Kon: Nema alternative strožim merama. Nema sumnje da će brojke i dalje da rastu

 
 
  • 18

- Nema sumnje da će brojke i dalje da rastu, pritisak na bolnice je sve veći i mi to moramo da zaustavimo što je brže moguće. Jedina efikasnost se obezbeđuje naglim, možda naizgled drastično merama - naglašava Kon

Predrag Kon Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Suština je u poštovanju dosadašnjih mera, držanju distanci, da se ne dopusti održavanje ilegalnih žurki. Moramo da shvatimo, ovo mora da se zaustavi, rekao je epidemiolog Predrag Kon u Dnevniku RTS-a.

Jedine mere koje mogu da da prekinu lanac transmisije virusa jesu mere kakve su važile vikenda, a to je da su jedino otvorene prehrana, apoteke i benzinske pumpe.

Medicinski deo Kriznog štaba jednostavno ne može da odstupi od svojih pozicija, napomenuo je Kon, a to je da se mora prekinuti lanac transmisije virusa.

Prema stavovima nekih iz medicinskog dela Kriznog štaba, kako je naveo, minimum 14 dana potrebno je da bi se u tom prekidu lanca transmisije obezbedilo da dođe do smirivanja ovakve aktivnosti virusa.

- Nema sumnje da će brojke i dalje da rastu, pritisak na bolnice je sve veći i mi to moramo da zaustavimo što je brže moguće. Jedina efikasnost se obezbeđuje naglim, možda naizgled drastično merama - naglašava Kon.

Upitan šta je kompromis za medicinski deo Kriznog štaba, rekao je da nažalost ne može da govori o kompromisu, jer oni ne vide nikakvu alternativu tim merama, osim što može da se razmišlja o nekim kozmetičkim popravkama.

Među starijim osnovcima protekle nedelje bilo je registrovano 203 slučaja zaraženih, a nedelju dana ranije sto trideset i nešto. Podaci pokazuju i da među srednjoškolcima koji su drugu nedelju na onlajn režimu, opada broj zaraženih. Kako je rekao, mnogi slučajevi nisu ni registrovani.

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragacevac

    15. mart 2021 | 20:41

    Ja ne znam kako se ti nisi smucio sam sebi do sad???ako te vec iz drzave ne fermaju ni za supalj zub...napusti krizni stab i idi pecaj ribu...SJASI VISE

  • 😎

    15. mart 2021 | 20:40

    Prica o ilegalnim zurkama a zatvaraju se oni koji se pridrzavaju mera!!! Samo ce se povecati broj istih a ljudi ostaju bez posla!!! UZAS

  • Rodjen Los

    15. mart 2021 | 22:06

    Posle sve ove tragikomedije ja bi lepo usao u kuce 14 dana i izdrzao sve za to vreme..A onda izasao napolje bez maski i kojekakvih gluposti i otvorio sve 24h jer smo uradili stvar za koju je nas "krizni stab" rekao da je od krucijalnog znacaja da virus nestane.Posle toga ko spomene virus odma ga uhapsiti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA