Ekološka katastrofa u zaštićenom području: Park prirode Ponjavica se ne vidi od smeća

 
 
  • 5

Već pri izlasku iz sela Omoljica, sa obe strane zemljanog puta primetne su velike količine raznoraznog đubreta, što doprinosi tome da Ponjavica više izgleda kao divlja deponija, a ne park prirode

Park prirode Ponjavica, divlja deponija, smeće Foto: Printscreen Youtube/plavoizeleno

Park prirode Ponjavica nalazi se na teritoriji opštine Pančevo, između Omoljice i Banatskog Brestovca, na levoj obali reke Dunav. Spada u treću kategoriju zaštićenih prirodnih dobara. Međutim, ako se zaputite u ovaj deo prirode, nećete imati takav osećaj, s obzirom na to da se smeće u ovom parku rasprostire koliko vam pogled seže.

Već pri izlasku iz sela Omoljica, sa obe strane zemljanog puta primetne su velike količine raznoraznog đubreta, što doprinosi tome da Ponjavica više izgleda kao divlja deponija, a ne park prirode.

Na nasipu na prilazu Dunavu sa jedne strane puta nalaze se stambeni objekti i kao da nikome ne smeta količina otpada sa druge strane, koju niko ne čisti, a vetar je dodatno raznosi po prirodi.

Kod same obale dunava na Ivanovačkoj adi može da se pronađe sve od plastičnih i staklenih flaša, limenki, preko sijalica, viklera, kesa. Prilikom rasta vodostaja stvara se dodatni problem jer reka, u koju meštani takođe bacaju smeće, sav otpad izbacuje na obalu, te se on samo gomila. Dok će papir i tekstil vremenom da istrunu, plastična ambalaža, koje ima najviše, dočekaće i naredne generacije, ukoliko je neko ne ukloni sa lokacije.

Ovo značajno prirodno dobro je pod zaštitom Grada Pančeva, a upravljač su "Vojvodinašume". Međutim, gotovo je nemoguće da komunalne službe očiste toliku količinu otpada sa takve lokacije, te su glavna nada organizovane akcije čišćenja. Međutim, to je samo trenutno rešenje problema i gotovo je izvesno da će nakon čišćenja smeće ponovo početi da se gomila.

Rešenje takve situacije leži isključivo u donošenju zakonskog okvira o zabrani zagađivanja zaštićenih prirodnih dobara.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    30. mart 2021 | 13:12

    To Srbi, nebeski narode, unistite sve sto imate.

  • sale

    30. mart 2021 | 13:24

    VIDI SRBIJU! turisticka organizacija SRBIJE!

  • Boban

    30. mart 2021 | 13:59

    Hoce drzava da dovuce turiste koji posecuju deponije pa da mlatimo pare... Cela Srbija je zatrpana smecom, jos malo pa cemo i Indiju pestici po zagadjenju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA