Đerlek: Situacija dosta teška, čekaju nas novi crni rekordi. Raška novo žarište

 
 
 ≫ 
  • 11

Kako je objasnio državni sekretar Mirsad Đerlek, Raška je novo žarište zbog broja zaraženih u odnosu na broj stanovnika ali je situacija zasad stabilna

Mirsad Djerlek Foto: Tanjug/Rade Prelić

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je  da je epidemijska situacija dosta teška, te da će i u narednim danima nastaviti da se obaraju crni rekordi.

On je za RTS rekao je da je na infektivnom odeljenju novopazarske bolnice trenutno 27 pacijenata, od kojih je sedmoro iz Novog Pazara, troje iz Tutina i 17 iz Raške.

Prema njegovim rečima, Raška je novo žarište zbog broja zaraženih u odnosu na broj stanovnika. Ipak, kaže, situacija je stabilna.

Đerlek je kazao da je za nama teška noć, ali da su zdravstveni radnici uspeli da zbrinu sve pacijente koji su se javili tokom noći.

- Epidemija iz dana u dan obara crne rekorde, možemo to očekivati i u narednim danima - naveo je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dodajući da situaciju ilustruje i primer Instituta za reumatologiju koji je ostao bez ijednog praznog kreveta nekoliko sati po ulasku u kovid sistem.

Bolnice se, kaže, ubrzano popunjavaju a od danas su u kovid sistemu i banja Selters u Mladenovcu i banja Koviljača.

Naglašava da državi treba pomoć svih građana kako bismo izdržali do 1. decembra, kada se otvara bolnica u Batajnici, kapaciteta oko 1.000 pacijenata, što će rasteretiti sistem. 

Đerlek je rekao da postoji dosta dezinformacija "koje su izuzetno loše po ceo sistem" te dodao da samo oni koji su bili u bolnici razumeju šta je korona.

Apelovao je na građane da poštuju osnovne mere zaštite kako bi se situacija što pre prevazišla.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja rekao je da je izmena zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti omogućila pojačanu kontrolu sprovođenja epidemioloških mera.

Dosadašnja kontrola pokazala je da "solidna grupa ljudi poštuje epidemijske mere".

Video: Ana Brnabić: Stopa smrtnosti u Srbiji je 1,3 odsto, ispod nas samo nekoliko zemalja

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    16. novembar 2020 | 08:52

    Ja sam iz Raške i ovde su puni kafići, niko ne vodi računa. Zaraženi posle pregleda šetaju po gradu, od prodavnice do banaka. Katastrofa....

  • Zorn

    16. novembar 2020 | 09:53

    Eeeee Đerlek Đerlek valjda cemo izdrzati sa vama trebalo bi samo crno sto crnje dosadili ste više i bogu i narodu.

  • Jasmina

    16. novembar 2020 | 09:18

    Polako se pretvaramo u zombije.Ja prva,vucem se od kuce do posla i nazad,sve me boli,da li od rada ili ne daj boze neceg drugog....Ali raditi se mora.Od prvog dana nosim masku I rukavice,izbegavam kontakte,ali,opet to ali,da li sam sigurna....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA