≫ 

Majka smršala 6 kg, otac nedelju dana nije govorio: Roditelji malog Gaše konačno mogu da se raduju

Gavrilo Đurđević, osmomesečna beba iz Kragujevca, koji boluje od spinalne mišićne atrofije, uspeo je da sakupi preko potreban novac za lečenje u Budimpešti

  • 8
Gavrilo Đurđević Foto: Privatna arhiva

Najlepša vest dana - za malog Gavrila Đurđevića, dečaka prelepih, krupnih kestenjastih očiju, prikupljen je novac zahvaljujući kojem će moći da ode u Budimpeštu, po najskuplji lek na svetu.

Ministarstvo zdravlja obavestilo je javnost da su nakon jutrošnjeg razgovora predsednika Srbije sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, obezbeđena nedostajuća sredstva za lečenje malog Gavrila koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

Maleni Gaša šesto je dete u Srbiji za koje smo sakupljali novac i neverovatna 2,4 miliona dolara i još jednom, po šesti put, uspeli da postignemo taj gotovo neverovatan cilj.

Njegova majka, Nevena Đurđević za portal Telegraf.rs ispričala je ranije kako je izgledao momenat u kojem joj je lekar saopštio te strašne reči, da njena beba ima SMA, kako je prihvatila tu dijagnozu i kako je podrška drugih roditelja i porodice glavni vetar u leđa koja ih svakodnevno podstiče da hrle ka svom cilju.

- Kada sam bila trudna sa Gavrilom, radila sam prenatalni test koji je pokazao da je sve u redu. Rodio se kao zdrava beba, međutim, posle mesec dana sam primetila da slabije odiže ručice i nožice kako bi trebalo u tom svom uzrastu. Lekar nam je rekao da je u pitanju generalizovana hipotomija i da fizijatar treba da radi vežbice sa njim - ispričala je Nevena.

Majka smršala 6,5 kg

Gavrilu je u Tiršovoj urađena genetička analiza januara ove godine, kada je doktor rekao: "Imamo 10 odsto šanse da nije u pitanju spinalna mišićna atrofija. Čekam papir koji će da potvrdi šta je".

- To je bio ponedeljak, rezultati su stizali u četvrtak. Za tri dana, smršala sam 6,5 kilograma. To je bilo strašno. Kada sam izlazila iz bolnice, trebao mi je kaiš za pantalone. To je bio najveći stres koji sam doživela - rekla je Nevena.

O opakoj bolesti čitala je na internetu, gledala u svog sina i, kako je navela, nije mogla da veruje.

- Doktor mi je rekao da sam prva majka koja nije zaplakala kada je čula dijagnozu. Moj suprug je, s druge strane, tada blokirao, izgubio je glas. Nedelju dana nije mogao da govori - ispričala je Gašina majka.

Ipak, morali su da započnu svoju najvažniju životnu borbu. Priključili su se vajber grupama gde su roditelji dece sa spinalnom mišićnom atrofijom, a Nevena se odmah čula i sa Živkom, Minjinom mamom koja ju je bodrila, a onda i sa Marijom Markuljević, Sofijinom mamom.

Nekoliko prethodnih meseci njihovih života bili su posvećeni brojkama, evrima, postovima na društvenim mrežama, ali je tom paklu danas došao kraj - Gavrilo će početkom juna moći da primi terapiju Zolgnesmom, s obzirom na to da je bilo preko potrebno da novac za najskuplji lek na svetu sakupi do 25. maja.

Fejsbuk stranica koja se bavila prikupljanjem novca za malog Gašu objavila je sledeće obaveštenje:

- Vreme je da se povuku sve humanitarne kutije koje su bile namenjene za Gavrila. One kutije koje su postavljene od strane porodice, biće pokupljene danas i narednih dana. Voleli bismo da posle akcije nastavite da prikupljate novac i za drugu decu.

Video: Gavrilo maše ručicama i igra se, uhvatio se u koštac sa opakom bolesti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    24. maj 2021 | 13:45

    Hvala dragom Bogu I dobrim ljudima

  • NS tata

    24. maj 2021 | 13:39

    Bravo za sve nas koji smo pokazali da imamo dušu i da je nečije malo, drugome sve na svetu. Sa srećom Gavrilo!

  • Komsinica Cica

    24. maj 2021 | 13:23

    Bravoo. Uz Bozju pomoc da brzo ozdravi i da bude srecan, kao i njegovi roditelji.. A mi cemo ocekivati lepe vesti i radovati se njegovom ozdravljenju. ❤️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA