U Srbiju stiže dva miliona doza ruske vakcine

 
 ≫ 
  • 75

Prva partija vakcine isporučena je u Srbiju 30. decembra 2020. godine

Ruska vakcina za kovid 19, korona virus, Rusija Foto: Shutterstock

Ruski fond za direktne investicije i Vlada Srbije dogovorili su se o isporuci 2 miliona doza vakcine protiv virusa korona "Sputnjik Ve“ (Sputnik V), saopšteno je na zvaničnom Tviter nalogu.

- Ruski fond za direktne investicije i Vlada Srbije objavljuju o postizanju sporazuma o isporuci zemlji 2 miliona doza vakcine ‘Sputnjik Ve’, prve u svetu registrovane vakcine protiv virusa korona. Vakcinacija stanovništva protiv virusa korona vakcinom ‘Sputnjik Ve’ u Srbiji započela je danas - navodi se u saopštenju.

Prva partija vakcine isporučena je u Srbiju 30. decembra 2020. godine. Vakcina je odobrena bez dodatnih kliničkih ispitivanja u zemlji, prenosi Sputnjik.

Dogovor između Ruskog fonda i Vlade Srbije omogućiće da se vakciniše milion ljudi (vakcina se sastoji od dve doze).

- Isporuke ‘Sputnjika Ve’ omogućiće Srbiji da diverzifikuje svoj portfelj vakcina protiv virusa korona. Vakcinu za isporuke Srbiji proizvodiće međunarodni partneri Ruskog fonda u Indiji, Kini, Južnoj Koreji i drugim zemljama“ -ističe se u saopštenju.

- Rusiju i Srbiju povezuje dugogodišnje partnerstvo i podržavamo vladinu odluku da koristi vakcinu ‘Sputnjik Ve’ za borbu protiv virusa korona. Vakcina se zasniva na dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora koja je dokazano bezbedna - izjavio je direktor Fonda Kiril Dmitrijev.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

Video: Počela vakcinacija zdravstvenih radnika u Srbiji

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko Predator

    6. januar 2021 | 13:12

    Jesam vam ja reko da će biti obavezna vakcinacija! Jesam vas ja upozorio u komentare sto puta! I nemojte biti iznenađeni ako se proglasi nova epidemija i novi soj KORONA virusa! I nemojte biti iznenađeni ako skoči broj nezaposlenih, I nemojte biti iznenađeni ako se proglasi obavezan vojni rok i obavezna vakcinacija! Uskoro u jednom trenutku svet će se promeniti zauvek više ništa neće biti isto ko što je bilo, ljudska prava će mnogi zanemariti i izglasati zakon da svi moraju da prime vakcinu ID-2020 i pasoš da su vakcinisani ako u početku dobiješ nećeš biti deo sistema kasnije najverovatnije bićeš odveden u logor... Isus Hristos je jasno rekao u bibliju Da će mnogi doći i prevariti nas govoriti kako su oni proroci i vidovnjaci i lažni spasitelj!!! Ne prokletu vakcinu!

  • 🇷🇸🇷🇺🇷🇸🇷🇺🇷🇸🇷🇺

    6. januar 2021 | 13:28

    SRBIJA I RUSIJA PRAVOSLABNA BRAĆA!

  • Cure

    6. januar 2021 | 14:34

    Samoo ruskaaa i ni jednaa viseee kraaaj..Od onog gejtsaa nistaaaa ni za dzabeeeeeee..oce covek da nas prepolovii znamo svii..Aj uzdravlje srecan Badnji dan i vecee zivelii..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA