front, o čemu su odmah bile obaveštene socijalne radnice klinike. Porodilja je 15 dana kasnije u GAK Narodni front izjavila da želi da se dete uputi na smeštaj Centra za socijalni rad.

Beba je 56 dana bila smeštena na Odeljenju neonatologije, nakon čega je brigu o njoj preuzeo Gradski centar za socijalni rad, koji mu je rešenjem odredio privremenog staratelja. Roditelji su u potpunosti lišeni roditeljskog prava, proizilazi iz dokumentacije dostavljene Zaštitniku građana.

S obzirom da su roditelji sporili postojeći rezultat DNK analize Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, DNK analiza je ponovljena na njihov zahtev (DNK od novorođenčeta i roditelja uzet je u prostorijama GAK Narodni front od strane predstavnika privatne laboratorije, u prisustvu advokata) i bila je istovetna sa rezultatom DNK analize Instituta za sudsku medicinu u Beogradu.

Takođe, MUP Republike Srbije dostavio je Zaštitniku građana dokumentaciju koja pokazuje da je 21. marta 2021. godine otac deteta u PS Zvezdara izneo sumnje da im je dete zamenjeno u porodilištu, kao i da je tri dana kasnije iste sumnje izneo i policijskim službenicima u PS "Savski venac". Obe beleške dostavljene su Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, a MUP navodi da do sada nije primio zahtev ovog tužilaštva za prikupljanje potrebnih obaveštenja.

Zaštitnik građana došao je do zaključka da u konkretnom slučaju nije bilo propusta koji bi doveli do povrede prava deteta. Prilikom donošenja odluke, Zaštitnik građana je uzeo u obzir da je nakon osporavanja prvobitnog nalaza Instituta za sudsku medicinu, roditeljima omogućeno da ponove DNK analizu i da su na osnovu saznanja nadležnih organa sve naredne analize potvrdile prvobitni nalaz.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • K

    7. jul 2021 | 02:09

    Koji crni zastitnik gradjana, stiti svemocne i podobne, narod suntav cuti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA