Ružne slike sa Cerskog kanala, mrtva riba pluta okružena belom penom: Ko je kriv za ovaj ekocid?

 
 
  • 2

Dok Ekološka zelena partija tvrdi da su otpadne vode fabrike HIBIS iz Šapca krive za pomor ribe, iz ove kompanije tvrde da je sve u skladu sa tehnološkim procedurama

Mrtva riba koja pluta na površini vode, okružena belom penom koja se razleže po površini, slika je koja stiže direktno sa Cerskog kanala u Šapcu.

- U delu Cerskog obodnog kanala pre njegovog ulivanja u Savu juče je uočen pomor ribe. Fotografije i video zapisi sa lica mesta dokazuju ovo što govorimo. Jasno se vidi da penušavi sadržaj koji je izazvao uginuće ribe dolazi iz cevi kroz koju svoje otpadne vode u ovaj kanal izlivaju nekadašnji Beli limovi koji su bili deo Zorka holdinga, a danas su deo kineske kompanije HBIS Serbia koja upravlja i železarom u Smederevu i poznata je po tome što iz nje u vazduh ispušta zagađujuće materije u višestruko većim koncentracijama od dozvoljenih - saopštila je Evropska zelena partija povodom ovog događaja.

Kako su naveli, pogon ove šabačke fabrike nema sistem za preradu otpadnih voda.

- Pogon za proizvodnju belih limova u Šapcu ne poseduje sopstvenu preradu otpadne vode niti je priključen na gradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Svoju otpadnu vodu izlivaju ili u takozvanu staru Zorkinu kanalizaciju koja se uliva u Savu bez prethodne prerade ili direktno u Cerski obodni kanal. Izlivanje u kanal se dešava periodično posle upotrebe hemikalija za pranje limova, postrojenja i tankova i tada dolazi do pojave pene visoke i do jedan metar, širenja nesnosnog smrada i pomora ribe.

Ovim povodom oglasila se i kompanija HIBIS Serbia - Beli limovi iz Šapca, koju optužuju za pomor ribe.

- U HBIS Serbia redovno se rade hemijske analize vode, koje pokazuju da nije bilo nikakvih prekoračenja ili poremećaja u radu Belih limova u proteklom periodu - saopštili su.

Iz kompanije navode da je Republička inspekcija za zaštitu životne sredine obišla Bele limove u Šapcu i analizom parametara otpadnih voda zaključila da je Postrojenje za tretman otpadnih voda radilo u prethodnim danima u skladu sa svim tehnološkim procedurama, da je analiza je vršena na svaka četiri časa i da su rezultati ispitivanja bili su u skladu sa dozvoljenim vrednostima.

- Uticaj otpadnih voda iz postrojenja HBIS-a nije bio razlog za uginuće ribe u Cerskom obodnom kanalu - tvrde.

Kako se navodi, pomenutu kanalizaciju u Šapcu ne koristi samo HBIS Serbia, već i druge fabrike koje se nalaze u tom delu industrijske zone.

- Kontrolom zbirne šahte, u koju se ulivaju prečišćene vode iz Belih limova i kišna kanalizacija koja dolazi iz pravca stare 'Zorke', analiza je pokazala da je HBIS voda regularna, dok iz kišne kanalizacije dolazi voda sa velikom količinom pene. Ovako pomešana voda se izliva u Cerski kanal - stoji u saopštenju ove kompanije.

(Telegraf.rs)

Video: Odbrana Srba uhapšenih nakon sukoba u Banjskoj uložiće žalbu na optužnicu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    29. maj 2021 | 00:50

    Otpadne vode nekoliko firmi već nekoliko godina unazad se ispuštaju u Savu to je istina ali Srbija je korumpirana zemlja i oligarsima ne može niko ništa

  • Toni

    21. maj 2021 | 13:26

    Šabac je oduvek bio jedan od najzagadjenijih gradova u Srbiji , svaki grad u ovoj zemlji ima jednog ili više zagadjivača koji stravično zagadjuju vodu , zemlju i vazduh

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA