Šta je u glavama studenata u doba korone? Neki još zakazuju žurke, poverenje u vakcine diskutabilno

 
 ≫ 
  • 42

Dok snimci sa društvenih mreža pokazuju kako studenti nalaze načine da se zabave, uprkos propisanim epidemiološkim merama, kontrole unutar studentskih domova su pooštrene

korona test, STUDENTSKI DOM  Foto: sc.rs, Tanjug/AP

Snimak na kojem beogradski studenti u prolazu igraju kolo i pevaju stihove "Neće Gara da primi vakcinu, ne veruje u svetsku medicinu" odjeknuo je sinoć na društvenim mrežama. Dok je ovaj gest kod dela javnosti pobrao simpatije, drugi deo uputio je osude - kako je ovo moguće usred pandemije?

Pored nepoštovanja mera o nošenju maski i održavanju distance koje je vidljivo na snimku, nije poznato koliko akademci zaista veruju i u efikasnost vakcine protiv virusa korona.

U svakom slučaju, studenti su nedavno dobili mogućnost da se vakcinišu u svojim domovima i studentskoj poliklinici. Tokom prošle sedmice, vakcinu je primilo oko 1.000 beogradskih studenata, dok je odziv u odstalim gradovima bio nešto manji.

Iako izgleda kao solidan početak, čini se ipak da srpski akademci ne pokazuju dovoljnu zainteresovanost za imunizaciju.

Među skeptičnima je bila i studentkinja Medicinskog fakulteta u Beogradu Jovana Blagojević. Međutim, kako objašnjava za "Telegraf", Jovana kao najveći problem vidi nepoverenje i postojanje mnoštva neproverenih informacija. Zato se za savet obratila svojim profesorima i odlučila da se vakciniše.

- Nedavno sam primila Fajzerovu vakcinu. Pristalica sam toga i smatram da su sve te priče o ugrađivanju u DNK i sterilitetu zaista neistinite. Volela bih da se što više ljudi odluči na ovaj korak - kaže Jovana.

Sličnog mišljenja je i student lingvistike Nikola Pušičić, inače stanovnik Studentskog grada, koji je bio među prvim prijavljenima za imunizaciju.

- Obezbedili su mi vakcinu koju sam hteo. Sviđa mi se kako je to organizovano. Istovremeno smo mogli da se prijavimo preko doma i preko fakulteta - kaže Nikola.

U domovima strože kontrole

Budući da su kafići i noćni klubovi još uvek zatvoreni, mladi su sa dolaskom lepšeg vremena zabavu potražili napolju. Masovna okupljanja i žurke na otvorenom prizor je koji ste prethodnih dana mogli videti ispred studentskih domova. Tako je prošlog vikenda morala da interveniše i komunalna milicija koja je rasterala studente sa takozvanih "plavih klupica" u Studentskom gradu.

Na snimku sa društvenih mreža vidi se kako okupljeni beže, a policija formira kordon.

Međutim, unutar samih domova kontrole su pooštrene, pa je stanje drugačije.

Nikola, koji je inače i stanovnik Studentskog grada, objašnjava je atmosfera u "Studenjaku" sada nešto mirnija nego pre mesec dana.

- Sada kada čuješ glasnu muziku iz neke sobe, reč je verovatno o nekoj sedeljki od par ljudi, što uglavnom prolazi bez posledica. Više nema toliko "švercovanja", jer je uvedena zabrana poseta - kaže on.

Iako dolazak lepšeg vremena najavljuje okupljanje mladih na otvorenom prostoru, kao što je bio slučaj prošlog leta, rešenje za teškoće koje je doneo sistem onlajn nastave još uvek se ne nazire.

- Veliki je problem što kao student medicine nisam imala praksu na veoma bitnim predmetima, poput hirurgije. Najgore mi je što sada, na završnoj godini,  neću moći da budem na kliničkoj praksi - objašnjava Jovana.

Sa tim je saglasan i Nikola.

- Malo je demotivišuće. Izgubiš taj osećaj da si na fakultetu.

Inače, mere nošenja maski, održavanja fizičke distance, zabrane okupljanja, poseta i prenoćišta još uvek su na snazi u studentskim domovima.

Đerlek pozvao studente da se vakcinišu

Da podsetimo, vakcinacija studenata u studentskim domovima počela 22. marta. V.d. direktorka Studentske poliklinike dr Marija Obradović ranije je izjavila da je već vakcinisano oko 1.000 studenata sa hroničnim bolestima i posebnim potrebama, kao i akademci završnih godina medicine i farmacije.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek pozvao je sve studente da se vakcinišu i naglasio da treba da znaju da do steriliteta ne dovodi vakcina već posledice koje izaziva korona virus.

- Vakcina pomaže i štiti. Kovid izaziva post virusni sindrom, to je multisistemska bolest koja napada ceo organizam i srce, pluća i reproduktivne ograne - rekao je Ðerlek i dodao da razume zabrinutost studenata, ali da moraju da znaju da vakcina spasava od oboljevanja, pa i steriliteta.

Stanovnici studentskih domova se mogu prijaviti za imunizaciju u upravi doma ili u udruženju studenata doma u kome žive.

Video: Poruka Goci benda svim studentima: Vakcinišite se

(Telegraf.rs)

Video: MUP i PKS o saradnji javnog i privatnog sektora bezbednosti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja sam

    30. mart 2021 | 21:02

    U glavama studenata je mozak, u vecini slucajeva. Sta je u vasim glavama?

  • Nikola

    30. mart 2021 | 21:21

    Ako su ovi studenti budućnost ove države - onda je bolje da nas nema !!! Kako će oni sutra da vaspitavaju i uče svoju decu ako sad razmišljaju na način kao da je 19.vek ??!!? Da li da verujemo medicini ili raznim teorijama zavere ???

  • Слобо

    30. mart 2021 | 22:36

    Одеш у радњу, купиш миксер-добијеш гаранцију, купиш телевизор - добијеш варанцију, купиш кола-добијеш гаранцију...одеш да примиш вакцину, да заштитиш живот-НЕМА гаранције, још мораш да потпишеш да се одричеш сваке могуће тужбе или потраживања у случају да ти се нешто деси! Битно да миксер ради!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA