Patrijarh Porfirije prvi put pred vernicima na balkonu Patrijaršije, oni mu celivali ruku

 
 
 ≫ 
  • 69

Patrijarh Porfirije je 46. po redu poglavar SPC

Sveta arhijerejska liturgija na kojoj će biti izvršen svečani čin ustoličenja novog srpskog patrijarha Porfirija održava se danas u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

Liturgija na kojoj će biti izvršen svečani čin ustoličenja Njegove svetosti Porfirija u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog služi se u Sabornoj crkvi, a počela je u 9 časova.

12.40 Dodik: Patrijarh da obezbedi dobru saradnju države i crkve

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da su srpski narod i srpske države dobile novog patrijarha koji svojim delovanjem treba da produži i obezbedi jedinstvo crkve i dobru saradnju sa državom i da mu je posebna čast što je prisustvovao ustoličenju 46. patrijarha Porfirija.

Očekujem da patrijarh porfirije, istakao je Dodik "obezbedi dobru saradnju između crkve sa državama Srbijom i Republikom Srpskom.

12.10 Vučić se sastao sa patrijarhom

- Sa novoizabranim patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem, čuvarem srpskog jedinstva i -dostojnim naslednikom Svetoga Save - napisao je u objavi na svom Instagram profilu.

11.40 Patrijarh izašao na balkon Patrijaršije

Patrijarh srpski Porfirije, nakon liturgije u Sabornoj crkvi na kojoj je ustoličen, pojavio se prvi put pred vernicima na balkonu Patrijaršije.

To je ujedno označilo i kraj svečanosti ustoličenja novog 46. patrijarha srpskog.

Pri izlasku iz Saborne crkve patrijarhu Porfiriju ruku su celivali vernici, a nakon toga je ušao u zgradu Patrijaršije.

Na balkonu se pojavio zajedno sa vladikama SPC, odakle je blagosiljao okupljene ispred Patrijaršije.

U Patrijaršiju je otišao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

11.25 Oglasila se zvona Saborne crkve

Zvona Saborne crkve Svetog arhangela Mihaila oglasila su se, označavajući da je ustoličen 46. poglavar Srpske pravoslavne crkve, arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Porfirije.

10.50 Ustoličen patrijarh Porfirije

- Uveden sam u presto svetog arhijerejstva. Molim se bogu i molim sve vas da me molitveno i delatno podržite da veliki i odgovorni zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno u poslušanju svetom arhijerejskom saboru. Da kao 46. po redu patrijarh, a 57. poglavar naše svete crkve, budem u makar najmanjoj meri skromni naslednik mojih velikih i svetih prethodnika - rekao je u svojoj besedi novi patrijarh.

- Na prvom mestu dvanaestorica arhiepiskopa, koji su na čelu sa Svetim Savom predstojali našoj svetoj crkvi od 1219. do 1346. godine. Potom dvanaestorica poglavara, od kojih su čak šestorica usdostojeni da budu prepoznati i kao svetitelji krase kalendar naše crkve. Koji su duhovnvo predstojali srpskom narodu do prvog ukidanja patrijaršije u Peći - dodao je.

Patrijarh je istakao da je naslednik i velikih obnovitelja srpske patrijaršije - Makarija Sokolovića iz 1557. i Dimitrija Pavlovića iz 1920 godine.

- Postavljen sam da čuvam i obnavljam spomen na trud, žrtvu, mnogo puta i mučeničko stradanje za crkvu božju, koje su podneli moji sveti prethodnici. Ako koliko li je tek beskrvno mučeništšvo velikih srpskih crkvenih poglavara poznato je samo Bogu i njima - rekao je patrijarh Porfirije.

On se osvrnuo i na svoje prethodnike, te rekao da u duhovno nasleđe svih nas ostavljen uzvišen životni cilj - "da hodimo stopama mudrosti patrijarha Germana, da idemo stazama svetosti patrijarha Pavla i budemo čeda Patrijarha Irineja u velikom podvigu mirotvorstva".

- Imajući sve to na umu, pred živim Bogom i punoćom crkve božje, pred svima vama, iskreno, prema iskonskom iskustvu nebeske trube Svetog apostola Pavla ispovedam da se nemam čime pohvaliti osim slabostima svojim. To me, ipak, ne ispunjava beznađem, nego smirenom nadom da će se molitvima i moljenjima svih nas, a posebno molitvenim zastupništvom mog duhovnog oca episkopa bačkog Irineja i moje sabraće u monaštvu i episkopstvu na meni ostvariti duhovna istina u koju nas je uveo ovaj pomenuti apostol naroda - dodao je.

Patrijarh Porfirije istakao je i da želi da "naša sveta Srpska pravoslavna crkva svugde gde jeste živi punim plućima".

- Da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slobodu u Isusu Hristu i da jevanđeljske vrednosti budu svakodnevnica svih ljudi koji su pravoslavni, jer je to jedini mogući način svedočenja istine koja treba da bude most prema svima, onima koji čežljivo bilo da su toga svesni ili ne tragaju za njom - rekao je u besedi.

Istakao je da nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

- U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli krst Hristov, to je osnovni zadatak crkve, zato postoji u svetu. Sve drugo pomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uverenja, biće objasjano", naglasio je patrijarh Porfirije.

10.38 Predsednik stigao u Sabornu crkvu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Sabornu crkvu. Sa predsednikom Vučićem došao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Nešto pre toga u Sabornu crkvu došla je i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

10.35 Patrijarh se povukao u oltar

Patrijarh Porfirije povukao se u oltarski deo, a nakon pričešća vernika održaće svečanu besedu prvojerarha.

On će ovom besedom da ukaže na pravce svoje službe u narednom periodu.

Zelena boja simbol je patrijarha još iz srednjeg veka, rečeno je danas tokom ustoličenju novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve gospodina Porfirija.

Kako je navedeno u prenosu uživo, zelena boja oslikava dostojanstvo i ugled službe patrijarha.

- Dostojanstvo i ugled službe prvojerarha, patrijarha srpskog gospodina Porfirija, u ovom slučaju, ali i njegovih prethodnika, biva istaknuta upotrebom i određenih boja, pre svega zelenom bojom, koja ističe veličinu i dostojanstvenost službe. Sam patrijarh će u drugim prilikama, kako postoji praksa, u našoj crkvi koristiti mogućnost da se ta boja koristi kao prepoznatljiva boja njegovog potpisa, koji će stavljati na dokumente i potpisivati se drugim povodima, na liturgijskim knjigama i onda kada za to postoji potreba - rečeno je na RTS-u.

9.50 Državni zvaničnici prisustvuju ustoličenju patrijarha

Činu ustoličenja novog patrijarha, između ostalih političkih zvaničnika, prisustvuju ministarka pravde Maja Popović, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

10.00 Patrijarh će nakon ustoličenja poslati pismo mira

Iako je, zbog pandemije virusa korona mesto ustoličenja patrijarha promenjeno, ostale tradicije ostale su iste, te će on nakon ceremonije ustoličenja poslati mirovna pisma.

Ova pisma patrijarh šalje svim eparhijama, počevši od carigradskog patrijarha, pa nadalje.

Na ovaj način ističe se nenarušivo jedinstvo pravoslavne crkve.

9.00 Patrijarh Porfirije blagoslovio prisutne

Patrijarh Porfirije u Sabornu crkvu došao je iz Patrijaršije, a prošao je kroz špalir koji su formirali učenici Bogoslovije u Beogradu u pratnji episkopa SPC i ipođakona Dejana Nakića i Vladimira Jelića. Liturgija za ustoličenje je počela odmah potom.

Ispred Saborne crkve prisutni su vernici, kao i veliki broj medijskih ekipa.

8:50 Patrijarh Porfirije iz Patrijaršijskog doma ušao u Sabornu crkvu gde će biti obavljeno ustoličenje

8:45 Zvanice stigle na ustoličenje

Ustoličenju patrijarha Porfirija prisustvuju beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, nadbiskup Stanislav Hočevar, ministri u Vladi Srbije Maja Popović, Maja Gojković, Darija Kisić Tepavčević.

Liturgiji prisustvuju i ambasador Srbije u Crnoj Gori, koji je proglašen "personom non grata" u toj zemlji, Vladimir Božović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, princ Filip i princeza Danica Karađorđević i istaknute javne ličnosti.

O datumu svečanog uvođenja u tron Patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske Pravoslavne Crkve, javnost će biti naknadno obaveštena, dodaje se u saopštenju.

8.30 Očekuje se da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa novim patrijarhom SPC sastane nakon ustoličenja

Podsetimo, izborom vladike zagrebačko - ljubljanskog Porfirija za 46. poglavara SPC završen je u četvrtak nešto pre 16 časova vanredni Sabor održan u Hramu Svetog Save.

Prisutni članovi Sabora glasali su za trojicu kandidata, a najveći broj glasova dobio je vladika Porfirije - 31, vladika bački Irinej dobio je jedan glas manje, a banjalučki vladike Jefrem 25 glasova.

Međutim, izbor poglavara SPC odlučio je apostolski žreb, a kovertu je iz jevanđelja sa imenom vladike Porfirija izvukao monah Matej.

Sledeći Sabor trebalo bi da bude održan u maju, kada će biti popunjena upražnjena mesta u eparhijama.

Kršten kao Prvoslav, rođen u Bečeju

Rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju. Prvo je od troje dece Radivoja i Radojke Perić, koji su se, posle Drugog svetskog rata, iz sela Osinje kraj Dervente u Bosni i Hercegovini doselili u Vojvodinu. Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čurugu, a gimnaziju je završio u Novom Sadu 1980. godine, stoji na sajtu Mitropolije zagrebačke.

Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ubrzo je počeo da studira i na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve, na kojem je i diplomirao 1987. godine.

U čin male shime zamonašio ga je, na Tominu nedelju, 11. aprila 1986. godine, njegov duhovni otac, tada jeromonah dr Irinej (Bulović), sadašnji Episkop bački. Iste godine, episkop raško-prizrenski Pavle (Stojčević), potonji patrijarh srpski, rukopoložio je monaha Porfirija u čin jerođakona u manastiru Svete Trojice u Mušutištu 23. juna 1986. godine.

Od 2014. godine mitropolit zagrebački

U čin jeromonaha rukopoložen je na Aranđelovdan, 21. novembra 1990. godine, u manastiru Svetih Arhangela u Kovilju. Tada je postavljen za igumana te svete obitelji. Za Episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke, izabran je na zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora 14. maja 1999. godine.

Hirotonisao ga je Patrijarh Pavle (Stojčević) u novosadskoj Sabornoj crkvi 13. juna 1999. godine. Za Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog izabran je na sednici Svetog Arhijerejskog Sabora 26. maja 2014. godine.

Blažene uspomene Patrijarh Irinej (Gavrilović) ga je, 13. juna iste godine, uveo u mitropolitski tron u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, na kojem je mitropolit Porfirije nasledio blaženopočivšeg mitropolita Jovana (Pavlovića).

Video: Vladika Porfirije izabran za 46. patrijarha SPC

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tomaš

    19. februar 2021 | 07:45

    Moj favorit je bio Joanikije, ali kad razmislim bolje neka on ostane ovđe, treba se boriti sa ovom Milovom bagrom, a bez njega bi bilo teže.

  • Petar

    19. februar 2021 | 10:00

    Doktori se bore i gube živote da bi spasili tudje a ovi bez maske, bas ih briga

  • Vlajko

    19. februar 2021 | 10:57

    Najbolje bi bilo i predsednik i patrijarh da budu u bosni pošto su odatle u srbiji uvek dodjosi vode glavnu reč dokle bre vise

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA