Nove mere Kriznog štaba: Maske i na otvorenom, zabranjena veća slavlja, uvode se i "redari"

 
 
 ≫ 

Srbija je prošle sedmice ušla u treći talas korona virusa, i već dva dana ima više od 200 obolelih na dnevnom nivou

U Palati Srbija danas je održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, na kojoj je razmatrana trenutna epidemiološka situacija u zemlji, koja je poslednjih nekoliko dana pogoršana. Donete su oštrije mere, maske i na otvorenom, a zabranjuju se veća slavlja, kazala je nakon sednice prof. dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog i zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". 

- Kao što svi znamo, sada se nalazimo u sezoni respiratornih infekcija kada se one najlakše šire. Tada je sada onaj period godine kada se i korona virus može najlakše proširiti. Kada su u pitanju opšte preventivne mere distanca i nošenje maski, pokazale su se kao dobre svuda u svetu. Kada je u pitanju aktuelna epidemiološka situacija u našoj zemlji, svedoci smo da broj obolelih polako raste. Situacija je mnogo povoljnija nego u svim zemljama u Evropi, ali to ne sme da nas teši zato što ovaj virus ima veliki potencijal brzog širenja i na nama je to da zaustavimo.

- U skladu sa tim, mere koje smo danas doneli, jeste da se pooštre sve dosadašnje mere u smislu kontrole njihove primene. Iako je ograničenje okupljanja bilo do 30, bilo je primera u svim gradovima u Srbiji da su bila organizovana različita slavlja, i od danas izdaje se zabrana lokalnim samoupravama da ne dozvoljavaju takva okupljanja - kazala je Darija Kisić Tepavčević. 

Dodala je da su maske obavezujuće i na otvorenom.

-  Maske treba da nosimo svi, stalno i u svakoj prilici, uključuju i otvorene prostore. Da bodrimo i podstičemo jedni druge da koristimo ovu meru imajući u vidu da je izuzetno efikasna. Takođe, imajući u vidu da se povećava broj osoba kod kojih je laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa, i da raste broj hospitalizacija, od ponedeljka će Arena biće spremna za prijem pacijenata. Na privremenim bolnicama sada moramo da dajemo akcenat - kazala je ona i ponovila maske svuda, stalno, svi.

Rekla je da radno vreme ugostiteljskih objekata ostalo do 23 časa.

Obavezno je da se uđe sa maskom. Za stolom ona može da se skine. Ono što je isto bitno, od danas svi uslužni  bjekti moraju da imaju osobu, odgovorno lice, čiji je posao da se striktno sprovode epidemiološke mere - navela je Kisić Tepavčević.  

Srbija je prošle sedmice ušla u treći talas korona virusa, koji je krenuo iz Beograda, u kojem se na dnevnom nivou najviše dijagnostikuje kovid 19. Skokovi u broju novozaraženih zabeleženi su i u Kragujevcu, Valjevu, a juče i u Nišu. U poslednja dva dana ukupan broj novih obolelih u Srbiji prelazio je dve stotine.

Video: Kon:U Srbiji se pogoršava epidemiološka situacija, posebno u Beogradu

(Telegraf.rs)

Video: Snimak spasavanje dva planinara na planini Kablar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sam

    16. oktobar 2020 | 09:44

    Maske na otvorenom? Alo bre! Mislite da smo svi skrenuli? Sta stiti maska? NISTA! Simbol ropstva!

  • 👩‍💻

    16. oktobar 2020 | 08:42

    Ko su ljudi koji su za novo zatvaranje gradjana? Evo vama preporučujem da se sami pazite, a ako već niste sposobni, molim vas nadjite nekoga da se stara o vama. Ostavite narod da živi, diše, radi, edukuju se i umire dostojno,, a vi se zatvorite do 2030. Važi!?

  • Alex

    16. oktobar 2020 | 10:24

    Samo sedite u fotelje i donosite mere koje vam padnu na pamet nista drugo i neznate a mi koji radimo u ugostiteljstvu da umremo al zato Jura moze da radi, aptiv Itd.. iako tamo ima najvise zaraženih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA