Više od 300 kilograma smuđa uginulo u Krivaji: Poznat i razlog

 
 ≫ 
  • 4

Ribočuvarska služba je, uz prisustvo inspektora za ribarstvo, pokupila svu uginulu ribu koja je odnesena u kafileriju za spaljivanje

Pomor mrtva uginula riba Foto-ilustracija: Shutterstock

Više od 300 kilograma smuđa, najosetljivije vrste ribe, uginulo je u reci Krivaji, na dva kilometra od ušća reke u kanal Dunav-Tisa-Dunav.

Kako se navodi u saopštenju Voda Vojvodine, odmah po prijavi građana, zajedno sa nadležnim inspekcijskim službama, izašli su na teren i uzorkovali vodu, te su uzorci odneti na analizu u akreditovanu laboratoriju Departmana za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Ribočuvarska služba je, uz prisustvo inspektora za ribarstvo, pokupila svu uginulu ribu koja je odnesena u kafileriju za spaljivanje.

Rezultati su pokazali da nije bilo hemijskog zagađenja voda, već je uginuće uzrokovano, pre svega, izuzetno niskom količinom kiseonika u vodi, a zatim i nepovoljnim vremenskim uslovima, odnosno izuzetno visokom temperaturom vode i vazduha. U Vodama Vojvodine dodaju da su preduzete sve neophodne mere, kojima će biti obezbeđen dovoljan protok sveže vode u kanal, a ujedno i porast sadržaja kiseonika u vodi, piše 021.rs

Međutim, u pitanju je samo privremeno rešenje zato što ustava u Feketiću ne može da bude dugo otvorena, jer to može da dovede u pitanje navodnjavanje poljoprivrednih imanja uzvodno od ustave.

- Zahvaljujući razumevanju Vlade Republike Srbije koja će preko Abu Dabi fonda obezbediti dodatna sredstva, JVP Vode Vojvodine će ove godine ući u rešavanje ovog višedecenijskog problema. Ukoliko radovi budu tekli predviđenom dinamikom, očekujemo da će do leta sledeće godine ovaj projekat biti završen. Investiciono rešenje se ogleda u izgradnji brane i crpne stanice čime bi se spojila reka Krivaja sa kanalom DTD i kako bi se upumpavanjem vode iz kanala u Krivaju rešio nivo vode tokom letnjeg perioda - Rekli su iz Voda VOjvodine.

Oni dodaju da bi izgradnjom ovog sistema obezbedilo bi se navodnjavanje ukupne površine od oko 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a održavanjem nivoa vode iznad biološkog minimuma doći će do očuvanja ribljeg fonda na ovom lokalitetu.

(Telegraf.rs)

Video: Obeležena godišnjica smrti heroine Milunke Savić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    3. jul 2021 | 02:35

    Smesno strucno obrazlozenje.

  • Ћук

    3. jul 2021 | 13:45

    Какав губитак....у Земуну на рибљој пијаци килограм смуђа је хиљаду динара.Могли су предвидети тај проблем и искористити тај капитал а не овако..

  • Kao

    3. jul 2021 | 15:06

    Što nas u decembru i januaru redovno iznenadi sneg, tako nas u letnjim mesecima iznenade visoke temperature... Godinama unazad, one realno i jesu ne uobicajeno visoke, i taj će se trend nastaviti, to je činjenica. Problem je što NIKO ne pokušava da tu činjenicu implementira u sistem, kako se ovakve i slične stvari sprečile ili barem ublažile, ovako, desilo se, jbg, ko je kriv - pa niko, znaš, toplo je... Ko gazduje vodama kada treba da se uzme, onda se zna, kada treba da se nešto uradi, onda, nemamo sredstava... I tako decenijama unazad, a biće i unapred, jer se nikada pameti nećemo dozvati!!! Kada ste gospodo nadlezni očistili vodu, zamuljavanje vode izumrlom vegetacijom, koja je sve bujnija zbog prekomerne upotrebe hemijskih đubriva iz obradivanog zamljišta, sve je izraženije, raspada se, u vodi, oslobada CO2, a oduzima O2 i to kao stručnjaci nisu predvideli? Nisu, jer ne znaju ili nisu jer nisu stručni, odgovor se sam daje.... I takooo... Morava teččee...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA