Mija (43) se borio na Košarama, zbog košmara beži kod majke u krevet. Mole za pomoć, žive u bedi

 
 ≫ 
  • 95

Mija je teško oboleo, ima posttraumatski stresni sindrom. Vreme provodi u trošnoj kući, sa majkom, koja je bolesna od karcinoma, u uslovima nedostojnih čoveka u 21. veku

Mija Đidić , heroj sa Košara, selo Milentija, opština Brus. Foto: Telegraf/ Slađana Tasić

Mija Đidić (43), još jedan je zaboravljeni heroj sa Košara, koji je bolestan i živi u veoma teškim uslovima u selu Milentija kod Brusa.

Mija je teško oboleo, ima posttraumatski stresni sindrom. Vreme provodi u trošnoj kući, sa majkom, koja je bolesna od karcinoma, u uslovima nedostojnih čoveka u 21. veku.

Jedini prihod koje njih dvoje imaju je socijalna pomoć i minimalna poljoprivredna penzija, sve skupa oko 15.000 dinara.

Mija je 1998. godine, otišao na odsluženje vojnog roka, na Kosovo i Metohiju. Na Košarama je proveo tri meseca. Bio je pripadnik čuvene 125. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije. Na pomen svoje jedinice Mija se ozari kao dete. Kaže da i danas ima strahove.

- Dođu nemiri, od straha bežim kod majke u krevet kako bi se sakrio. Celu noć prespavam sa njom. Sanjam kako me jure sekire, kako me kolju, svašta sam gledao. Napadali su nas NATO i teroristi, ali nisu mogli da prođu, nismo im mi dozvolili. Oboleo sam, ne mogu da radim u nekom preduzeću, samo poljoprivredu, samo kupine - priča Mija.

Majka Vidosava je tri puta predavala dokumentaciju za tuđu negu i bivala odbijena.

Vidosava priča kako je najteže kada Miji počnu košmari.

- Još dok je dolazio na odsustvo počeli su košmari, ali je to s godinama bivalo sve teže. Teško je gledati svoje dete u takvom stanju. A bio je mlad, zdrav,kad je otišao u vojsku - seća se Vidosava.

Mijini saborci kao i žene iz humanitarne organizacije "Mi pomažemo, priključite se i vi", odneli su Miji humanitarnu pomoć.

Bilo je tu namirnica i sredstava za higijenu, ali se Mija najviše obradovao novim cipelama.

- Sreća vam pevala - bilo je jedino što je rekao.

Selo u kom Mija živi, udaljeno je nekoliko kilometara od Brusa. Do njegove kuće stiže se makadamom. Okućnica svedoči o tome kakovo je to domaćinstvo nekada bilo. Ali sada to nema ko da održava i da radi na imanju.

Ako ste u mogućnosti, pomozite. Finansijsku pomoć možete uplatiti na dinarski račun Vidosave Đidić, selo Milentija, opština Brus.

Poštanska štedionice na broj: 200-45883175-93

Postoji i devizni račun broj RS 35200000012406597618 uz sledeće instrukcije koje su u galeriji fotografija.

Video: Olga je Majka hrabrost: Ceo život na leđima nosi bolesnog sina (59), tako je s njim i brda prelazila

(Slađana Tasić)

Video: Kako Beograđani nazivaju ovaj park: Neki se stide da izgovore ime!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    22. mart 2021 | 21:38

    Sada se vidi ko je ratovao za ovu zemlju. Ni jedan političar ili pevač već samo ljudi koji jedva krpe kaj sa krajem. A sada daju pere pevačima a ne vojnim veteranima. SRBIJA SE STIDI SVOJIH VETERANA SVIH RATOVA. SRAMOTA😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

  • qq

    22. mart 2021 | 21:22

    Moj brat je bio u specijalnoj izvidjackoj jedinici na Kosarama,73 dana nije silazio sa izvidnice,kupao se snegom,na izvirima i kakk god,Gledao kako mu drugovi ginu,drzao ih u rukama dok umiru i sl,a danas za njega nema posla,ima dve skole zavrsene,nije trazio invalidske penzije i sl,al za takve nazalost u nasoj drzavi nema mesta ni posla ni nista slicno,Jer naravno trebaju tatina i mamina deca,dezerteri koji su odbijali da idu na Kosovo,radije isli u zatvor,za takve ima mesta svuda,al za postene i ljude koji su za ovu zemlju krv prolivali,nazalost nema nista..Pa eto to je nasa drzava...

  • Simke

    22. mart 2021 | 21:44

    Samo vi dajte muzicarima pomoc ......dokle vise ponizavanja cuje li iko ovek ljude.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA