Imunizacija tek počela, već nema dovoljno vakcina na globalnom nivou: Kako to funkcioniše u Srbiji?

 
 
  • 1

U petak se održava sednica Kriznog štaba na kojoj se očekuju analiza situacije i novi zaključci

Institut Torlak, Vakcinacija Foto: Nikola Tomić

Epidemijska situacija u Srbiji je povoljnija nego u prethodnom periodu, ali broj zaraženih je i dalje na visokom nivou. Do sada je vakcinisano više od 400.000 ljudi, a prijavilo se 780.000. Predstavnik SZO u Srbiji Marijan Ivanuša za RTS ističe da smo tek na početku i da ga brine situacija na globalnom nivou.

U petak se održava sednica Kriznog štaba na kojoj se očekuju analiza situacije i novi zaključci.

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović rekla je u emisiji "Četvrtkom u 9" da je do sada vakcinisano više od 400.000 građana Srbije, piše RTS.

Poručuje da je vakcinacija, uz poštovanje mera, jedini način da se ostvari kolektivni imunitet i da se zaustavi epidemija.

Kako kaže, interesovanje građana za vakcinaciju je veliko, i najpre se vakcinišu populacione grupe sa najvećim rizikom.

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša ističe da SZO pomaže vlastima u Srbiji i da je vakcinacija bezbedan način da se ostvari kolektivni imunitet i da se zaustavi epidemija.

Ipak, ističe da smo tek na početku, ali da su rezultati Srbije impresivni i da se nada da će Srbija tako da nastavi.

KORONA SITUACIJA IVANUSA Marijan Ivanuša Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dodaje da ga ne brine Srbija i njena spremnost da izvodi vakcinaciju, nego situacija na globalnom nivou, jer nema dovoljno vakcina.

Zamenik direktora KC Niš Radmilo Janković je rekao za RTS da je vakcinacija u toj ustanovi počela 5. januara i da je do danas vakcinisano 1.100 zdravstvenih radnika. Dodaje da ima još onih koji čekaju vakcinu "sputnjik v".

Više od 780.000 prijavljenih za vakcinaciju 

Direktor Vladine Kancelarije za e-Upravu Mihajlo Jovanović rekao je za RTS da se više od 780.000 građana prijavilo za vakcinaciju putem portala eUprave ili kol-centra.

Najviše prijava je iz velikih gradova, Beograda, Novog Sada, Niša, Zrenjanina, Kruševca, Pančeva, Subotice...

Jovanović je istakao da, kada je reč o ciljnim grupama, polovinu prijavljenih čine stariji od 75 godina i grupa od 65 do 74 godine.

Dodaje da se interesovanje građana za određeni tip vakcina menjalo kako su vakcine stizale u Srbiju.

Marijan Ivanuša ističe da je Kovaks inicijativom predviđeno da u prvom kvartalu bude isporučeno oko 150 miliona doza vakcina zemljama u svetu. Kaže da to izgleda mnogo, ali da je svet veliki.

Navodi da bi prve doze trebalo da stignu u februaru, pa onda u martu. Od aprila do juna očekuje se dodatnih 500 miliona doza, pa u drugoj polovini godine još više...

Ivanuša se nada da će neke količine vakcine preko Kovaks programa brzo stići i u Srbiju, jer je interes za vakcine u svetu veliki.

Važno da se vakcine ravnomerno raspoređuju po svetu 

Radmilo Janković je rekao da je pre nekoliko dana na sastanku direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja zaključak bio da se bolnice što je pre moguće vraćaju u normalan režim, kako bi se tretirali ostali pacijenti, naročito oni koji čekaju hirurške intervencije.

Prof dr Radmilo Janković Prof dr Radmilo Janković Printskrin: Prva TV

Na pitanje o novim sojevima virusa, ističe da su oni bili očekivani i da je bitno da se vakcine ravnomerno raspoređuju na globalnom nivou.

Poručuje da nije dobro napraviti žarišta u zemljama trećeg sveta, jer će to dati mogućnost da se tamo razviju mutirani sojevi koji bi se posle ponovo slili u Evropu.

Ponavlja da je važno da imunizacija bude što je moguće sveobuhvatnija i da se ne zaborave zemlje trećeg sveta.

Tri razloga zbog kojih je SZO protiv kovid pasoša

Na pitanje o kovid pasošima, Marijan Ivanuša je rekao da je SZO protiv toga iz više razloga.

Prvo, ističe da je stav SZO da je vakcina prvenstveno za one kojima je stvarno potrebna iz zdravstvenih razloga, a ne za turiste.

Drugo, SZO smatra da bi to u ovom trenutku bila pogrešna odluka jer vakcina nije svima dostupna.

Treće, kaže Ivanuša, zna se da vakcina sprečava ozbiljan tok bolesti i smrtnost, ali tek će da se vidi kakav uticaj ima na širenje epidemije kao takve.

Rekao je da je, s druge strane, sertifikat o vakcinaciji potreban kako bi osoba znala kada je termin za revakcinaciju i da bi to trebalo da bude deo medicinske dokumentacije, a ne putni dokument.

Krizni štab će analizirati situaciju 

U petak se održava nova sednica Kriznog štaba. Verica Jovanović kaže da će se analizirati epidemijska situacija u zemlji, po okruzima i po regionima, kao i trend opadanja slučajeva, ali i kapaciteti u bolnicama.

Objašnjava da se na osnovu analiza donose stručne preporuke i preporuke ostalim članovima Kriznog štaba, pa se tek onda donose zaključci.

MERE KOVID19 JOVANOVIC Verica Jovanović Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Pojašnjava da mnogo faktora utiče na mere, a naročito širenje pandemije u odnosu na zdravstveni sektor. Kaže da će se govoriti i o toku vakcinacije, a pod tačkom "razno" uvek se nađu neki od prioriteta.

Direktorka Instituta "Batut" je, na pitanje o tome da li bi moglo da bude publike na utakmici između Crvene Zvezde i Milana 18. februara, istakla da bi stav Instituta "Batut" trebalo razmotriti i da svakako nećemo moći da budemo doživotno zatvoreni.

Ističe da je kontrola svih mera koje se primenjuju od velikog značaja i da do 18. februara ima vremena. Međutim, poručuje da su i dalje prisutni rizici i da se ne zna kako će da krene dalji tok epidemije.

Zamenik direktora KC Niš Radmilo Janković je poručio da javno zdravlje ima prednost i u odnosu na globalne ekonomske trendove, i da se u javnosti pojavljuju besmislene licitacije.

Video: Knjiga utisaka na Sajmu puna pohvala za zdravstvene radnike

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA