Leskovac se seća 310 nevinih žrtava iz Drugog svetskog rata: Sumnja se da je mrtvih daleko više

Arapova dolina, gde je podignuto i spomen obeležje stradalima, je pre nekoliko godina proglašeno i memorijalnim centrom

  • 0
Kopanje grobova, nemci, drugi svetski rat Foto: Profimedia

Na današnji dan, 1941. godine, Nemci su streljali više od 300 civila, građana Leskovca. Tim povodom, na 79-tu godišnjicu od streljanja, delegacije lokalne samouprave, Vojske Srbije, Doma kulture Roma i SUBNOR -a, položile su vence i cveće kraj spomen obeležja u Arapovoj dolini.

Prema zvaničnim podacima u Arapovoj dolini iznad Leskovca 11. decembra 1941. godine streljano je 310 osoba iz leskovačkog kraja, među kojima je 293 Roma, 11 Srba i 6 Jevreja, ali se decenijama unazad sumnja da je broj žrtava ovog genocida bio veći.

Zvanična brojka koja se pominje objavljena je u Jevrejskom muzeju prema izveštaju poglavarstva žandarmerije grada koji je poslat Nedićevoj vladi.

Tačnije, nikada nije zapravo utvrđena brojka koliko leševa je zakopano u masovnoj grobnici na mestu masovnog streljanja u Drugom svetskom ratu u Arapovoj dolini, gde je podignuto i spomen obeležje stradalima, koje je pre nekoliko godina proglašeno i memorijalnim centrom.

- Današnjeg dana se sećamo kao tužnog. Danas, ovo mesto stradanja je ne baš lepa slika, jer je već pet decenija od kada je podignuto spomen obeležje, ali se nadamo da će u sledećoj jubilarnoj 80 godišnjici obeležavanja prostor biti uređen - rekao je danas Srećko Živković, direktor Doma kulture Roma u Leskovcu, piše Jugmedia.

On je naglasio, da ima obećanje iz lokalne samouprave da će za uređenje spomen kompleksa u Arapovoj dolini u narednoj godini biti izdvojeno iz budžeta milion dinara. Takođe, da će Romi pomoć u ovu svrhu zatražiti od Nacionalnog saveta Roma, Jevrejske zajednice i Ministarstva kulture.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA