Prvi snimak i fotografije Porfirija pred Hramom Svetog Save nakon proglašenja za patrijarha

 
 ≫ 
  • 6

Danas izabran 46. patrijarh Srpske pravoslavne crkve

Na današnjem Saboru SPC izabran je novi, 46. po redu patrijarh Srpske pravoslavne crkve. Reč je o dosadašnjem mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju Periću.

Zbog epidemioloških razloga, glasanje je održano u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Prethodno, to je bila patrijaršijska sala.

Kako je uslikano, a događaj je inače bio zatvoren za javnost, iz Hrama je nakon proglašenja za novog patrijarha srpskog izašao Porfirije, okružen drugim crkvenim velikodostojnicima.

Podsetimo, Porfirije Petrić rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju.

Školovao se u Čurugu, Novom Sadu, u Beogradu na Filozofskom fakultetu i na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve. Poslediplomske studije pohađao je na Bogoslovskom fakultetu Nacionalnog i Kapodistrijskog univerziteta u Atini (1987-­1990). Na istom učilištu stekao je zvanje doktora nauka (2004).

Zamonašio se 1986. godine, a zamonašio ga je episkop bački Irinej Bulović.

Na njegovu inicijativu u manastiru Kovilj formirane su četiri terapijske zajednice za lečenje od bolesti zavisnosti, pod nazivom Zemlja živih. Od osnivanja prve zajednice 2005., do početka 2021. godine, kroz ova jedinstvena lečilišta u kojima su znanja i veštine medicinskih nauka isprepletane sa vekovnim pravoslavnim duhovnim iskustvom, prošlo je gotovo 4.000 štićenika.

Manastir Kovilj Foto: Wikimedia/bogoljub

U svojstvu predstavnika tradicionalnih Crkava i verskih zajednica u Srbiji, episkop Porfirije je najpre bio član (2005-2008), a zatim i predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije (2008-2014).

Video: Čovek čije su ruke izvršile volju Svetog Duha: Iguman Matej dolazi u da izvuče ime novog patrijarha

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    18. februar 2021 | 16:43

    Moj utisak da se radi o coveku koji promislja kroz svoju misao i covek koji je zdravorazumski smiren,mislim da je Srbija dobila dobrog patrijarha koji ce zdravorazumski svoje stado voditi kroz duhovnu prosvecenost,

  • Edit

    18. februar 2021 | 16:28

    Svi su bili u neizvesnosti,dostojan ili podoban,kad eto ga,REM.

  • Bhm

    18. februar 2021 | 17:30

    Odličan izbor!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA