"Godina za nama je bila jedinstvena, verujem da je ovaj Božić početak kraja teške epidemije"

 
 
 ≫ 
  • 1

- Iskustvo nas uči i nasledili smo običaj da Božić praznujemo u krugu porodice, budući da je porodica mala crkva - naveo je protonamesnik Mile Subotić

Post, Žito, Pšenica, Posna trpeza, Badnji dan, Božićna trpeza, Slava, Sveti Nikola Foto: Shutterstock

Božić se ove godine zbog pandemije obeležava u drugačijim okolnostima, ali ne treba da zaboravimo da je to porodični praznik. Protonamesnik Mile Subotić kaže da je godina za nama jedinstvena po mnogo čemu, ali da treba da znamo da je svako iskušenje od Boga u onoj meri u kojoj možemo to da podnesemo. Doktor teologije i veroučitelj Aleksandar Milojkov ističe da moramo biti strpljivi, jer je to jedna od osnovnih vrlina i da ne gubimo nadu. Verujem da je ovaj Božić i početak godine početak kraja ove duge i teške epidemije, poručuje Milojkov.

Asistent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu Mile Subotić rekao je da ne treba da zaboravimo da je Božić porodični praznik, iako je situacija nešto drugačija.

- Iskustvo nas uči i nasledili smo običaj da Božić praznujemo u krugu porodice, budući da je porodica mala crkva, kojoj je glava Hristos u našim domovima, koji su ništa drugo, nego hramovi i svojevrsne crkve. Eventualno sa najbližim ukućanima i položajnikom - naveo je Mile Subotić tokom gostovanja u Jutarnjem programu RTS.

Dodao je da ćemo tokom praznika pevati o Hristu u božićnim pesmama kao o suncu pravde i da se iskreno nada da vidimo svetlo na kraju tunela.

- Godina za nama jeste jedinstvena po mnogo čemu, ali mi, pravoslavni hrišćani, imamo dugo istorijsko iskustvo i znamo da je bilo i epidemija i ratova i kriza različite vrste, ali isto tako znamo da je svako iskušenje od Boga i da Gospod iskušenje pušta u onoj meri u kojoj možemo to da podnesemo - istakao je protonamesnik Mile Subotić.

Da iz iskušenja naučimo nešto novo

Naglasio je da će blagoslov Božji i blagoslov Svetog Duha biti sa nama da to iznesemo i da u ovom iskušenju naučimo nešto novo.

Srpska pravoslavna crkva je u božićnoj poslanici pozvala vernike da se pridržavaju epidemioloških mera, a zdravstvene radnike je nazvala decom Božjom, jer se nesebično žrtvuju lečeći obolele.

Subotić je naveo da je crkva i ranije govorila o tome i da su neprekidno bili sa medicinskim radnicima u mislima i u molitvenom pamćenju i sećanju.

- Ovo je zaista vrlo jasna poruka koju nalazimo u božićnoj poslanici, da se epidemioloških mera pridržavamo u skladu sa uputstvima zdravstvenih radnika i da to ne važi samo za nas u matici, već i u rasejanju i svuda gde živi naš narod - kazao je Mile Subotić.

Ćvršća veza s maticom u vreme praznika

Istakao je da ljudi u rasejanju u vreme praznika osećaju čvršću vezu sa maticom i da se Božić proslavlja svuda gde ima pravoslavnih hramova, ali i čak tamo gde ih nema.

- Praznovanje Božića je zaista onako kao, kako oni kažu, u starom kraju, čak i možda malo usrdnije, budući da su oni izloženi procesu i fenomenu inkulturizacije u sredinama u kojima žive, utoliko je praznik Rođenja Hristovog, pogotovo za nas pravoslavne Srbe, koji ga slavimo po starom julijanskom kalendaru, prilika da se okupe - naveo je Subotić.

Kako je naveo, tokom obeležavanja Božića je najvažnije da prepoznamo Hrista, da nas pomiri i da nam da lični primer kakvi treba da budemo.

- Da imamo svest da nam je dao jasne zapovesti kojih treba da se pridržavamo, a dve najveće su da volimo Boga i da volimo bližnje. To je ono što je najvažnije - rekao je Mile Subotić.

Milojkov: Pandemija nas naučila da više cenimo običan život

Doktor teologije i veroučitelj Aleksandar Milojkov kaže za RTS da nas je pandemija naučila koliko su vredni neki životni trenuci koje možda nismo ni primećivali i koje smo smatrali uobičajenim i ne nešto posebno vrednim.

- Sada kada smo lišeni uglavnom njih, vidimo da to zapravo znači život. To nas je ova pandemija naučila da više cenimo ono što nazivamo običnim životom i to je nešto najvažnije - ističe Milojkov.

Pored toga, kako kaže, pandemija nas je naučila i podstakla da vodimo brigu jedni o drugima.

Na pitanje veruje li da će taj nauk da nam ostane i da to nećemo zaboraviti čim pandemija prođe, Milojkov kaže da veruje da hoće.

- Mislim da će više da nas zbliži i to je poruka i današnjeg praznika – to jedinstvo, mir i sloga među ljudima. Više da nas zbliži, jer smo se zaista uželeli jedni drugih tokom ove pandemije koja već predugo traje - navodi Milojkov.

Ukazao je da nema alterantive i da moramo biti strpljivi.

- Hrišćanski je biti strpljiv, to je jedna od osnovnih vrlina i da ne gubimo nadu. Ja duboko verujem da je ovaj Božić i početak ove godine početak kraja ove duge i teške epidemije - poručio je Milojkov.

Video: Služena ponoćna Božićna liturgija u Hramu Svetog Save

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA