Poslanici izglasali izmene Zakona o zaraznim bolestima: Za je bilo 189 poslanika

 
 
 ≫ 

Izmene predviđaju brže i efikasnije kažnjavanje zbog nepoštovanja epidemioloških mera, obavezan kućni karantin i kućnu izolaciju, mere lične zaštite

Ana Brnabić Foto: Marko Jovanović

Poslanici Skupštine Srbije glasali su u 19 sati o izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Za izmene zakona bilo je 189 poslanika.

Inače, amandmani nisu podnošeni, pa se za izmenu zakona glasalo u celosti. Kako je kazao predsednik Skupštine Ivica Dačić, jedan amandman jeste pristigao i to od strane Zaštitnika građana, ali on nije bio podnet blagovremeno, pre početka rasprave.

Nakon glasanja o zakonu izglasano je i da postoje naročito opravdani razlozi za stupanje zakona na snagu u roku kraćem od 8 dana, takođe sa 189 glasova za.

Pretres

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačič otvorio je danas načelni pretres predloga Zakona. On je na samom početku reč dao ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, koji prisustvuje sednici sa još nekoliko pomoćnika.  

- Pred nama je predlog zakona. Molim Vas da ovaj predlog posmatrate kao još jedan od niza mera u borbi protiv korona virusa. Ovim predlogom zakona uobličavamo pravni okvir - rekao je Lončar i dodao da će nastojati da epidemiju držimo pod kontrolom. 

Ministar je nakon toga obrazložio sve izmene koje se nalaze u novom dokumentu Zakona.

Istakao je da nikome nije cilj da kažnjava građane, već da odredbama želi da zaštiti 95 odsto građana koji poštuju mere, ne idu na rođendane, slave slave skromno, ne prave venčanja i svadbe, i ponašaju se u skladu sa merama. 

Jutros u Beogradu nije bilo slobodnog mesta za pacijente

Lončar je upozorio da jutros u Beogradu nije bilo nijednog slobodnog mesta u bolnici za obolele od korone i istakao da je krajnje vreme da budemo jedinstveni i da se u određenom narednom periodu odreknemo nepotrebnih kontakata.

Naveo je da je juče otpušteno 250 kovid pacijenata, ali da je 600 moralo da bude primljeno na bolničko lečenje za poslednjih 15 sati.

- Niko nije ostao nezbrinut, ali jedan deo pacijenata je u bolnicama po Srbiji - kazao je Lončar i dodao da su otvoreni novi kapaciteti, kao i da se kapaciteti u banjama pretvaraju u kovid bolnice, i da se Institut za reumatologiju vraća u kovid sistem. 

Istakao je da retko koji sistem funkcioniše tako da može da sve građane zbrine u istom trenutku jer se radi dnevno o hiljadama ljudi, a da uz kovid pacijente, moraju se zbrinuti i pacijenti koji nisu pozitivni, ali boluju od drugih bolesti, koje podseća Lončar, nisu prestale da postoje.

Istakao je da je suština u tome da građani moraju za jedan vremenski period da se odreknu nekih stvari na koje su navikli i naglasio da su najveći problem kada je u pitanju zaražavanje proslave, žurke i manifestacije sa mnogo ljudi, gde se ne nosi maska, a glasna je muzika pa jedni drugima šapuću na uvo.

Zlatibor Lončar Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Prema njegovim rečima, na taj način se najviše prenosi virus, a državi je cilj da smanji broj zaraženih.

- Ovo je krajnji momenat da ne pričamo mnogo, da budemo jedinstveni i da se privremeno odreknemo nepotrebnih kontakata. Dokazali smo da možemo da funkcionišemo, samo je potrebno da se pridržavamo par stvari i to na određeno vreme - kazao je Lončar i dodao da se pojavila i vakcina, koja će brzo dobiti dozvolu, što će biti spas za sve.

Kako je dodao, pre nekoliko dana potrebno je bilo uzdržavati se od nepotrebnih kontakata 10 dana, a sada s obzirom da je situacija pogoršana potrebno je najmanje dve nedelje.

- Što pre krenemo sa tim, brže ćemo izaći iz ovoga - kazao je ministar zdravlja.

Lončar kaže da je situacija sa koronom predugo traje i da svi imaju razumevanja da je strpljenje manje nego što je bilo na početku, ali ističe da bez obzira što niko ne voli da kažnjava, na drugi način nemoguće je zaštiti zdravlje i zdravstveni sistem i to zbog pet odsto neodgovornih građana.

- Ne postoje kapaciteti ni u jednoj zemlji koji mogu da prihvate sve ljude ako se ponašaju neodgovorno i zaraze se u isto vreme. Ne smemo da se opustimo zato što u nekim susednim manjim državama umire više ljudi nego kod nas. Ne možemo da budemo opušteni jer ako se budemo tako ponašali i mi ćemo doći u takvu situaciju - upozorio je Lončar.

Poslanici podržavaju izmene Zakona 

Inače, poslanici SVM, JS, SDPS i SPS najavili su danas podršku izmenama i dopunama Zakona, ukazujući da su predložene mere neophodne.

Poslanica SVM Emeše Uri rekla je da se merama omogućava sve ono što su građani kulturološki zaboravili, da se ne ide u društvo kad si bolestan, da nosiš maramicu, da se ne grliš... Ona je pozdravila najavljenu jednokratnu pomoć za zdravstvene radnike, kao i prijem u stalni radni odnos za njih 3.300.

Poslanik SDPS Muamer Bačevac kaže da je njegov glavni utisak želja velikog broja pojedinaca da ima svoj stav o koroni, navodeći da je neverovatno koliko imamo “mudraca”.

Kaže da su i neki poličari, poput Donalda Trampa, imali neodgovaran pristup, te da je on zbunio Amerikance populističkim stavom kada je reč o nošenju maski, zbog čega su SAD sada najpogođenije. Navodeći da veliki broj građana poštuje epidemiološke mere, Bačevac je kazao da pet odsto njih koji se ne pridržavaju mogu da ugroze mnoge živote u državi.

On je istakao da je dobro to što će pored sanitarne inspekcije i komunalna milicija i komunalna inspekcija kontrolisati poštovanje mera, a pomenuo je u pozitivnom kontekstu i nove pojmove u zakonu kao što su kućna izolacija i kućni karantin. Bačevac je rekao da su sve zemlje predvidele novčane kazne za nenošenje maski.

Poslanica SPS Vesna Ivković ocenila je da su donete epidemiološke mere dobre, ali je problem bio u tome što se one nisu u dovoljnoj meri poštovale. Upozorila je na sve veći broj zaraženih, ukazujući na jučerašnje podatke od preko 3.500 zaraženih, 21 preminulih, 143 na respiratoru i blizu 3.000 hospitalizovanih.

Ivković je iznela svoj stav u vezi sa imunizacijom, rekavši da se njen stav poklapa sa onim koji ima predsednik stranke Ivica Dačić.

- Da - imunizacija, ali onom vakcinom koja će zadovoljiti kriterijume SZO i mora da bude efikasna, ali i da mišljenje da struka - rekla je Ivković.

Poslanica SPS je apelovala na građane da kontakte svedu na minimum, jer se popunjavaju kapaciteti u bolnicama i preti nam kolaps.

Poslanici su pokrenuli i pitanje pogođenosti Novog Pazara epidemijom korona virusa, na šta je ministar Lončar kazao da se u bolnicu u Novom Pazaru ulagalo - u smislu novih zapošljavanja, specijalizacije, dijagnostičkog centra, da se pravi novi hirurški blok, da je bilo edukacija, te da je Novi Pazar bliži Beogradu, da bi bio kandidat da primi pacijente iz prestonice za koje manjka mesta.

- Došli smo do tog stadijuma - kazao je.

 

Korona ušla u Parlament

Odmah pošto se prvi put obratio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, posle njega je reč uzeo Dragan Marković Palma i saopštio da su dvojica poslanika njegove poslaničke grupe "Jedinstvena Srbija" zaražena korona virusom.

Od osmoro poslanika ove grupe, zaraženi su Vojislav Vujić i Slavenko Unković.

Marković je apelovao da svako ko oseti simptome prijavi to i ne dolazi na posao, ali je i podsetio da je i sam vodio bitku protiv ove pošasti.

Sednica Skupštine Srbije Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako Telegraf.rs saznaje, sedeli su u Skupštini prethodnih dana, zajedno sa ostalim poslanicima.

Šta sve predviđaju izmene Zakona

Izmene ovog dokumenta a sve sa ciljem da se spreči dalje širenje virusa korona, predviđaju uvođenje kućnog karantina koja će biti strogo kontrolisana. 

Kako stoji u predlogu zakona, kućna izolacija se propisuje kao protivepidemijska mera izdvajanja inficiranih osoba bez simptoma ili sa simptomima bolesti koja ne zahteva lečenje u bolnici.

Prema zakonu, karantin u kućnim uslovim nalaže infektolog ili drugi doktor medicine u skladu sa naredbom ministra, o čemu obaveštava epidemiologa nadležnog instituta, zavoda za javno zdravlje ili druge nadležne zdravstvene ustanove.

Karantin u dužini trajanja maksimalne inkubacije

Dužina trajanja karantina u kućnim uslovima određuje se u vremenu trajanja maksimalne inkubacije određene zarazne bolesti.

Zaposlenima kojima je određena kućna izolacija za vreme provedeno u karantinu pripada odgovarajuća naknada zarade u skladu sa zakonom, a rešenje sanitarnog inspektora o određivanju mere karantina predstavlja i potvrdu o sprečenosti za rad dok ta mera traje.

Ako se mera karantina u kućnim uslovima određuje detetu koje nije navršilo 14. godina ili licu koje nije u stanju da se samo stara o sebi, rešenje se izdaje roditelju, odnosno staratelju i istovrememo je potvrda o sprečenosti za rad dok traje kućna izolacija.

Mera kućnog karantina mogu se primeniti i prema putnicima koji ulaze u Srbiju iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, predviđeno je zakonskim izmenama.

Zdravstveni nadzor nad osobama u karantinu vrši nadležni zavod, odnosno, institut za javno zdravlje, kao i medicinski tim koji boravi u karantinu, a obezbeđenje obavlja organ uprave nadležan za unutrašnje poslove.

BEOGRAD AUTOBUSI PREVOZ PUTNICI U AUTOBUSU SA MASKAMA I RUKAVICAMA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Prema zakonu, mere lične zaštite od infekcije podrazumevaju obavezu korišćenja ličnih zaštitnih sredstava u skladu sa prirodom bolesti, određeno ponašanje u zatvorenom i/ili na otvorenom prostoru, na javnim i privatnim okupljanjima i druge propisane mere lične zaštite kojim se sprečava ili suzbija širenje zarazne bolesti.

Kazne od 5.000 do 300.000 dinara

Pravna lica i preduzetnici koji obavljaju delatnost u objektima u kojima borave druga lica, dužni su da preduzmu radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite, kao i da odrede lice odgovorno za njihovu primenu.

Kontrolu sprovođenja mera lične zaštite vrši sanitarna inspekcija, a u slučaju epidemije širih razmera, pored sanitarne insprekcije biće moguće da kontrolu sprovođenja tih mera vrše i komunalna inspekcija i komunalna milicija.

Prema novom zakonu u slučaju pojave epidemije zarazne bolesti može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te bolesti, kao i u slučaju unošenja u zemlju određene zarazne bolesti.

Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, ostaće nepromenjena, 5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica, ali će njihova primena biti brža i efikasnija.

Video: Rasprava o izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

(Telegraf.rs)

Video: Uručenje nagrade "Krisatalna koala" Radošu Bajiću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daca

    12. novembar 2020 | 14:12

    Lekar sam, i ne želim da se prisilno vakcinišem! Izbor mora postojati!

  • Др

    12. novembar 2020 | 13:53

    Отпор обавезној вакцинацију

  • Haha

    12. novembar 2020 | 14:00

    Pa naravno da nema amandmana!Nekada su sedele visoko-obrazovane licnosti u skupstini koje su mogle makar neki tekst da napisu a danas ljudi van skupstine pisu zakone a ovi u skupstini samo govore da,da,naravno,hocu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA