Tri važne stvari koje su nam promakle u novom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

 
 
 ≫ 
  • 21

Svi imaju obavezu u toku trajanja epidemije da koriste mere lične zaštite

Medicinska sestra doktor maska bolnica koronavirus Foto: Tanjug/AP

Poslanici Skupštine Srbije, sutra bi trebalo da raspravljaju i usvoje izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojima će se pooštriti i kontrola i kazne za nepoštovanje protivepidemijskih mera, ali usled priče o kaznama, promakle su druge, mnogo bitnije stvari u ovom dokumentu. Mere moramo da poštujemo sve dok je na snazi epidemija od posebnog značaja. 

Ovaj zakon proizišao je iz potrebe da se prevaziđu problemi u praksi primene propisa, odluka ili naredba koju donosu nadležni organi, a kojima se određuju mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, kao i

sankcije kada se te mere u praksi ne poštuju.

Zakonom je propisano da su zdravstvene ustanove, privatna praksa, pravna lica, preduzetnici, zdravstveni radnici i građani dužni da sprovode mere koje propisuje ovaj Zakon, i postupaju po rešenju sanitarnog inspektora. U suprotnom predviđene su odgovarajuće prekršajne sankcije.

Ovim izmenama kao posebne mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, definišu se kućna izolacija, karantin u kućnim uslovima i lična zaštita od infekcije. Takođe, sada se tačno zna kolika je naknada odnosno plata tokom boravka u karantinu kako zbog sebe, tako i zbog dece. Rešenje o određivanju mere karantina istovremeno predstavlja i potvrdu o sprečenosti za rad dok ta mera traje.

Osim što se definiše način kažnjavanja, ko sve može da napiše kazne, i koliko one sada iznose, ove izmene su definisale pojam kućne izolacije, karantina u kućnim uslovima, ali i mere lične zaštite od infekcije koje su dužnost svakog građanina. Poštovanje svih mera neophodno je u prevozu, izolaciji, kućnoj izolaciji i na lečenju. 

- Lična zaštita od infekcije je dužnost svakog pojedinca da preduzima mere lične zaštite sopstvenog zdravlja i života u skladu sa prirodom bolesti, a usled nepridržavanja kojih može doći do ugrožavanja zdravlja i života drugih lica od zarazne bolesti - navodi se u članu 19a.

Pranje ruku, Scrubhub Printscreen: Scrubhub.tv

To znači da svi imaju obavezu u toku trajanja epidemije da koriste lična zaštitna sredstva u skladu sa prirodom bolesti, da se na određeni način ponašaju kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru, na javnim i privatnim okupljanjima.

Pravna lica i preduzetnici koji obavljaju delatnost u objektima u kojima borave druga lica, dužni su da preduzmu radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite, kao i da odrede  osobu odgovornu za neposrednu primenu tih mera.

Кontrolu sprovođenja mera lične zaštite vrši sanitarna inspekcija, a u slučaju epidemije zaraznih bolesti od većeg epidemiološkog značaja širih razmera, pored sanitarne inspekcije, kontrolu sprovođenja mera lične

zaštite vrše i komunalna inspekcija i komunalna milicija, u skladu sa ovim zakonom, kao poverene poslove.

Posle tačke 25 dodata je tačka 25a) koja se tiče kućne izolacije. 

- Kućna izolacija je protivepidemijska mera izdvajanja, u kućnim uslovima, inficiranih osoba bez simptoma ili sa manifestnom bolešću koja ne zahteva lečenje u bolnici, tokom perioda zaraznosti, na način da se spreči ili ograniči direktni, odnosno indirektni prenos, odnosno mogući prenos infektivnog agensa na druge osobe - stoji u tekstu.

Ovu meru, kao i meru kućnog karantina nalaže doktor medicine specijalista za infektivne bolesti ili drugi doktor medicine u skladu sa naredbom ministra. On o tome treba da obavesti epidemiologa teritorijalno nadležnog instituta, odnosno zavoda za javno zdravlje ili druge nadležne zdravstvene ustanove.

To isto važi i za karantin u kućnim uslovima, a na koji se sada odnosi pridodati član 26a.  U njemu osoba treba da budu u periodu trajanja maksimalne inkubacije određene zarazne bolesti, počev od momenta poslednje izloženosti izvoru infekcije.

- Mera karantina u kućnim uslovima može se primeniti i prema putnicima u međunarodnom saobraćaju koji ulaze u Srbiju iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom. Zaposlenim osobama kojima je određena mera karantina u kućnim uslovima, za vreme provedeno u karantinu u kućnim uslovima pripada odgovarajuća naknada zarade, odnosno plate, u skladu sa zakonom, a rešenje sanitarnog inspektora o određivanju mere karantina istovremeno predstavlja i potvrdu o sprečenosti za rad dok ta mera traje.

Žena, maska, tramvaj, prevoz, koronavirus, Beograd Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

- Ako se mera karantina u kućnim uslovima određuje detetu koje nije navršilo 14. godinu života ili licu koje nije u stanju da se samo stara o sebi , rešenje se izdaje roditelju, odnosno staratelju. Roditelju, odnosno staratelju deteta predškolskog uzrasta ili lica koje ne sme da bude ostavljeno bez nadzora po zakonu, rešenje predstavlja i potvrdu o sprečenosti za rad dok traje mera karantina u kućnim uslovima određena tim rešenjem.

Izmene i dopune ovog dokumenta trebalo bi da se objave odmah u Službnom glasniku pošto ga Skupština Srbije uvoji.

Video: Vlada Srbije novim spotom poziva da se poštuju mere zaštite i spreči širenje korona virusa

(Telegraf.rs)

Video: Vučić na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • K. Marije

    9. novembar 2020 | 22:00

    Zakon? Mrtvo slovo na papiru. Celo prepodne zovem Sanitarnu ins. Niko se ne javlja. U mojoj zgradi porodica ima koronu, njih 4-oro. Šetaju, koriste lift, deca ne nose maske. A imaju simptome, T 37,3'c. I sada, oni šetaju slobodno, kašlju, kijaju u hodniku, liftu, a zdravi u karantinu. Komunalna nije nadležna, sanitarna se ne javlja. Čemu Zakon? Neprimenjiv.

  • Rile

    9. novembar 2020 | 22:30

    Moj komsija isto kaslje folira kaze ima astmu a ubedjen sam da je korona zvao sam nase pa ciu ,fbiaj niko nece da ga uhapsi kazu mozda stvarno ima astmu ,licno sam Bajdena zvao ,kaze opusteno uskoro ce se sve resiti, Tramp ce ih pohapsiti sve !

  • Ace

    9. novembar 2020 | 22:25

    Na ovakav nacin epidemija moze da traje i do 2092...evo u Nemackoj se isto trenutno desava samo sto su ljudi tamo aktivni po tom pitanju posto znaju kakve posledice moze to da ima za pojedinca...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA