U poslednja 4 dana nikad više pregleda u Nišu, u Kliničkom centru pet pacijenata u kritičnom stanju

 
  • 2

To su posledice okupljanja za sretenjske praznike, smatra direktor doma zdravlja Milorad Jerkan i izražava uverenje da će nove mere Kriznog štaba dati rezulate

KC Niš Foto: Telegraf

U poslednja četiri dana u niškom Domu zdravlju zabeleženo je više od 2.000 pregleda pacijenata sa sumnjom na kovid-19, izjavio je danas direktor te zdravstvene ustanove Milorad Jerkan i istakao da je to najveći broj od početka epidemije.

On je rekao da je oko 550 prvih pregleda i da je od tog broja više od 50 odsto pozitivnih testova na korona virus.

To su posledice okupljanja za sretenjske praznike, smatra Jerkan i izražava uverenje da će nove mere Kriznog štaba dati rezulate.

Kaže i da je vakcinacija jedini lek u borbi protiv virusa, ukazujući da je samo danas na terenu više od 50 ekipa, te da je anagažovano više od 120 lekara i više od 200 medicinskih sestara.

- To je za ustanovu kao što je Dom zdravlja veliki broj. Ukupno imamo preko 300 lekara i 600 medicinskih sestara i mi smo apsolutno u mogućnosti da izađemo svima u susret - rekao je Jerkan novinarima.

On je naveo i da je u toku jučerašnjeg dana na terenu vakcinisano više od 180 starijih građana.

Jerkan kaže da trenutno "najveći problem" stvaraju mladi, koje je pozvao da se u što većem broju vakcinišu.

- Probaćemo da u sledećoj nedelji zajedno sa Gradom pokušamo da preko Univerziteta, preko svih institucija koje obuhvataju mlađu populaciju između 20 i 30 godina, napravimo dogovor da se oni u što većem broju vakcinišu - poručio je Jerkan.

Kako kaže, u poslednja tri dana skoro 80 odsto mladih između 20 i 30 godina se javlja sa simptomima kovid infekcije.

- Pozivam ih da budu malo obazriviji, da više obrate pažnju i zbog svojih roditelja, baka i deka, kako ne bismo došli u još težu situaciju - upozorava direktor niškog Doma zdravlja.

On navodi i da će se, ukoliko se broj novoobolelih ne bude smanjio za vikend, otvoriti i treća kovid ambulanta.

Dom zdravlja u Nišu posetila je danas gradonačelnica Dragana Sotirovski, koja je pozvala sve Nišlije, a posebno starije od 60 godina, da se jave u tu zdravstvenu ustanovu i prime vakcinu koju žele, ističući da ih ima dovoljno.

U KC Niš petoro u kritičnom stanju

U kovid objektima Kliničkog centra Niš hospitalizovano je 276 pacijenata, a kod 220 pacijenata potvrđen je kovid-19.

Na aparate za veštačku ventilaciju priključeno je petoro pacijenata, koji su u jako teškom opštem stanju, objavljeno je na sajtu te zdravstvene ustanove.

U poslednja 24 sata u KC Niš preminulo je četvoro pacijenata od posledica infekcije korona virusa.

U toku jučerašnjeg dana u toj bolnici bilo je hospitalizovano 15 pacijenata manje, kao i četvoro manje obolelih od kovida.

U kovid bolnici u Kruševcu trenutno je hospitalizovano 246 pacijenata, 217 je obolelo od kovida, a 17 je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju.

U toj zdravstvenoj ustanovi u poslednja 24 sata preminulo je šestoro kovid pacijenata.

U Zdravstvenom centru Leskovac u kovid bolnici hospitalizovana su 94 pacijenta, od kojih 68 pacijenata ima koronu. U poslednja 24 sata u toj zdravstenoj ustanovi preminuo je jedan pacijent usled posledica korona virusa.

U dve kovid bolnice u Zdravstvenom centru Vranje hospitalizovano je 157 pacijenata. Kod 145 pacijenta, među kojima nema dece, potvrđeno je prisustvo virusa.

U poslednja 24 sata u ZC Vranje preminulo je dvoje kovid pacijenata.

(Telegraf.rs)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SaraNS

    13. mart 2021 | 20:07

    Ja ne znam da li je moj organizam jednostavno takav, ali meni obična prehlada nanese mnogo više poteškoća nego što mi je naneo kovid. Bila sam zaražena, pritom probleme sa plućima imam od malena, astmatičar sam, preležala tri puta teška zapaljenja pluća i jedva se živa izvukla... Ali, sa kovidom sam prošla kao da mi maltene ništa nije ni bilo. Bolelo me grlo tri dana, imala temperaturu jedan dan, bila malaksala jedan dan i nisam osećala miris i ukus četiri dana. Krvna slika mi je bila sa malo nižim vrednostima, a na plućima nisu uočene nikakve promene. To je bilo to. Četiri dana izuzetno blagih simptoma i ništa više, a napominjem da sam astmatičar i da sam oduvek imala osetljiva pluća i velike probleme sa njima. Iz toga što sam doživela sam stekla utisak da je cela priča o ovom virusu toliko naduvana da je to prevršilo svaku moguću meru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA