Milun iz Mrčajevaca napravio najveći lonac za kuvanje kupusa na svetu: Oko njega se pali 12 vatri

 
 
 ≫ 
  • 2

Iz njega može da se nahrani peko hiljadu ljudi - bez problema

Milun Tošić, Mrčajevci Milun Tošić iz Mrčajevaca napravio lonac za Ginisa / Foto: RINA

Nema te proslave, niti veselja u zapadnoj Srbiji koje može proći bez čuvenog specijaliteta zvanog svadbarski kupus. Vešti kulinarski majstori kuvaju ga u posebnom zemljanom loncu, jer samo u njemu dobija poseban ukus i miris. Jedan meštanin sela Mrčajevci, svojevrsne prestonice ovog gastronomskog delikatesa, otišao je korak dalje i napravio najveći lonac za kuvanje svadbarskog kupusa na čitavom svetu.

- On je zapremine od 560 litara, u njega staje 350 kilograma kupusa, 110 kilograma mesa i dodaje se oko 50 kilograma crnog luka, 15 masti, osam šargarepe i dva kilograma belog luka i dodaje se i pet kilograma raznih začina. Sve se to u ovaj veliki lonac ređa red po red, a onda sve zajedno krčka oko deset sati. Tako se dobija pravi svadbarski kupus iz srca Šumadije. Iz ovog lonca može se nahraniti sigurno preko 1,000 ljudi - kaže za RINU, majstor Milun Tošić.

Njegov lonac prave iskusni i nadaleko čuvani grnačari iz Zlakuse. Materijal koji koriste su glina i kalcit, mineral koji se nalazi u požeškom selu Rupeljevo i upravo zbog toga kupus nigde nije tako sočan, kao u ovom loncu.

- Lonac ima grejač unutra, a oko njega bude zapaljeno ukupno 12 vatri. Težak je više od 200 kilograma i još furuna, koja uvek ide uz njega, teži takođe oko 200 i ništa se tu ne može postaviti bez čekrka, a dobro druženje je tada uvek zagarantovano. Кuvanje hrane i degustiranje sa porodicom i prijateljima nikad ne bi trebalo da izađe iz mode, to je nešto najlepše što možete doživeti. Dok sam bio mlađi dešavalo se da ja napravim kupus u Mrčajevcima, sednem u auto i odem na Romaniju, kad stignem kupus još vruć a domaćini me dočakali sa bravetinom - priseća se Milun.

Sa izumom najvećeg lonca za kuvanje kupusa ipak nije kraj, jer je ovaj majstor iz Mrčajevaca osmislio i pokretnu višenamensku furunu za kuvanje hrane i za to je 2005. godine dobio srebrnu medalju na "Tesla festu" u Beogradu.

Iako zašao u devetu deceniju života Milun se ne predaje i namerava da obori svoj sopstveni rekord, pa je plan da u narednom periodu napravi još veći lonac i to zapremne 600 litara.

Video: Najduža i najsočnija kobasica nalazi se u Srbiji... odnosno bila je jer su je pojeli

(Telegraf.rs)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majstor

    11. oktobar 2020 | 07:33

    Imao sam priliku bit na kupsijadi u mrcajevcima i probati kupus nema premca , sladak kao i poseban hleb uz njega.

  • RS

    11. oktobar 2020 | 09:40

    Pa kazu u Sbiji se lose zivi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA