Kako advokati postaju meta klijenata: "Prelaze granicu profesije, druže se sa njima, idu na slave"

 
 
 ≫ 
  • 3

Broj napada na advokate prisutan je podjednako kako u Beogradu, tako i u Novom Sadu

biznismen Foto: Pixabay

U poslednjih 10 dana dogodila su se dva napada na advokate u Beogradu i podsetili nas da je to jedna od najopasnijih profesija u našoj zemlji.

Advokatima se preti ispred sudnice, preko telefona, napadaju se oni i njihove porodice. Sve što se dešava u Beogradu preslikava se na Novi Sad, govore advokati za portal NS uživo.

Kako kažu, i u Novom Sadu je u proteklih nekoliko godina bilo slučajeva da su advokatima dizani automobili u vazduh, da im je prećeno pištoljima ili su im bacane bombe na vikendice.

Već duže vreme Advokatska komora Srbije i Vojvodine pokušava da napravi izmene u zakonu i dovede advokate u pozicije službenog lica, da bi kazne bile strože zapraćene nego u drugim uslovima krivičnih dela.

- Nažalost, mnogo je uticaja crnog novca, droge i nezakonitih poslova koji se dešavaju i onda dolazi do nesporazuma u advokaturi - istakao je Dragoljub Martinović, novosadski advokat.

Kako dodaje, advokati često prelaze granicu profesije, a koja prelazi u ličnu, počinju da se druže sa klijentima, idu na slave, putuju sa njima.

- I onda postaju deo nečega i to je jedan od razloga što budu stavljeni na target, jer je tako najlakše poslati opomenu - navodi Martinović i dodaje da su česti napadi na advokate koji se bave krivicom.

Do napada zna da dođe i kada ljudi iz kriminalnih miljea traže da problem bude rešen, bez obzira da li je to pravno ili nepravno. Obećanja koje advokati daju klijentima, neoprez ili veće količine novca koje su im date kao avans, mogu da utiču na kasnije napade.

Tokom 2020. godine je bilo 38 prijavljenih napada na advokate u Srbiji, dok je 2018. bilo čak 55 prijavljenih slučajeva. Mnogi od ovih slučajeva ostaju nerazjašnjeni godinama.

- Naravno da se ne plašimo, naš posao je da štitimo pravdu i poredak, štitimo interese naših klijenata i da stanemo prvi ispred svega onoga što je kršenje bilo kakve norme, to je ono za šta smo se odlučili, to je ono čime se bavimo - rekao je za NS Uživo advokat Boško Orlić.

(Telegraf.rs)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    2. februar 2021 | 16:53

    S kim si takav si...

  • savetnik

    2. februar 2021 | 17:39

    Kakva glupa prica da se druze...Obecavaju svakojake kule i gradove i kako sam o oni mogu to da zavrse samo da bi uzeli pare,posle bude nismo se razumeli pa zato tako i zavrse

  • filip

    2. februar 2021 | 20:59

    Ja imam dva završena fakulteta . Da gladujem i nemam posao rađe bi u gumenim čizmama lopatom praznio septičke jame nego kao advokat na sudu branio pedofile , silovatelje i ubice . Sve što se advokatima događa višestruko su zaslužili .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA