Vakcinacija protiv korone od danas na više od 110 punktova: Stiže još pola miliona Sputnjika V

 
 
 ≫ 
  • 10

Imunizacija će se obavljati od danas na više od 30 lokacija u Srbiji

Izrael, Fajzerova vakcina korona virus vakcinacija Foto: Tanjug/AP

Vakcinacija protiv korona virusa od danas će se obavljati na više od 30 lokacija širom Srbije, uključujući sve kliničke centre, opšte bolnice i da će na tim mestima biti preko 110 vakcinalnih punktova.

Kako je naveo državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek,  sve vakcine koje su do sada stigle u Srbiju biće utrošene do kraja ove nedelje.

- Sledećeg ponedeljka očekujemo novi kontingent Fajzerove vakcine, tako da u ovom mesecu treba da dobijemo oko 80.000 Fajzerovih  vakcina. Dobićemo do kraja meseca i velike količine vakcine 'sputnjik' i kineske vakcine - kazao je Đerlek.

Dodao je da će u februaru stići još 200.000 doza "Fajzerove" vakcine i da će se učiniti sve da se pojača tempo vakcinacije iz nedelje u nedelju kako bi se što više ljudi vakcinisalo.

Đerlek je naveo da je od početka imunizacije, 24. decembra, vakcinu primilo oko 1.300 korisnika gerontoloških centara i da su samo kod jedne osobe primećena neželjena dejstva.

- Ostali nisu. To su sve na nekom nivou crvenila na mestu uboda, blagi bolovi i to je izuzetno bitno da, ALIMS (Agencija za lekove), ono što je i obećao i što su rekli, izuzetno je važno da su obe vakcine bezbedne - rekao je Đerlek.

Istakao je da su vakcine besplatne i da je država sve učinila da nabavi velike količine vakcina.

Pola miliona doza ruske vakcine Sputnjik V stići će u Srbiju do kraja ovog meseca.

Kako javljaju Novosti, To je količina za vakcinaciju 250.000 ljudi, što je dovoljno da, uz već ugovorenu dinamiku isporuke "Fajzer/Bajontekove" zaštite, počne masovna vakcinacija protiv kovida 19. Uz to, do kraja januara u Srbiji se očekuju još dve vakcine - kineska i ona koju su zajednički pravili "Astra Zeneka" i Oksford.

Tako bi se ukupan broj raspoloživih doza četiri vakcine različitih proizvođača, računajući i u ponedeljak isporučenih 19.500 "Fajzer/Bajontekove", u ovom mesecu "popeo" na - milion.

Iako su već proverene i odobrene za primenu u našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), svaka nova isporuka i ruske i američko-nemačke vakcina, proveravaće se u referentnoj laboratoriji ALIMS pre puštanja u promet, dok za kinesku i "Astra Zenekinu" vakcinu tek treba da stignu prvo dokumentacija, a onda i uzorci.

Zasada se jedino zna da je sa "Fajzer/Bajontekom" do kraja godine ugovorena isporuka 1,8 miliona doza, od kojih 98.000 u februaru, 114.000 u februaru... Sa ostalim proizvođačima još se pregovara na koliko doza iz njihovih proizvodnih pogona Srbija ove godine može da računa. Sve vakcine će za građane biti besplatne, a imunizacija - dobrovoljna.

Video: Prva doza ruske vakcine Sputnjik V stigla u Srbiju

(Telegraf.rs)

Video: Obišli smo perone stare autobuske stanice u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    5. januar 2021 | 08:48

    U kom smislu besplatne? Ko je platio Kon, Tiodorovic, Vucic, Darija, Loncar....? Mi smo platili kroz uplate nameta u budzet. Ukoliko ne znate kako funkcionise Drzava i prihodi nemojte ni pisati nista pametnije je cutati. Meni je stvarno drago da Drzava ima novca ali nije lepo pripisivati nesto sto nije istinito, Drzavni sluzbenici su tu samo da upravljaju zajednickim resursima u nase ime i nista vise.

  • Sam

    5. januar 2021 | 09:04

    Kod mene u porodici nece niko vakcinu. Cemu toliko bacanje nasih para?

  • паун 54

    5. januar 2021 | 09:40

    ХОЋЕМО САМО "СПУТЊИК V" ИСКЉУЧИВО РУСКУ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA