Dr Kon: Glavna moguća mesta zaražavanja lekara su tamo gde se sedi da se popije kafa...

 
 
  • 19

- Mi u početku nismo imali toliko umiranje lekara. To je jedna istina. To se pojavljuje poslednjih mesec dana izrazito - navodi Kon

KORONA STANJE SRBIJA, Konferencija, KZŠ, krizni štab Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Na Kriznom štabu bilo je govora o velikom broju preminulih lekara od korona virusa, rekao je epidemiolog Predrag Kon gostujući jutros na RTS i odgovarajući na pitanje da li je bilo nekih analiza o tome zašto je toliko lekara i drugog medicinskog osoblja preminulo.

- Bilo je govora na kriznom štabu i ovo sad kažem moje lično mišljenje, mislim da je to krajnje ozbiljna tema, koja zaslužuje temeljnu proveru podataka. Bilo kakve paušalne ocene nisu prihvatljive, jednostavno.

Zašto to kažem? Prvo, treba videti zašto se ta dinamika jako promenila. Znači, mi u početku nismo imali toliko umiranje lekara. To je jedna istina.

To se pojavljuje poslednjih mesec dana izrazito. Treba uporediti dinamiku tog umiranja sa dinamikom umiranja u opštoj populaciji, zatim letalitet tj. umiranje u opštoj populaciji uporediti sa letalitetom umiranja među zdravstvenim radnicima. Postoji niz raznih ispitivanja koje tu treba uraditi.

Prvenstveno treba videti ko je od tih ko je umro radio uopšte u crvenoj zoni, koliko tu ima i stomatologa i onih koji su u penziji - naveo je Kon.

Epidemiološka anketa

Svakom pojedincu koji je pozitivan uzima se epidemiološka anketa, rekao je Kon na pitanje da li se već počelo s tim analizama.

- To je nešto što se rutinski radi, tako da je svakom umrlom ili bilo kome takođe su prisutni ti podaci. Kod velikog broja podataka u opštoj populaciji ne zna se kako je došlo do zaražavanja, ali ima i deo kod koga se zna. To su sad pojedinačni slučajevi i teško je tako pričati.

Ta analiza podrazumeva da se sve to pretraži. Šta to znači? Recimo mi znamo u okviru tog dela gde imamo ozbiljnu zaštitu i zaštitnu opremu da su glavna moguća mesta zaražavanja mesta gde se sedi da se popije kafa i da se kratko odmori. I to je više puta pominjano od samog početka - navodi Kon.

Na pitanje da li to neko kontroliše jer to ne bi trebalo da rade, jer time ugrožavaju i sebe i pacijente i da li postoji naredba da se to ne radi, Kon kaže:

- Postoje vrlo striktni načini korišćenja opreme, gde se koja oprema koristi i u kom prostoru. Mi imamo veliki broj osoba koje su bile na respiratorima, svako mesto gde se vrši intubacija i gde se daje kiseonik pod pritiskom je mesto gde je visoko prisutan virus. Dugotrajno izlaganje takvom mestu je takođe povećan rizik - naveo je Kon.

Da bi se došlo do stvarnih podataka, mora prvo da se za svaku osobu vidi da li je uopšte bila u crvenoj zoni, ponovio je Kon.

- Neću sad da prozivam nikoga, ali imamo određene klinike gde se zna da je više zaražavanja bilo van klinike nego u samoj klinici. Ja to ne govorim da bih sugerisao da i takve mogućnosti postoje, ali je potreban ozbiljan pristup tome. Ti podaci postoje, prikuplja ih Ministarstvo zdravlja i doći će vreme kada će se to analizirati - navodi epidemiolog.

Video: Predrag Kon primio Fajzerovu vakcinu protiv korona virusa

(Telegraf.rs)

Video: Uručenje nagrade "Krisatalna koala" Radošu Bajiću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr Kon

    12. januar 2021 | 20:14

    Ovo je sramna izjava.

  • roki

    12. januar 2021 | 19:45

    Ne smaraj vise bre covece,idi leci ljude a ne da ih vise plasis,dossdan si

  • Gordana

    12. januar 2021 | 20:47

    Da li mozes bar jedanpit da budes pozitivan Primio si vakcinu ostavi nas na mitu bre covece

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA